Sz_elka pisze:W mądrym programie rolniczym o kompoście, Pan się wypowiedział, że na warstwę np. odpadków organicznych kuchennych nawrzucać skoszoną trawę i inne badziewie zielone, a na to warstwa gazet, kartonów - w tym wytłoczek na jaja!
I ..... "powtórka z rozrywki"!
Cebulka pisze:Mam jeszcze takie pytanko ....Która część ogrodu 'produkuje' najwięcej rzeczy nadających się do kompostowania?
Warzywnik, rabatki kwiatowe, sad, trawnik?
kra1013 pisze:Ja staram się już od końca sierpnia nie podlewać tego co ma kłopoty z zimowaniem (nawet róże) i „szlaban” na azot w jakiejkolwiek postaci. Czyli nie sikaj pod krzaczek, nie dokarmiaj dolistnie. Niech to sobie trochę schnie i żółknie.
kra1013 pisze:Papcio pisze: Czy:
1. dobrym pomysłem jest dodanie do dołków trochę trawy po ostatnim koszeniu? Trawa jest już lekko przegniata.
2. Kol. kra1013 pisze wyżej by nie dawać nawozów już od sierpnie, a ja chciałem do dołka tak z garść azofoski wsypać.
Ad. 1 Ja tak robię, ale mieszam to z ziemią.
Ad. 2 Ja tak robię, ale saletrę, saletrzak w małych dawkach właśnie z tymi nie do końca zbutwiałymi głęboko zakopanymi trawami, sieczką z kory, drewna liści itp. Myślę, że azot pobudzi drobnoustroje zwłaszcza bakteryjne do szybkiego rozkładu i w jakimś sensie powoduje kompostowanie. W dodatku gdy to nie rozłożone zmieszane z piaskiem jest głęboko, to docierają tam nie tylko dżdżownice, ale i korzenie rośliny uprawianej, a tam jest wilgoć (mam glebę strasznie przepuszczalną, wiec suchą, na mokrej glinie mogłoby to czasem działać na odwrót).
Jest już za późno (paź 28, 2009), aby azot przez korzenie pobudzał do tworzenia tkanek nie zdrewniałych, czy soków, choć dolistnie na zielone pędy, czy liście może być jeszcze zły, a na pewno niczemu nie służący.
tomicron pisze: ... jednoroczne chwasty + gołębi pomiot jako biostymulator - cykl najwyżej roczny ...
Cebulka pisze:Nie widzę żadnych przeciwwskazań żeby dawać ją do któregokolwiek z nich
A na czym trzymasz kozę?
Kiedyś Andrzej pisał, że to świetny kompost pod borówki amerykańskie - trociny i koszona trawa
Wróć do Chemia czy ekologia - grunt żeby pomogło
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości