Parę linków może warto by wkleić znowu
http://www.interia.tv/wideo-te-drinki-b ... Id,1270622Te drinki będą hitem karnawału!Shrubs to koktajle, w których główną rolę odgrywa... ocet. Zalewa się nim owoce, dodaje cukru i wody – i gotowe! Octowo-owocową marynatę można połączyć z alkoholem, ale doskonale smakuje ona również bez niego. Shrubs podbiły już bary i puby w Stanach Zjednoczonych, a teraz triumfalnie wkraczają do Europy; w dodatku w okresie najbardziej sprzyjającym ich popularyzacji - w karnawale!
http://magazyn-kuchnia.pl/magazyn-kuchn ... nawal.htmlAmerykańskie drinki na karnawałAga i James Hilferty 26.12.2013W miksologii, czyli sztuce przyrządzania koktajli, Ameryka jest nie do pobicia. Europa może tylko stać, bić brawo i się uczyć. O najnowszych trendach w tej dziedzinie piszą nasi korespondenci z Florydy
Shrub margaritaShrubs (ang. krzewy) to nowy pomysł na kwaśny składnik w koktajlach - owoce w occie z dodatkiem cukru i wody. Sposób konserwowania octem owoców, takich jak jeżyny, maliny czy truskawki, jest znany w USA od XVIII w. Teraz Amerykanie zaczęli dodawać takie marynaty do drinków. Shrubs przydają koktajlom głębi i charakteru.
Shrub malinowy• 2 szklanki malin
• 1 gałązka rozmarynu
• 1 listek laurowy
• 2,5 szklanki octu winnego
• 1 szklanka syropu cukrowego (woda wymieszana z cukrem w proporcji 1:1)
Shrub margarita• 65 ml tequili
• 30 ml Triple Sec (np. Cointreau)
• 15 ml shrubu malinowego
Oraz:
• kostki lodu
• sól i malina do dekoracji
Sposób przygotowaniaMaliny, rozmaryn i listek laurowy zalewamy octem i pozostawiamy na noc. Zlewamy płyn, odciskając maliny. Przecedzony płyn mieszamy z taką samą ilością syropu cukrowego, gotujemy około 10 minut i schładzamy.
Składniki drinka wstrząsamy w wypełnionym lodem shakerze. Brzeg kieliszka do martini zanurzamy w soli, do kieliszka wkładamy lód i wlewamy przez sitko zawartość shakera. Dekorujemy maliną.
RoccioLATYNOAMERYKAŃSKA GORĄCZKATropikalne koktajle - Mojito, Mai Tai, Pina colada - są na czasie bez względu na porę roku i stale powstają nowe wariacje na ich temat. Jedną z nich jest Roccio, drink stworzony na otwarcie festiwalu Key West Bacchanalia na Florydzie przez Ahmeda Naveirę, ambasadora Rums of Puerto Rico.
Składniki
• 5 plasterków kiwi
• 50 ml białego rumu z Puerto Rico (np. DonQ Crystal)
• 20 ml soku z cytryny
• 65 ml soku z białych winogron
• lód
Sposób przygotowania
Rozgniatamy w shakerze 4 plasterki kiwi z rumem i sokiem z cytryny. Dodajemy sok z winogron i lód, mocno wstrząsamy, cedzimy do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Ozdabiamy plasterkiem kiwi.
Manhattan z domowym bittersBitters, czyli wysokoprocentowe alkohole nasycone ziołami, przyprawami, korzeniami, korą czy owocami od lat rządzą w barach za Atlantykiem. Oprócz standardowych, takich jak angostura (ostra, leśna) czy Peychaud's (lekko anyżkowy), dostępne są tysiące innych smaków, np. selerowe lub z ostrych papryczek.
Bitters z rodzynkami i wanilią• 6 lasek wanilii przekrojonych wzdłuż na pół
• 1/2 szklanki rodzynek
• 2 gwiazdki anyżu
• skórka z 1/2 cytryny
• 2 goździki
• 10 jagód jałowca
• 750 ml mocnej (najlepiej 100 proof) whiskey
Manhattan z domowym bitters• 65 ml whisky (najlepiej amerykańskiej)
• 20 ml słodkiego wermutu (np. czerwone Martini & Rossi Sweet)
• 1 łyżeczka domowego bitters
• wisienka koktajlowa (maraska) do dekoracji
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki wkładamy do szklanego słoja, zalewamy whiskey i zakręcamy. Przechowujemy w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej przez 20 dni, codziennie potrząsając słojem. Po tym czasie przelewamy bitters przez filtr do kawy do czystej butelki.
Whisky, wermut i bitters wlewamy do wypełnionej lodem szklanicy. Mieszamy łyżką barmańską, aż się schłodzi, delikatnie, tak aby koktajl pozostał przejrzysty. Przelewamy przez sitko do schłodzonego kieliszka koktajlowego i dekorujemy wisienką.
Vodka MartiniKLASYKa (Z OSOBISTYM AKCENTEM) Klasyczne koktajle już od jakiegoś czasu przeżywają w USA renesans. W barach znów królują Martini, Old Fashioned, Manhattan i inne kreacje. Warto odnowić znajomość z klasyką - w końcu te drinki przetrwały próbę czasu! Wystarczy dodać coś od siebie i sukces murowany.
Składniki
• 65 ml wódki
• 15 ml wytrawnego wermutu (np. białe Martini Rossi Dry)
• zielona oliwka bez pestki
• kawałek kiełbaski chorizo i sera pleśniowego (z niebieską pleśnią) do dekoracji
Sposób przygotowania
Wlewamy wódkę i wermut do wypełnionego lodem shakera. Mieszamy łyżką barmańską, aż się schłodzi, delikatnie, tak aby koktajl pozostał przejrzysty. Przelewamy przez sitko do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Nadziewamy na szpikulec oliwkę, chorizo i ser. Takim "koreczkiem" dekorujemy drinka.
Poncz Negroni z mandarynkamiPONCZPrzygotowany wcześniej poncz to idealny pomysł dla tych, którzy chcą cieszyć się towarzystwem gości, nie marnując czasu na robienie drinków.
Składniki
• 4 mandarynki
• 1 czubata łyżka cukru
• 1 szklanka słodkiego wermutu (np. czerwone Martini & Rossi Sweet)
• 1 szklanka campari
• 1,3 szklanki ginu
• 2 butelki schłodzonego wina musującego (na przykład prosecco)
Sposób przygotowania
Obieramy dwie mandarynki. Rozgniatamy miąższ i mieszamy z cukrem oraz sparzoną skórką z jednej mandarynki. Wrzucamy do dużej misy ponczowej lub dzbanka. Wlewamy wermut, campari i gin. Chłodzimy w lodówce przez noc. Tuż przed podaniem wyjmujemy owoce i skórkę, odciskając z nich jak najwięcej płynu. Dodajemy zimne wino musujące i obrane, pokrojone w plasterki pozostałe mandarynki. Podajemy w wypełnionych lodem, dużych, schłodzonych kieliszkach do wina.
Uwaga: warto mieć pod ręką syrop cukrowy do ewentualnego doprawienia ponczu, który, przez dodatek campari, jest gorzkawy.