Przetwory na zimę

Sprawdzone (i nie tylko) przepisy na smakołyki

Re: Przetwory na zimę

Postautor: tereklo » pt lip 20, 2012 9:04 pm

Basiu, jak fasolkę robisz do słoików? Określony gatunek się nadaje czy każdą można tak do słoja? Poprosze o przepis, jeśli to nie jest zakwaszana.
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Przetwory na zimę

Postautor: Baś_22 » sob lip 21, 2012 11:47 am

Fasolka szparagowa pasteryzowana

Obrazek
2 kg fasolki szparagowej, zalewa sporządzona z 1 litra wody, 1 łyżki soli i 1 łyżki cukru i odrobiny kwasku cytrynowego (jak zalewy zabraknie dorobić wg podanych proporcji).

Fasolkę szparagową umyć, oczyścić z włókien, skrawając równocześnie oba końce. Wrzucać partiami do wrzącej osolonej wody, gotować ok. 2 min. odcedzić. Z wody, soli, cukru i kwasku cytrynowego przygotować zalewę (zagotować). Ugotowaną odcedzoną fasolkę układać w słoikach (wygotowanych lub wyprażonych w piecyku). Zalewać gorącą zalewą.
Zamknąć słoiki i pasteryzować przez 90 min., ostudzić. Następnego dnia pasteryzować ponownie ok.30 min.
Przechowywać w ciemnej chłodnej piwnicy.
Do wykorzystania w zimie jako jarzynka, dodatek do zup i sałatek
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Przetwory na zimę

Postautor: Baś_22 » sob lip 21, 2012 11:51 am

Galaretka z porzeczek czerwonych

Obrazek Obrazek

Porzeczki trzeba oczyścić i wypłukać, wrzucić do gara i podgrzewać aż puszczą sok. Osączyć (jeśli galaretka ma być klarowna - nie wyciskać miazgi!!).
Odmierzyć sok, na litr płynu dodać kilogram cukru, wymieszać, podgotować ok. 10 minut, rozlać gorące do słoików, zamknąć, odwrócić do góry dnem i gotowe.
Pyszne do naleśników i jako przełożenie do piernika.
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Przetwory na zimę

Postautor: Baś_22 » sob lip 21, 2012 11:53 am

Konfitura z agrestu

Obrazek

Składniki:
agrest - 1 kg
cukier - 1 kg
woda - 1/4 L
Agrest umyć, osączyć. Wodę z cukrem zagotować mieszając, odstawić z ognia, włożyć agrest i pozostawić na kilka godzin. Agrest w syropie ogrzewać, doprowadzając prawie do zagotowania i pozostawić do następnego dnia w chłodnym miejscu. Na drugi dzień konfitury powoli ogrzewać, doprowadzając znów prawie do zagotowania i przetrzymać na ogniu przez kilka godzin, aż owoce staną się szkliste. W czasie gotowania usuwać szumowiny. Gorące konfitury włożyć do wygotowanych i osuszonych słoików, przykryć wygotowanymi, suchymi zakrętkami i od razu zamknąć.
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Przetwory na zimę

Postautor: tereklo » sob lip 21, 2012 11:58 am

Basiu [super] [prosi] [prosi] [prosi]
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Przetwory na zimę

Postautor: Yennyfer » sob lip 21, 2012 7:15 pm

Basiu, brawo! [brawo] [brawo] [brawo] [brawo]
Awatar użytkownika
Yennyfer
Weterani
 
Posty: 1375
Rejestracja: pn lut 09, 2009 6:34 pm

Re: Przetwory na zimę

Postautor: Baś_22 » sob lip 21, 2012 11:31 pm

Cebulka pisze:
Baś_22 pisze: Basia ty uważaj, bo przyjedziemy do ciebie wszyscy w zimie [jezyk]

..oj cudownie by było :) muszę pomyśleć nad jakimś lokum, bo z resztą to nie ma żadnego problemu [haha]
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Przetwory na zimę

Postautor: tereklo » ndz lip 22, 2012 7:34 pm

Przeszukałam cały temat i nie znalazłam - ogórki z pieprzem, na zimę w słoiki. Robiłam a przepis zapodziałam, może kto ma pod ręką? [prosi]
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Przetwory na zimę

Postautor: tereklo » pn lip 23, 2012 10:28 am

Znalazłam przepis na kafeterii. Są dość ostre ale smaczne.

2,5 kg ogórków
3duże cebule
2 łyżki soli
2 łyżki mielonego czarnego pieprzu
2 łyżki mielonej słodkiej papryki
po 2 łyżeczki gorczycy,curry i świeżego posiekanego kopru (ja koperku dałam więcej)
1,5 szklanki octu 10 %
1,5 szklanki cukru
Ogórki ze skórą i cebulę kroimy w plastry.Dodajemy sól i mieszamy.Czekamy godzinę aż puszczą wodę.Wodę wylewamy.
Ogórki mieszamy z przyprawami i zalewamy ostudzoną zalewą przygotowaną z octu i cukru.Mieszamy wszystko bardzo dokładnie.Przekładamy do słoików i pasteryzujemy ok 15 minut.


Cebulko, doczytałam tam w temacie Przetwory na zimę, że podawałam Ci przepis na ogórki konserwowe z małymi ostrymi papryczkami. Niestety, po przebojach, usunęłam się stamtąd i poprosiłam o usunięcie wpisów. Masz może ten przepis?
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Przetwory na zimę

Postautor: Cebulka » pn lip 23, 2012 5:04 pm

Teresko, przesłałam ci na maila co mam skopiowane - chociaż niestety nie widziałam tam konserwowych z chilli [rol]
Za to są różne inne, też kopiowane częściowo z Kafe i z eko :)
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Przetwory na zimę

Postautor: tereklo » pn lip 23, 2012 7:24 pm

Dzięki, Cebulko.
Coś tam mam swojego, ale chętnie popatrzę. Naszło mnie na ostre i pikantne :)
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Przetwory na zimę

Postautor: tereklo » wt lip 24, 2012 2:19 pm

Zrobiłam sos do mięs albo do serów typu camembert. Smakuje coś jak te gotowce żurawinowe.
Skład:
2 kg czerwonych porzeczek
1 kg cukru
1/4 l octu 5%,
łyżka cynamonu w proszku
2 łyżeczki goździków w proszku
po pół łyżeczki mielonego pieprzu i ziela ang.
opcjonalnie 2 sproszkowane papryczki habaniero (malutkie ostre)

Sposób wykonania:
Opłukane i osuszone porzeczki bez szypułek zasypać cukrem w rondlu, dodać
korzenie i ocet i stale mieszając smażyć na wolnym ogniu do 25 min.
Gorące wkładać do wyparzonych słoiczków, zamknąć i odwrócić do góry dniem.
Zostawić do ochłodzenia. Podawać do mięsa.

Moja uwaga - gorący sos przepuściłam przez sito i owoce przetarłam, żeby sos był bez pestek. Z tych proporcji wyszło mi 9 słoiczków dżemowych.
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Przetwory na zimę

Postautor: Baś_22 » wt lip 24, 2012 2:27 pm

Ogórków zatrzęsienie, więc kolejne przetwory :)

Sałatka z ogórków i papryki czerwonej

Obrazek Obrazek Obrazek

4 kg ogórków
1 kg papryki czerwonej
1/2 kg cebuli

Ogórki ze skórą kroimy w grube plastry - tak około 2- 3 cm.
Paprykę kroimy w grube paski.
Cebulę kroimy na w grube plasterki albo pół- plasterki
Zalewamy solanką na 3 godziny . Można moczyć nawet całą noc.
Odcedzamy solankę i wszystko układamy w słoikach, na wierzch dajemy natkę z selera.
Zalewamy zagotowaną zalewą i pasteryzujemy 5 minut.

Solanka
9 szklanek wody
1 szklanka soli

Zalewa
3 szklanki wody
3 szklanki octu
4 szklanki cukru
Ostatnio zmieniony śr lip 25, 2012 11:27 am przez Baś_22, łącznie zmieniany 1 raz
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Przetwory na zimę

Postautor: Cebulka » wt lip 24, 2012 7:53 pm

Jeszcze kiedyś wróce do robienia przetworów... [rol]
Ale ogorki to by wypadało jakimś cudem jednak i w tym roku zakisić [skrob]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Przetwory na zimę

Postautor: Baś_22 » wt lip 24, 2012 11:42 pm

Cebulka pisze: Ale ogorki to by wypadało jakimś cudem jednak i w tym roku zakisić [skrob]

....no wypadało by, żono i matko, po prostu się opierdziulasz [tuli] [haha]
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Przetwory na zimę

Postautor: Baś_22 » śr lip 25, 2012 11:31 am

Kolejna sałatka z ogórków, której przepis wydobyłam z czeluści Kafeterii :)

Obrazek Obrazek

Sałatka szwedzka

1,5 kg ogórków
200 g cebuli

Ogórki i cebulę umyć dokładnie. Pokroić na cienkie plasterki (ogórków nie obierać). Zalać wodą z solą (w proporcjach 9/1) i odstawić na 3 godziny. Odcedzić. Zagotować zalewę
Zalewa:
3 szklanki wody
2,5 szklanki cukru
1,5 szklanki octu

Do każdego słoika wrzucamy:
2-3 ziela
1 pieprz
odrobina gorczycy
kawałek marchewki
Pasteryzować 15 minut
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Przetwory na zimę

Postautor: Cebulka » śr lip 25, 2012 10:08 pm

Baś_22 pisze:....no wypadało by, żono i matko, [haha]

Ło matko... [lol]
Ale to racja - z tym że święty zwyczaj mojej znajomej pani z zieleniaka, że ogórki na zimę kisi się po Matce Boskiej, więc jeszcze trzy tygodnie. I wcześniej (trochę się przekomarza.ale dość serio) mi ogórków do kiszenia nie chce wogóle sprzedać [haha]

Basia - jak masz za mało przepisów ogórkowych to nie ma sprawy, mogę ci podesłać co znalazłam dla Teresy ostatnio [haha]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Przetwory na zimę

Postautor: Baś_22 » śr lip 25, 2012 10:56 pm

Cebulka pisze: Basia - jak masz za mało przepisów ogórkowych to nie ma sprawy, mogę ci podesłać co znalazłam dla Teresy ostatnio [haha]

bardzo serdecznie proszę [prosi]
Nie będę w tym roku robić ogórków kiszonych, konserwowych, chili itp. (zmiana diety) :, więc coś z tą górą ogórasów muszę zrobić [haha]
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Przetwory na zimę

Postautor: Baś_22 » pt lip 27, 2012 1:40 pm

Z pomidorami w tym roku u mnie klapa :( ale uratowałam parę zielonych, z których zrobiłam sałatkę :)
Robię ją od lat, jest słodko kwaśna i pasuje do wszystkiego :)

Obrazek Obrazek

Sałatka z zielonych pomidorów

3 kg zielonych pomidorów
6 dużych cebul
sól

Zalewa:
1l wody
½ szklanki octu
½ kg cukru
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka ziela angielskiego
½ łyżeczki cynamonu

Pomidory pokroić na plastry, posolić, wymieszać i zostawić na noc.
Rano wycisnąć wodę. Skropić całość letnim octem (kilka łyżek) i zostawić na 2-3 godz.
Zalewę zagotować i włożyć do niej pomidory z pokrojoną w plastry cebulą. Gotować 20 min. (jak za rzadkie, odlać zalewę). Po przestygnięciu nakładać do słoików. Pasteryzować 10 min.
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Przetwory na zimę

Postautor: tereklo » pn sie 06, 2012 3:52 pm

Ogórki marynowane z ciemnymi winogronami. Inna wersja to kiszone - ale brak fotki, jeszcze się kiszą.
Nie wiem jak to smakuje, po raz pierwszy zrobiłam, bo zawsze jakoś zapominałam kupić winogrona jak był sezon ogórkowy.
IMG_0192.jpg
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Przetwory na zimę

Postautor: Baś_22 » pn sie 06, 2012 8:38 pm

Bardzo to wszystko ciekawe :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Przetwory na zimę

Postautor: Baś_22 » wt sie 07, 2012 12:53 pm

Przypomniałam sobie o przepisie na ogórki w zalewie musztardowej :)

Obrazek

Ogórki w zalewie musztardowej
2-3 kg ogórków
zalewa:
1 l wody
1 szklanka octu 10%
3 niepełne łyżki soli
5 łyżek musztardy stołowej
1 szklanka cukru
Przyprawy:
ziele angielskie
gorczyca
pieprz
liść laurowy
czosnek
chrzan
koperek
marchewka
Wszystkie składniki zagotować i ostudzić (warto rozprowadzać musztardę wodą, nie odwrotnie, to wtedy nie porobią się 'kluski'. Chociaż nawet jak się zrobią, też nic nie szkodzi)
Ogórki obrać ze skórki i pokroić wzdłuż na ćwiartki. Ogórki ułożyć w słoikach. Następnie do słoików włożyć przyprawy Zalać zimną zalewą. Pasteryzować 3 minuty.
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Przetwory na zimę

Postautor: Cebulka » wt sie 07, 2012 9:23 pm

No kurdę przepis jakby mój, ale ja za diabła nie przypominam sobie żebym dawała do nich marchewkę [skrob]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Przetwory na zimę

Postautor: Baś_22 » wt sie 07, 2012 9:49 pm

Cebulka pisze:No kurdę przepis jakby mój, ale ja za diabła nie przypominam sobie żebym dawała do nich marchewkę [skrob]

hmm...przejrzałam moje zdjęcia przetworów na kompie z poprzednich lat no i wszędzie w słoikach widać marchewkę [skrob] może to jakaś kompilacja przepisu :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Przetwory na zimę

Postautor: amita » wt sie 07, 2012 10:41 pm

Też nigdy nie dawałam marchewki, że o koperku to już w ogóle nie wspomnę :)
Gwiżdżę na wszystko,zadzieram głowę,oglądam drzewa mandarynkowe.A sekret tego jest wciąż ten sam,że ciasny kaftan na sobie mam.
Awatar użytkownika
amita
Weterani
 
Posty: 7634
Rejestracja: śr lut 28, 2007 7:37 pm

Re: Przetwory na zimę

Postautor: Cebulka » czw sie 09, 2012 10:16 am

Zdanie o kluskach z musztardy jest na pewno mojego autorstwa :D
Fajnie - widać jak przepisy żyją swoim życiem [lol]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Przetwory na zimę

Postautor: Yennyfer » pt sie 10, 2012 11:40 am

Przerobilam 20 kg ogórków, wcześniej kilka razy po 2-4 kg i ogórkom mówię stanowcze NIE.
Zrobiłam sałatki szwedzkiej (ten przepis co Basia wkleiła jest super, robię takie od lat), trochę po żydowsku, trochę zwykłych konserwowych, kiszonych ze 30 słoików i jak pisalam - ogórkom mówię papa

Zrobiłam też troche sałatki z cukinii, tej tartej - jest super.

Przymierzam się jeszcze do sosu słodko kwaśnego, lecza do słoików i ew. marynowanych buraczków.

Z owoców - mam 20 litrów soku malinowego, trochę porzeczkowego. mam też dżemy z czarnej porzeczki - najlepsze do ciast, bo te kupne to puszczają wodę w trakcie pieczenia i zamiast ciasta mam zakalce [zly]
Zrobię jakieś śliwki i jablek na szarlotkę.
Awatar użytkownika
Yennyfer
Weterani
 
Posty: 1375
Rejestracja: pn lut 09, 2009 6:34 pm

Re: Przetwory na zimę

Postautor: Baś_22 » pt sie 10, 2012 11:53 am

Yennyfer pisze: Zrobiłam też troche sałatki z cukinii, tej tartej - jest super. .

Oooo! a tego nie znam [skrob] mogę prosić o przepis, bo leczo i placki z cukinii już trochę mi wychodzą bokiem [haha]
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Przetwory na zimę

Postautor: tereklo » pt sie 10, 2012 1:03 pm

Yenny, ale dużo przetworów zrobiłas [prosi]
Basiu, a może sos marchewkowo-cukiniowo-paprykowo-pomidorowy (w odmianach) do słoików?

Na kafeterii pojawił się przepis fasolkowo-ogórkowy. Ja mam już dość fasolki, zrobiłam do słoików w zalewie ale bez dodatku kwasku (zakwaszacza), ogórki jeszcze są więc może by spróbować? Była w przecierze z marchewką a tu jest z ogórkami.

SAŁATKA Z OGÓRKÓW I FASOLKI
Składniki:
2 kg ogórków/pokrojone w plasterki ze skórką/
2 kg fasolki szparagowej/pokrojona na 2 lub 3 części/gotujemy w osolonej wodzie około 20 min,odcedzamy i studzimy/
1 kg cebuli/pokrojona w półplasterki/

Zalewa:
1/2 szkl oleju
1 szkl octu
4 łyzki soli
2 szkl cukru
pieprz/wg uznania/
2 małe słoiki przecieru pomidorowego
Wszystkie składniki zalewy dokładnie mieszamy.
Ogórki,fasolkę i cebulkę mieszamy z zalewą.
Przekładamy do słoików.
Pasteryzujemy około 15 min.
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Przetwory na zimę

Postautor: Yennyfer » pt sie 10, 2012 6:46 pm

Basiu - proszę:

Dobry i mało pracochłonny przepis na sałatke z cukini:
1kg cukini ze skórką zetrzeć na grubej tarce
0,5kg marchwi zetrzeć na grubej tarce
0,5kg cebuli- pokroić w plastry
1-2 szt czerwonej papryki-pokroić w paski
Wszystkie pokrojone warzywa razem wymieszać.
Zalewa:
0,5 szklanki octu
0,5 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
1 lyżka soli,po kilka sztuk liścia laurowego i ziela angielskiego
Do gotującej się zalewy wrzucić wymieszane warzywa
i razem gotować około 10-15minut ciągle mieszając.
Gorącą sałatkę przełożyć do słoików i do góry dnem.
W słoikach nie gotować!
Proponuję zrobić z podwójnej,potrójnej porcji.Jest naprawdę dobra.

To przepis z kafe, mam wrażenie, że tu też był kiedyś zamieszczany.

Tereklo, ja nie zrobiłam duzo, o nie - jak Was czytam to mi wstyd i robię, bo Wy to macie naprawdę dużo.
Awatar użytkownika
Yennyfer
Weterani
 
Posty: 1375
Rejestracja: pn lut 09, 2009 6:34 pm

Re: Przetwory na zimę

Postautor: Baś_22 » pt sie 10, 2012 10:21 pm

Tereklo i Yenny dzięki za przepisy :) [prosi]
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Przetwory na zimę

Postautor: Yennyfer » sob sie 11, 2012 6:09 pm

Dziś dostałam fasolkę szparagową, a że uwielbiam ją w postaci duszonej a`la leczo to zrobiłam z całego kilograma i zapasteryzowałam 2 słoiki. Może jak i Farmerkowe leczo do słoików uchowa się na zimę? [?] W sumie powinno.

Jakby ktoś pytał o przepis to ja "na oko" robię - ok kg fasolki, 2 spore cebule, 1 papryka (użyłam dziś 2 kolorów by było ładniej - po 1/2 czerwonej i żółtej) - cebule w półtalarki, papryka w paski do 3 cm, fasolka też pokrojona mniej więcej na 3 cm - szklę to na oleju, potem dodaję wody i kilka przecisniętych przez praskę ząbków czosnku i duszę, jak się poddusi to dodaję dużo ziół - tymianek, majeranek, oregano, prowansalskie, przyprawa do lecza i w tym stylu, delikatnie solę i duszę do miękkości. Dodaję 2 pomidory pokrojonoe w kostkę i trochę keczupu lub koncentratu (domowej roboty najlepsze, ale jak nie ma to i sklepowy się nada) i jeszcze 'doduszam" tak by pomidory się rozpirzyły :-) Dla mnie Pycha przez duże P.
Awatar użytkownika
Yennyfer
Weterani
 
Posty: 1375
Rejestracja: pn lut 09, 2009 6:34 pm

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kulinaria

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości