Wczoraj upiekłam aromatyczne bułeczki z ziołami, sycące i wilgotne. Można je uformować w ślimaczki
lub zwykłe okrągłe bułeczki. Są doskonałe na kanapki.
Ziołowe bułeczki ślimaczki Składniki dla 2-4 osób 450g mąki pszennej chlebowej,
225g letniej wody,
4 łyżki serka twarogowego,
3 łyżki mleka w proszku,
2 łyżeczki brązowego cukru,
1 łyżeczka soli,
łyżeczka drożdży instant,
2 łyżeczki ziół (u mnie bazylia, oregano, suszona natka),
2 łyżki miękkiego masła,
Opis przygotowania Serek mieszamy z wodą, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Powinno być gładkie i miękkie.
Ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia, a następnie dzielimy na części i formujemy okrągłe bułeczki
lub ślimaczki (wałeczek z ciasta zwijamy w ślimaka). Bułeczki układamy na natłuszczonej blaszce lub na blasze
wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na 30 minut. Pieczemy około 20 minut w temperaturze
220 stopni C.
Przed pieczeniem bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Po upieczeniu studzimy na kratce.
Z podanej porcji wyszło 8 sporych bułeczek.
Źródło przepisu: http://smaker.pl/przepis-ziolowe-buleczki,49295.html.....a dzisiaj jeszcze
Drożdżówki z owocami Składniki: 300 g mąki tortowej
120 ml mleka
35 g masła
szczypta soli
15 g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru
1 jajko
1 łyżka wody
około 30 g roztopionego masła
owoce (świeże lub mrożone np. maliny, jabłka, jagody, truskawki, śliwki...) u mnie owoce mrożone: wiśnie,
jeżyny i rabarbar
do posypania bułeczek: 1 łyżeczka cynamonu wymieszana z 1 łyżką cukru lub
1 łyżka cukru waniliowego z 1 łyżeczką zwykłego cukru
Sposób przygotowania: Drożdże wymieszać z 1 łyżką wody i 1 łyżeczką cukru, po czym odstawić na 10-15 minut, do spienienia.
W misce zagnieść mąkę, sól, mleko, 35 g masła, 3 łyżki cukru i jajko, a następnie dodać drożdże (można
zagniatać ciasto łyżką - będzie miało dość luźną i lepką konsystencję).
Miskę przykryć folią spożywczą i ściereczką i odstawić do wyrośnięcia ciasta na około 45-50 minut w ciepłe
miejsce. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość ulepić bułeczki. Aby łatwiej to można było zrobić należy posmarować
delikatnie dłonie rozpuszczonym masłem. Następnie bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
w 4-5 centymetrowych odstępach.
Na środku każdej bułeczki zrobić wgniecenie na owoce. Delikatnie posmarować je roztopionym masłem, posypać
cukrem z cynamonem lub cukrem waniliowym i odstawić do ponownego wyrastania na 20-30 minut. Piekarnik nagrzać
do temperatury 180 stopni C. Przed włożeniem bułeczek do piekarnika ułożyć na nich owoce (jeśli jest potrzeba zrobić
większy dołek, tak by brzeg nie był zbyt gruby, a owoców jak najwięcej). Bułeczki należy piec aż się zarumienią
(około 15-30 minut). Po upieczeniu wystudzić na kratce a potem posypać cukrem pudrem.
Z podanej porcji wyszło 9 pokaźnych bułeczek.
Źródło przepisu: http://mamdziecko.interia.pl/kuchnia-dl ... dziecko_ch