Słodkości do słoików - dżemy, konfitury, soki itp.

Sprawdzone (i nie tylko) przepisy na smakołyki

Postautor: Samanta » śr lis 04, 2009 2:13 pm

O cholera mnie bierze jak czytam przepisy na dynie. Mój coroczny dostawca dyń zrobił mi normalne świństwo i sprzedał wszystkie dynie hurtem - podobno nieurodzaj był w tym roku. No i nie mam i mnie to wq..
Ale na przyszły rok sobie zahoduję własne i będę miała bez żadnej łaski. I dużo, na wszystko wystarczy.
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani
 
Posty: 1868
Rejestracja: sob paź 18, 2008 10:40 pm

Postautor: Tosia » śr lis 04, 2009 4:11 pm

Samanto ja dostałam 1 dynie i nie wiedziałam co z niej zrobić, no ale coś poszło do podziału na kompot, a z reszty wyszedł super dżem [lol]
Pozdrowienia Tosia.
Awatar użytkownika
Tosia
Weterani
 
Posty: 2131
Rejestracja: ndz lip 06, 2008 10:31 am

Postautor: Onaela » śr lis 04, 2009 8:06 pm

Kompot z dyni ??? [skrob]
Onaela
Weterani
 
Posty: 3761
Rejestracja: pn cze 14, 2010 12:02 pm

Postautor: Samanta » pt lis 06, 2009 12:48 pm

Tosia pisze:Samanto ja dostałam 1 dynie i nie wiedziałam co z niej zrobić, no ale coś poszło do podziału na kompot, a z reszty wyszedł super dżem [lol]

Mnie zależy na takim musie z dyni, bezsmakowym. Potem zimą robi się z tego albo zupę (bardzo lubimy) albo parfait, albo ciasto albo co chcemy bo neutralna w smaku. No i drożdzowe z dynią to jest coś! Albo chałeczka.... rozmarzyłam się, a doopa rośnie....
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani
 
Posty: 1868
Rejestracja: sob paź 18, 2008 10:40 pm

Postautor: Baś_22 » pt lis 06, 2009 10:54 pm

Samanta pisze:rozmarzyłam się, a doopa rośnie....


ach ta doopa [haha]
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: saginata » sob lis 14, 2009 7:45 pm

Dla spragnionych d¿emiku truskawkowego....i mleka :D

[URL=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=4a163719bf0a6f8e][img:b1ea8def86]http://images41.fotosik.pl/222/4a163719bf0a6f8em.jpg[/img:b1ea8def86][/URL]
saginata
 

Postautor: Cebulka » sob lis 14, 2009 7:47 pm

[serce] :* [serce] :*
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: Sz_elka » sob lis 14, 2009 9:23 pm

Sagi ! [serce] Ty wiesz, co mi do życia jest potrzebne! [śle_całusy]
Szkoda, że nie można wniknąć w zdjęcie! Ale i tak mogę choć mleko sobie zafundować w naszych bajkowych kubeczkach, a na dżemik patrzeć, i patrzeć, i ...... wspominać jego boski smaczek! Mniaaaaaammmmm ........ [rozanielona - emotki brak ;) ] [kokarda]
Ale ...... bułeczkę, to proszę mi gruuuuubo masełkiem posmarować! ;>
Tylko, proszę, masełkiem od KROWY! [kwiatka]
Elka
Awatar użytkownika
Sz_elka
Weterani
 
Posty: 5359
Rejestracja: sob sty 27, 2007 8:42 pm
Lokalizacja: Katowice

Postautor: Samanta » sob lis 14, 2009 11:09 pm

Ajajaj taki dżemik, taki dżemik, w przyszłym roku nie ma siły zrobię i to duzo bardzo dużo to jest najlepszy dżem na świecie.
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani
 
Posty: 1868
Rejestracja: sob paź 18, 2008 10:40 pm

Postautor: mietek » pn lis 16, 2009 7:42 pm

Sz_elka pisze:[rozanielona - emotki brak ;) ]


Dobre [kciuk2] [haha]

M.
Awatar użytkownika
mietek
Weterani
 
Posty: 1472
Rejestracja: sob gru 06, 2008 6:59 pm

Postautor: ulotna chwila » śr gru 02, 2009 11:11 pm

wczoraj zrobiłam marmoladę dyniowo jabłkową
mówię Wam-niebo w gębie :D
Obrazek

a to już efekt końcowy
Obrazek
Mistrzyni w kocham Cię Misiu:-)
Awatar użytkownika
ulotna chwila
Weterani
 
Posty: 1182
Rejestracja: wt sie 04, 2009 5:18 pm

Postautor: Samanta » czw gru 03, 2009 6:30 pm

Oj jakie śliczne słoiczki. No w przyszłym roku to sobie sama dynie posadzę i tez będę miała takie sloiczki.
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani
 
Posty: 1868
Rejestracja: sob paź 18, 2008 10:40 pm

Postautor: megan » śr cze 29, 2011 8:21 am

Ponieważ kwitnie lipa,postanowiłam zrobić syrop z kwiatów lipy
zrobiłam porcję w/g przepisu Bey z jej bloga

60-80 g świeżych kwiatków bez przylistków
1litr wody
1 kg cukru
20g kwasku cytr. lub jedna cytryna

zagotować wodę z cukrem i kwaskiem cytr. i wrzątkiem zalać kwiaty-wszystkie muszą być w syropie,przykryć i odstawić na 2 dni ,potem przecedzić i pasteryzować

Zrobiłam i moim zdaniem kwasku można mniej,ale i tak syrop jest przepyszny miodowy
:D
Nowy dzień-nowe wyzwania,a czasem i stare.
Awatar użytkownika
megan
Weterani
 
Posty: 628
Rejestracja: pt lip 31, 2009 9:46 am
Lokalizacja: mazowieckie

Postautor: Cebulka » czw cze 30, 2011 12:03 pm

Megan zadziwiasz ciekawymi przepisami na nietypowe i smakowite przetwory [prosi]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: megan » czw cze 30, 2011 5:35 pm

No cóż lubię słodkie napoje,a po tych sztucznych,sklepowych często mam zgagę i te inne dolegliwości,więc robię te soki i syropy,a potem tylko chlup do wody i piję prawie bezkarnie(cukier),a i rodzince serwuje profilaktycznie przeciw choróbskom :D
Nowy dzień-nowe wyzwania,a czasem i stare.
Awatar użytkownika
megan
Weterani
 
Posty: 628
Rejestracja: pt lip 31, 2009 9:46 am
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Słodkości do słoików - dżemy, konfitury, soki itp.

Postautor: admin » czw lip 05, 2012 5:56 pm

megan pisze:Zrobiłam w tym roku próbną partię dżemu truskawkowego z kwiatami czarnego bzu.Szanowny
spróbował i był zachwycony,mnie również smakował.
Do standartowo szykowanego dżemu dosypałam oskubane kwiatki czarnego bzu:

2kg truskawek
1kg cukru
2dżemixy
i ok.2 szkl.oskubanych bzowych kwiatków

Poczytałam o tym bzie i ma on dużo silniejsze działanie przeciwchorobowe niż lipa.Tak więc znów zrobiłam syrop i nasuszyłam kwiatków,a pod koniec lata spróbuję przetworzyć owoce czarnego bzu

Tak jak w poprzednim sezonie zrobiłam trochę syropu z mięty-na razie tylko łąkowej,bo moja ogródkowa mocno podmarzła zimą i dopiero wyrasta


Baś_22 pisze:Megan a możesz podać przepisy na ten syrop miętowy ( u mnie na działce mięty zatrzęsienie) i z czarnego bzu [?] [prosi]
Napisz też jak przetwarzasz owoce czarnego bzu [prosi]


megan pisze:Syrop miętowy

10-15 gałązek mięty
10g kwasku cytrynowego
1litr wody
1kg cukru

opłukane gałązki mięty włożyć do garnka i zalać 1l wody,dodać kwasek cytrynowy,odstawić na 24 godz.Po tym czasie dodać cukier i zagotować.Odcedzić,poczekać aż ostygnie i wlać do słoiczków(buteleczek).Pasteryzować przez 5-10 minut.

w oryginalnym przepisie było 20g kwasku,ale dodałam połowę i dla mnie jest w sam raz


i jeszcze jeden przepis na miętowy syrop

20 dag listków mięty
1kg cukru
1 litr wody

zagotować wodę z cukrem,gotować 3minuty,zdjąć z ognia,dodać listki mięty,wymieszać i odstawić na 24 godz.,po tym czasie przecedzić i do buteleczek,krótko pasteryzować

jeszcze znalazłam przepis na syrop miętowo-imbirowy

250g cukru
250ml wody
10 g świeżego imbiru w plasterkach
duża garść świeżej mięty

wszystko włożyć do rondla,wymieszać,zagotować i na małym ogniu gotować przez 10 min.,wystudzić i przechowywać w lodówce,dodawać do napojów i drinków a syrop z kwiatów czrnego bzu robiłam w/g tego przepisu

http://stokolorowkuchni.blox.pl/2011/06 ... o-bzu.html


Cebulka pisze:
megan pisze:Syrop miętowy

10-15 gałązek mięty
10g kwasku cytrynowego
1litr wody
1kg cukru

opłukane gałązki mięty włożyć do garnka i zalać 1l wody,dodać kwasek cytrynowy,odstawić na 24 godz.Po tym czasie dodać cukier i zagotować.Odcedzić,poczekać aż ostygnie i wlać do słoiczków(buteleczek).Pasteryzować przez 5-10 minut.

w oryginalnym przepisie było 20g kwasku,ale dodałam połowę i dla mnie jest w sam raz



I tak z samego leżenia dobę i zagotowania wyjdzie z mięty cała miętowość w stopniu wystarczającym? [skrob]
Nie zaprzeczam, tylko się tak zastanawiam... [rol]


megan pisze:wyjdzie... wyjdzie...
też sceptycznie podchodziłam do przepisu,a i jeszcze zależy to od mięty-inaczej smakuje ta łąkowa niż moja ogródkowa(pieprzowa)

:D
Awatar użytkownika
admin
Administrator
 
Posty: 132
Rejestracja: czw sty 01, 1970 1:00 am

Re: Słodkości do słoików - dżemy, konfitury, soki itp.

Postautor: Baś_22 » pn lip 23, 2012 9:12 am

Wstawiłam te moje posty po raz drugi, bo dopiero teraz zauważyłam, że tutaj jest dla nich właściwe miejsce :) :)

Galaretka z porzeczek czerwonych

Obrazek Obrazek

Porzeczki trzeba oczyścić i wypłukać, wrzucić do gara i podgrzewać aż puszczą sok. Osączyć (jeśli galaretka ma być klarowna - nie wyciskać miazgi!!).
Odmierzyć sok, na litr płynu dodać kilogram cukru, wymieszać, podgotować ok. 10 minut, rozlać gorące do słoików, zamknąć, odwrócić do góry dnem i gotowe.
Pyszne do naleśników i jako przełożenie do piernika.

Konfitura z agrestu

Obrazek

Składniki:
agrest - 1 kg
cukier - 1 kg
woda - 1/4 L
Agrest umyć, osączyć. Wodę z cukrem zagotować mieszając, odstawić z ognia, włożyć agrest i pozostawić na kilka godzin. Agrest w syropie ogrzewać, doprowadzając prawie do zagotowania i pozostawić do następnego dnia w chłodnym miejscu. Na drugi dzień konfitury powoli ogrzewać, doprowadzając znów prawie do zagotowania i przetrzymać na ogniu przez kilka godzin, aż owoce staną się szkliste. W czasie gotowania usuwać szumowiny. Gorące konfitury włożyć do wygotowanych i osuszonych słoików, przykryć wygotowanymi, suchymi zakrętkami i od razu zamknąć.
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Słodkości do słoików - dżemy, konfitury, soki itp.

Postautor: Baś_22 » pn lip 23, 2012 9:30 am

Mięty ci u mnie dostatek i to w różnych gatunkach. Zerwałam duży pęk i po raz pierwszy zrobiłam syrop miętowo-imbirowy :)

Syrop miętowo-imbirowy

Obrazek

250 g cukru
250 ml wody
10 g świeżego imbiru w plasterkach
duża garść świeżej mięty

Wszystko włożyć do rondla, wymieszać, zagotować.
Na małym ogniu gotować jeszcze przez 10 min., wystudzić i przelać do buteleczek (słoiczków).
Przechowywać w lodówce, dodawać do napojów, drinków, lodów i deserów.
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Słodkości do słoików - dżemy, konfitury, soki itp.

Postautor: Baś_22 » ndz lip 29, 2012 11:36 am

Klęska urodzaju jabłek skłoniła mnie m.in. do zrobienia kompotu, który w zimowy wieczór przypomni smak upalnego lata :)

Obrazek

Wydrążam środki jabłek i całe ze skórką wrzucam do gara. Zalewam wodą, dodaję goździki, cynamon i gotuję.
Odcedzam i dodaję cukier. Rozlewam do butelek :)
Przy okazji gotowania jabłek robię sobie doskonały deser - wyjmuję na talerzyk 2 - 3 podgotowane jabłka, zdejmuję skórkę.
Posypuję cukrem i przyprawą do kawy i deserów (skład: cynamon, cukier kandyzowany, goździki, kardamon, wanilia). Można dodać bitej śmietany. Pycha! :-P
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Słodkości do słoików - dżemy, konfitury, soki itp.

Postautor: Cebulka » ndz lip 29, 2012 12:06 pm

Mniam [jezyk]
A co robisz z jabłkami? Wyrzucasz co nie zjadasz czy masz jakiś sposób ich zagospodarowania?
I czy to się trzyma w normalnych wódkowych butelkach? [skrob] W piwnicy rozumiem?
Chyba następnym razem przy korzystaniu z klęski urodzaju zrobię kompoty :D
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Słodkości do słoików - dżemy, konfitury, soki itp.

Postautor: Baś_22 » ndz lip 29, 2012 4:02 pm

Część jabłek sobie zjadam, ale to niewiele, bo ile można naraz [haha] resztę tej paki wyrzucam.
Te kompoty lekko pasteryzuje i wynoszę do piwnicy.
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Słodkości do słoików - dżemy, konfitury, soki itp.

Postautor: tereklo » ndz lip 29, 2012 4:49 pm

Sokownik by się przydał do takiej klęski urodzaju jabłek.
Polecam jabłka papierówki w całości w słoikach. W zimie pyszne do schrupania i kompot smaczny.
Całe jabłuszka (pozbawić muszki, zostawić ogonek) układać w słojach, zalać lekkim syropem z wody i cukru (do smaku) gotować powoli i krótko jak ogórki konserwowe (tak, żeby jabłka nie popękały). Pyszota na zimę - niemal jak świeże jabłuszka.
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Słodkości do słoików - dżemy, konfitury, soki itp.

Postautor: Baś_22 » pn lip 30, 2012 10:23 am

tereklo pisze:Sokownik by się przydał do takiej klęski urodzaju jabłek.

sokownik mam ale jakoś w dużym garze wygodniej :), ale nie wykluczone, że zostanie też wykorzystany :)

tereklo pisze: Polecam jabłka papierówki w całości w słoikach. W zimie pyszne do schrupania i kompot smaczny.

Robiłam tak kiedyś, same małe jabłuszka, bo duże to niewygodne do układania w słoikach.

Obrazek
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Słodkości do słoików - dżemy, konfitury, soki itp.

Postautor: tereklo » pn lip 30, 2012 11:29 am

Baś_22 pisze:
tereklo pisze:Sokownik by się przydał do takiej klęski urodzaju jabłek.

sokownik mam ale jakoś w dużym garze wygodniej :), ale nie wykluczone, że zostanie też wykorzystany :)

Z sokownika to bardziej esencjonalny - ja tak pod kątem miejsca do przechowywania, u mnie wszędzie ciasno.

Baś_22 pisze:
tereklo pisze: Polecam jabłka papierówki w całości w słoikach. W zimie pyszne do schrupania i kompot smaczny.

Robiłam tak kiedyś, same małe jabłuszka, bo duże to niewygodne do układania w słoikach.

Obrazek


Twoje sa obierane i z goździkami. Moje ze skórką, tylko muszka delikatnie odcięta no i bez dodatków smakowych, tylko słodzona woda. Krótko gotowane zachowują jędrność.
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Słodkości do słoików - dżemy, konfitury, soki itp.

Postautor: Cebulka » pn lip 30, 2012 12:06 pm

Kurczę, same ciekawe pomysły [!] [pomysl]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Słodkości do słoików - dżemy, konfitury, soki itp.

Postautor: tereklo » pn sie 06, 2012 3:49 pm

Wspominane słoiki z papierówkami w całości. Powinno byc ciut więcej zalewy, zeby wierzch nie pociemniał.
IMG_0190.jpg
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Słodkości do słoików - dżemy, konfitury, soki itp.

Postautor: Cebulka » pn sie 06, 2012 7:29 pm

Czy jakoś je parzysz, żeby lepiej się w słoiku ułożyły? Czy upychasz? [lol]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Słodkości do słoików - dżemy, konfitury, soki itp.

Postautor: tereklo » pn sie 06, 2012 8:03 pm

Cebulka pisze:Czy jakoś je parzysz, żeby lepiej się w słoiku ułożyły? Czy upychasz? [lol]

Nie, nie parzę. Papierówki same w sobie są dość "ściśliwe". Częściej robię w słojach 2-litrowych, wtedy nie wybieram aż tak rozmiarowo jabłuszek :d
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Słodkości do słoików - dżemy, konfitury, soki itp.

Postautor: Cebulka » pn sie 06, 2012 8:16 pm

Aaa to to są słoiki dwulitrowe... Bo tak myślę patrzę kombinuję i mi nie pasowało, skąd masz takie małe jabłuszka [glupek]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Słodkości do słoików - dżemy, konfitury, soki itp.

Postautor: tereklo » pn sie 06, 2012 8:27 pm

No nie, te są litrowe [lol] a małe jabłuszka wybierane niczym perły [lol]
Te większe poszły do dwulitrowych [cool1]
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Słodkości do słoików - dżemy, konfitury, soki itp.

Postautor: Baś_22 » pn sie 06, 2012 8:37 pm

Tereniu a co Ty tam do tych słoików dodałaś [?] :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Słodkości do słoików - dżemy, konfitury, soki itp.

Postautor: tereklo » pn sie 06, 2012 8:39 pm

Baś_22 pisze:Tereniu a co Ty tam do tych słoików dodałaś [?] :)

Ta zielona gałązka? To kawałek werbeny cytrynowej, doskonale komponuje się ze smakiem jabłek.
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kulinaria

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości