Wino

Nie tylko dla koneserów

Porady Somaliera


• Jakość wina możemy poznać po śladzie, jaki zostawia, spływając do kieliszka. Cienkie i wąsko rozstawione łzy (lub jak niektórzy wolą - nogi), zapowiadają wysoką jakość trunku. Można z nich wyczytać także informacje o konsystencji. Łzy rozstawione co kilka milimetrów, szybko pojawiające się na szkle to wino gęste, znakomitej Jakości.
• Wino nalewamy do najszerszego miejsca w kieliszku, ale nie więcej niż 200 ml. Przed wypiciem należy wprowadzić zawartość kieliszka w ruch wirowy. Dzięki temu aromat trunku będzie mocniej wyczuwalny
• związki aromatyczne zaczną wtedy parować. Efekt ten można zaobserwować jedynie w kieliszkach o zwężających się ku górze ściankach.
• Jeśli smak wina nie utrzymuje się długo w ustach, to znaczy, że doskonale nadaje się ono jako aperitif oraz do dań podawanych na początku obiadu.
• Dobór wina do potraw polega między innymi na poszukiwaniu wspólnego aromatu. Zestawienie wina i potrawy, które cechują się podobnym aromatem, pozwala na osiągnięcie pełnej równowagi smakowej.
• W związku z niedoborem drzew korkowych w południowej Europie korek naturalny stosowany jako zamknięcie do win często kosztuje tyle samo co butelka razem z winem. Z tegopowodu wielu renomowanych producentów win wprowadziło nowoczesne zamknięcie w postaci zakrętki. Tak zabezpieczone wino nie traci aromatów, a w momencie wlania do kieliszka smakuje tak jak w chwili butelkowania.
• Miłośnicy tak zwanych ciężkich win powinni sięgać po te oznaczone znakiem Grań Reserva. Dotyczy on trunków, które dojrzewają minimalnie 24 miesiące w małych dębowych baryłkach, co gwarantuje intensywny smak. Poza tym dojrzewanie wina w beczce pozwala na wzmocnienie jego struktury oraz odpowiada za pojawienie się w nim zapachu dymu.
• Dodatkową informacją, która potwierdza jakość wina, jest symbol medalu na etykiecie.
• Szampan zaliczany jest do najbardziej wytrawnych win na świecie. Stopień wytrawności oznaczony na etykiecie jako brut informuje o zawartości cukru do 3 gramów na litr. To mniej niż w klasycznym winie wytrawnym.
• Półwytrawne wino musujące można wykorzystać do przyrządzenia pysznego, klasycznego koktajlu o nazwie Bellini. Wystarczy zmieszać pół na pół wino z musem brzoskwiniowym.