Tosia pisze:Samanto ja dostałam 1 dynie i nie wiedziałam co z niej zrobić, no ale coś poszło do podziału na kompot, a z reszty wyszedł super dżem
Samanta pisze:rozmarzyłam się, a doopa rośnie....
megan pisze:Zrobiłam w tym roku próbną partię dżemu truskawkowego z kwiatami czarnego bzu.Szanowny
spróbował i był zachwycony,mnie również smakował.
Do standartowo szykowanego dżemu dosypałam oskubane kwiatki czarnego bzu:
2kg truskawek
1kg cukru
2dżemixy
i ok.2 szkl.oskubanych bzowych kwiatków
Poczytałam o tym bzie i ma on dużo silniejsze działanie przeciwchorobowe niż lipa.Tak więc znów zrobiłam syrop i nasuszyłam kwiatków,a pod koniec lata spróbuję przetworzyć owoce czarnego bzu
Tak jak w poprzednim sezonie zrobiłam trochę syropu z mięty-na razie tylko łąkowej,bo moja ogródkowa mocno podmarzła zimą i dopiero wyrasta
Baś_22 pisze:Megan a możesz podać przepisy na ten syrop miętowy ( u mnie na działce mięty zatrzęsienie) i z czarnego bzu
Napisz też jak przetwarzasz owoce czarnego bzu
megan pisze:Syrop miętowy
10-15 gałązek mięty
10g kwasku cytrynowego
1litr wody
1kg cukru
opłukane gałązki mięty włożyć do garnka i zalać 1l wody,dodać kwasek cytrynowy,odstawić na 24 godz.Po tym czasie dodać cukier i zagotować.Odcedzić,poczekać aż ostygnie i wlać do słoiczków(buteleczek).Pasteryzować przez 5-10 minut.
w oryginalnym przepisie było 20g kwasku,ale dodałam połowę i dla mnie jest w sam raz
i jeszcze jeden przepis na miętowy syrop
20 dag listków mięty
1kg cukru
1 litr wody
zagotować wodę z cukrem,gotować 3minuty,zdjąć z ognia,dodać listki mięty,wymieszać i odstawić na 24 godz.,po tym czasie przecedzić i do buteleczek,krótko pasteryzować
jeszcze znalazłam przepis na syrop miętowo-imbirowy
250g cukru
250ml wody
10 g świeżego imbiru w plasterkach
duża garść świeżej mięty
wszystko włożyć do rondla,wymieszać,zagotować i na małym ogniu gotować przez 10 min.,wystudzić i przechowywać w lodówce,dodawać do napojów i drinków a syrop z kwiatów czrnego bzu robiłam w/g tego przepisu
http://stokolorowkuchni.blox.pl/2011/06 ... o-bzu.html
Cebulka pisze:megan pisze:Syrop miętowy
10-15 gałązek mięty
10g kwasku cytrynowego
1litr wody
1kg cukru
opłukane gałązki mięty włożyć do garnka i zalać 1l wody,dodać kwasek cytrynowy,odstawić na 24 godz.Po tym czasie dodać cukier i zagotować.Odcedzić,poczekać aż ostygnie i wlać do słoiczków(buteleczek).Pasteryzować przez 5-10 minut.
w oryginalnym przepisie było 20g kwasku,ale dodałam połowę i dla mnie jest w sam raz
I tak z samego leżenia dobę i zagotowania wyjdzie z mięty cała miętowość w stopniu wystarczającym?
Nie zaprzeczam, tylko się tak zastanawiam...
megan pisze:wyjdzie... wyjdzie...
też sceptycznie podchodziłam do przepisu,a i jeszcze zależy to od mięty-inaczej smakuje ta łąkowa niż moja ogródkowa(pieprzowa)
tereklo pisze:Sokownik by się przydał do takiej klęski urodzaju jabłek.
tereklo pisze: Polecam jabłka papierówki w całości w słoikach. W zimie pyszne do schrupania i kompot smaczny.
Baś_22 pisze:tereklo pisze:Sokownik by się przydał do takiej klęski urodzaju jabłek.
sokownik mam ale jakoś w dużym garze wygodniej , ale nie wykluczone, że zostanie też wykorzystany
Cebulka pisze:Czy jakoś je parzysz, żeby lepiej się w słoiku ułożyły? Czy upychasz?
Baś_22 pisze:Tereniu a co Ty tam do tych słoików dodałaś
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości