Langwedocja: postęp i kłopoty

Leżąca na południowo-zachodnim krańcu Francji Langwedocja to jeden z największych regionów winiarskich Francji. Z jednej strony region boryka się z nadprodukcją i wynikającymi z niej problemami społecznymi, z drugiej jest miejscem przyciągającym młodych winiarzy, otwartych na nieustające eksperymenty. Ciepły, śródziemnomorski klimat sprzyja uprawie winorośli. Szczepy takie jak syrah, grenache, mourvedre, carignan i cinsault dają tu szczodre, pełne aromatów wina, a apelacje AOC Saint-Chinian, Fitou, Minervois czy Corbieres mają wyrazisty, indywidualny charakter. Najczęściej spotykane wina langwedockie to jednak regionalne Vin de Pays d'0c. Na langwedockim wybrzeżu Morza Śródziemnego produkuje się też naturalne wino słodkie z odmiany muszkat, będące w istocie winem wzmacnianym (fermentację przerywa się, dodając mocnego alkoholu, pod wpływem którego giną drożdże, a w winie pozostaje nie-przefermentowany cukier).