tereklo pisze: Żeby chociaż można było kupic kilka główek a to nie - całe opakowanie
Swoją drogą były dwie odmiany - Harnaś i Orkan.
Tereniu a zostało Ci coś, bo ja narazie nie mogę znaleźć żeby kupić ....chętnie od Ciebie odkupię
tereklo pisze: Żeby chociaż można było kupic kilka główek a to nie - całe opakowanie
Swoją drogą były dwie odmiany - Harnaś i Orkan.
tereklo pisze:Basiu, nie kupiłam wcale. Może podjadę i kupię, w niedzielę podrzucę - która odmiana lepsza?
Cebulka pisze:C nigdy nie widziałam czosnku do sadzenia w ogrodniczych którymi tu dysponuję
tereklo pisze:Jeden jest fioletowy drugi biały, jeden ma drobniejsze ząbki a drugi większe ale mniej w główce.
Baś_22 pisze:tereklo pisze:Jeden jest fioletowy drugi biały, jeden ma drobniejsze ząbki a drugi większe ale mniej w główce.
... ...no i weź się zdecyduj wolałabym nieco większe ząbki, bo zalecają sadzić bardziej dorodne
Ten z większymi ząbkami to który typ
tereklo pisze:[ Basia, jak zdąże przed 15 się wyrobić, to kupię, jak nie to sorry - w sobotę nieczynne .
Baś_22 pisze:tereklo pisze:[ Basia, jak zdąże przed 15 się wyrobić, to kupię, jak nie to sorry - w sobotę nieczynne .
hmm.....ale dzisiaj jest czwartek, to do soboty jeszcze 2 dni
Ja dzisiaj zobaczę jeszcze w jednym miejscu, może będzie ten czosnek
tereklo pisze:Basiu, nie kupuj mi. Ja też czuję się zwolniona z zakupu dla Ciebie. Dzięki.
Cebulka pisze:Niezła rozbieżność cenowa
tereklo pisze: A pewne, że ten z biedronki nie jest pryskany stopkiełkiem?
tereklo pisze:W zaprzyjaźnionym warzywniaku pytałam pana o czosnek, czy nada się do posadzenia. Powiedział, że ryzykowne, bo w przechowalniach pryskają stopkiełkiem. Sam nie poleca.
Baś_22 pisze:tereklo pisze: A pewne, że ten z biedronki nie jest pryskany stopkiełkiem?
...no nic nie jest pewne na tym bożym świecie .....hmm tzn., że on nie urośnie
tereklo pisze:tereklo pisze:W zaprzyjaźnionym warzywniaku pytałam pana o czosnek, czy nada się do posadzenia. Powiedział, że ryzykowne, bo w przechowalniach pryskają stopkiełkiem. Sam nie poleca.Baś_22 pisze:tereklo pisze: A pewne, że ten z biedronki nie jest pryskany stopkiełkiem?
...no nic nie jest pewne na tym bożym świecie .....hmm tzn., że on nie urośnie
No ja już sama nie wiem...
Cebulka pisze:A ten z Biedronki był jak opisany Basiu?
Że konsumpcyjny czy że ogrodniczy?
Cebulka pisze:Pierwsze co mi przyszło do głowy - zadzwoń do tej firmy i zapytaj
Cebulka pisze: Mam juz gotowe ścięte gałązki sosnowe, .
Baś_22 pisze:Sagi Czosnek zimowy sadzi się od połowy października do 15 listopada na głębokość 6 – 10 cm. Przed posadzeniem należy go zaprawić w preparacie o nazwie FUNABEN przez 10 min.(rozerwać główki na ząbki i razem z łuskami zamoczyć w preparacie). Wysuszyć i dopiero sadzić!
Na wiosnę należy go podsypać nawozem FRUCTUS.
Ziemię na grządce, na której chcesz sadzić czosnek należy przygotować conajmniej tydzień przed sadzeniem tzn. przekopać z obornikiem i zostawić żeby się uleżała. W uprawie czosnku wagi nabiera odpowiedni dobór miejsca pod zagon - musi ono być dobrze nasłonecznione. Nie powinniśmy uprawiać go po sobie oraz innych warzywach cebulowych, ze względu na dużą wrażliwość na choroby grzybowe. Dobre będzie miejsce po fasoli, grochu, ogórkach lub pomidorach.
Ja w ubiegłym sezonie posadziłam 112 ząbków czosnku a rok wczesniej 60 ząbków
Główka czosnku ma przeciętnie od 4-6 ząbków. Czosnek kupowałam w sklepach ogrodniczych pakowany w siateczki tak jak cebulka dymka. Ja kupuje odmianę JUHAS (fioletowy), bo najbardziej mi smakuje.
Czosnek w końcowej fazie wzrostu zawiązuje się w pęczek żeby główka dobrze się kształtowała. Jeśli wybija w kwiat należy ten pęd obciąć.
Czosnek wykopuję w miesiącu lipcu (już drugi rok).
Zbyt opóźniony zbiór charakteryzuje się rozpadem główki na ząbki. Po zbiorze związuje się główki w pęczki i dokładnie suszy. Jak łodyga uschnie należy ją obciąć przy główce.
Czosnek przechowuje w pomieszczeniu suchym i zabezpieczonym przed mrozem.
Mam nadzieję, że jasno wytłumaczyłam co i jak Gdyby jednak nie, to pytaj dalej
belva pisze:Co to znaczy jak czosnek "zapada" sie w ziemie?
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości