Wino

Nie tylko dla koneserów

Okolice Wenecji


Włochy są często niesprawiedliwie kojarzone wyłącznie z winami czerwonymi. Tymczasem miejscowi winiarze potrafią zrobić jedne z najciekawszych win białych w Europie. Aby się o tym przekonać, warto pojechać w okolice Wenecji. Przy granicy ze Słowenią znajdziemy Friuli, a w nim czyste, pełne lokalnego kolorytu wina z odmian friulano, sauvignon, ribolla gialla, a ostatnio coraz częściej pinot grigio. Nie brak tu naturalnie i win czerwonych - miejscową specjalnością jest refosco. Na zachód od Wenecji napotkamy słynące z win białych Soave, dalej zaś miasto Ro-mea i Julii, Weronę, wokół której robi się szczodre i pełne wina valpolicella, a z podsuszanych na słomianych matach winogron także potężne amarone. Położona między Mediolanem a Turynem część Piemontu jest ojczyzną słynnych włoskich win barolo i barbaresco. Obie nazwy pochodzą od miasteczek, wokół których koncentrują się uprawy odmiany nebbiolo. Miejscowi winiarze robią też chętnie nieco lżejsze wina ze szczepów barbera i dolcetto; spośród win białych coraz większe zainteresowanie budzi lokalny szczep ameis.