BURAK

Nasiona, siew i pielęgnacja

BURAK

Postautor: Cebulka » pt kwie 05, 2013 9:14 pm

Tosia pisze:Moje jedne pomidorki popikowane całe 47 szt. Na oknie jeszcze do popikowania jedne pomidorki, 2 cukinie juz takie 15 cm, sałata i posiane buraczki :D jeszcze kalarepkę musze wysiać :D No i kwiatki na rozsadę żeby było do doniczek i na ogród :D [skrob] ciekawe co z tego wyrośnie :D


Tosiu jak to buraczki? :shock: Będziesz je pikować i do gruntu pojedynczo wsadzać? [skrob]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Pomidory

Postautor: tereklo » pt kwie 05, 2013 9:48 pm

Cebulka pisze:Tosiu jak to buraczki? :shock: Będziesz je pikować i do gruntu pojedynczo wsadzać? [skrob]


Buraczki lubią pikowanie.
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Pomidory

Postautor: Tosia » pt kwie 05, 2013 9:50 pm

tereklo pisze:
Cebulka pisze:Tosiu jak to buraczki? :shock: Będziesz je pikować i do gruntu pojedynczo wsadzać? [skrob]


Buraczki lubią pikowanie.


No coś jeść trzeba, a że na ogrodzie pełno śniegu i winorośli to zostały doniczki :D ;>
Pozdrowienia Tosia.
Awatar użytkownika
Tosia
Weterani
 
Posty: 2131
Rejestracja: ndz lip 06, 2008 10:31 am

Re: Pomidory

Postautor: Cebulka » pt kwie 05, 2013 9:51 pm

I normalnie można je tak traktować jak powiedzmy kalarepkę czy pomidory i robić rozsadę a potem do gruntu w odpowiednich odstępach wsadzać? :shock:
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Pomidory

Postautor: tereklo » pt kwie 05, 2013 10:28 pm

Cebulka pisze:I normalnie można je tak traktować jak powiedzmy kalarepkę czy pomidory i robić rozsadę a potem do gruntu w odpowiednich odstępach wsadzać? :shock:


Noooo, można.
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Pomidory

Postautor: Baś_22 » sob kwie 06, 2013 9:33 am

tereklo pisze:
Cebulka pisze:I normalnie można je tak traktować jak powiedzmy kalarepkę czy pomidory i robić rozsadę a potem do gruntu w odpowiednich odstępach wsadzać? :shock:
Noooo, można.

U mnie na działkach wiele osób tak robi od razu w gruncie, tzn. sieją normalnie buraczki wprost do gruntu,
a potem jak troszkę podrosną wyrywają (np. jakąś część) i po oberwaniu liści wsadzają ponownie w odpowiednich odstępach.
Ja nie robię tak, tylko przerywam buraczki i mam wtedy je na botwinkę na bieżące spożycie lub do słoików na zimę.
Jak buraczki jeszcze więcej podrosną to też je dalej przerywam tylko wtedy zużywam je do przetworów - marynowane, całe małe buraczki :)
O takie jak przy tych pulpecikach :)........a jakie są dobre pod wódeczkę [pijany]
Obrazek
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Pomidory

Postautor: Cebulka » sob kwie 06, 2013 10:54 am

No proszę, jak to się człowiek czasem uczy pewnych rzeczy przypadkiem [glupek]
Ja to myślałam, że burak jak rzodkiewka, owszem, przerwać, ale z tych roślinek to już nic :)
Fajna sprawa, w takim razie może też tak buraczki posieję jak mi się trochę parapetu zwolni [haha]

Jak to teraz sprytnie wydobyć z tematu pomidorowego? [skrob]
Kurczę, czasem by sie przydała opcja 'zdubluj posta' [haha]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Pomidory

Postautor: tereklo » sob kwie 06, 2013 11:00 am

Burak jest bardzo odporny przy przesadzaniu. Najlepiej pikować rośliny jak mają dobrze wykształconą parę liści właściwych, można też większe, takie prawie na botwinkę. Nawet jak uschną to nie ma strachu, na 95% odbiją i pięknie urosną. W tych większych przycina się liście.

Cebulko, to samo pomyślałam o temacie buraków w pomidorach ;>
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Pomidory

Postautor: Cebulka » sob kwie 06, 2013 11:03 am

Chyba wiem jak to sprytnie zrobić ;>
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: BURAK

Postautor: Cebulka » sob kwie 06, 2013 11:08 am

Swoją drogą Basiu jak robisz tą botwinkę na zimę w słoikach? [prosi]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Pomidory

Postautor: Sz_elka » sob kwie 06, 2013 11:20 am

Cebulka pisze:Chyba wiem jak to sprytnie zrobić ;>

To właśnie o to mi chodziło Cebulko w tym ciężkim wywodzie na temat znikających stron (patrz sernik gotowany :( ) po przenosinach postów! ;>
Elka
Awatar użytkownika
Sz_elka
Weterani
 
Posty: 5359
Rejestracja: sob sty 27, 2007 8:42 pm
Lokalizacja: Katowice

Re: BURAK

Postautor: Baś_22 » sob kwie 06, 2013 11:39 am

Cebulka pisze:Swoją drogą Basiu jak robisz tą botwinkę na zimę w słoikach? [prosi]

....a tak :)

Botwinka na zimę
młode buraczki wraz z łodygami i liśćmi
kwasek cytrynowy
Buraczki drobno posiekać, zalać wrzącą wodą tak, aby były przykryte i gotować 5 min.
Na każdy 1l buraczków wraz z wodą dać 1 płaską łyżeczkę kwasku cytrynowego.
Gorące nałożyć do słoików i pasteryzować ok. 20 min. w temp. 95 stopni C.
Wieczka dokręcić, odwrócić i pozostawić do ostygnięcia
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: BURAK

Postautor: Cebulka » sob kwie 06, 2013 11:44 am

Super [jezyk]
A w zimie po prostu to wlać do jakiegoś lekkiego rosołku i doprawić śmietaną?
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: BURAK

Postautor: Baś_22 » sob kwie 06, 2013 11:52 am

Tak jest [!] i gotowe jedzonko w błyskawicznym tempie.
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław


Wróć do Warzywa i Zioła

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości