Cebulka pisze:Basia a kto to wszystko zjada?
Cebulka pisze:Hmm brzmi ciekawie - ale tak się zastanawiam - czy ta kapusta tak bez tłuszczu w chlebie nie robi się 'sucha'?
tereklo pisze: Tak sobie myślę, że chlebki z dodatkami w środku to chyba się je jak ciasto, tyle że nie słodkie.
saginata pisze:Basiu-jakie Ty ostatnio cuda w kuchni wyczyniasz
magdziołek pisze:Może mi ktoś powie, jaka jest równowartość 1p. drożdży suszonych dr Oetkera do drożdży świeżych? Muszę dzisiaj upiec chlebek. Chciałam zrobić ten wg przepisu na chlebek Zlotowy, ale tam są drożdże suche a ja takich nie mam a do najbliższego sklepu mam 4km, pada deszcz i nie chce mi się ruszać z domu. Świeże drożdże mam. Czekam na odzew, bo wieczorem będę piec. Teraz robię zaczyn.
tereklo pisze:To jakos tak:
2 łyżeczki suchych to 7 gram (czyli torebka suchych drozdży).
7 gram suchych odpowiada 25-30 gramom świeżych.
Torebka suchych drożdzy wystarcza na pół kilo mąki.
Baś_22 pisze:A tutaj szersza informacja o drożdżach
http://artkulinaria.pl/magia-gotowania/ ... zy-instant
Sz_elka pisze:Znalazłam w necie:
- parę słów o drożdżach
http://www.mojeprzepisy.pl/Skladnik/drozdze/
- przelicznik
http://gotuj.skutecznie.tv/2010/11/roga ... i-smaczne/
"2 łyżeczki suchych drożdży waży 7g, a 7g suchych to 25g świeżych tj. 2 łyżeczki suchych=7g suchych=25g(2,5dag) świeżych;)"
"plus kiedyś znalazłam taką tabelkę przeliczającą drożdże suche na świeże -w uncjach, gramach i łyżeczkach: http://home.earthlink.net/~ggda/convert.htm " - ta strona chyba się już zapodziała gdzieś w czasoprzestrzeni
- i jeszcze na tej stronie wiele informacji
http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=77
- informację w przepisie http://mojewypieki.blox.pl/2008/04/Bule ... ianym.html
"... 1 i 1/3 łyżeczki suszonych drożdży (5 g) lub 10 g drożdży świeżych"
ale .... "Ty to urządzisz!"
magdziołek pisze:Dzięki Szeluś . Basiu , Teresko jesteście Wielkie
Cebulka pisze:Szkoda że nie weszłam wcześiej - w przepisie Tosi stosuję wymiennie zamiast suchych pół kostkę świeżych (tzn 5dkg). Ewentualnie 4dkg, bo takie małe kostki też bywają
A jak zrobiłaś i co wyszło?
magdziołek pisze:Moje chlebki wg przepisu Tosi na prawdziwych drożdżach. Coś mi wyszło nie tak, bo rosły jak szalone a drożdży dałam dosłownie odłamany "rożek drożdżowy" może ze 3gramy, nie więcej. Foremki są do doopy, muszę kupić nowe, zwykłe keksówi, bo te silikonowe się rozłażą i ciasto też się rozłazi na boki . Ale ostatecznie chlebek jest smaczny.
Baś_22 pisze:magdziołek pisze: Foremki są do doopy, muszę kupić nowe, zwykłe keksówi, bo te silikonowe się rozłażą i ciasto też się rozłazi na boki .
ależ Magdziołku te popękane chlebki są cudne z keksówki wychodzą takie nudne, ciągle takie same
oczywiście nie zaszkodzi posiadanie zwykłych keksówek
Jeśli chodzi o te silikonowe foremki to zależy od jakości tegoż silikonu. Ja mam 3 szt i każda ma inną sprężystość.magdziołek pisze: Ale ostatecznie chlebek jest smaczny.
i to jest najważniejsze, bo przecież o to chodzi
Tosia pisze:[shock] to chlebki według mojego przepisu?cudowne mnie we zwykłej keksówce nie wychodzą takie fajne a może to te drożdże świeże mają wpływ na to ze ciasto takie fajne wychodzi
tereklo pisze:Magdziołku, jakież one smakowite!! A w ich kształcie tkwi urok!
Mniam, mniam.
Z silikonowymi nie mam doświadczenia, jakoś nie przełamałam się do ich używania.
Chlebek smakuje mi taki w kształcie sam z siebie, więc piekę na płaskiej blasze ukształtowany, wyrośnięty w koszyczku wiklinowym, bochenek. Blacha jest pokryta czymś czarnym, więc nie trzeba smarować tylko sypię otręby a na to kładę ciasto.
magdziołek pisze:NOOOO, teraz to namieszałyście mi w głowie , już nie wiem, czy kupować te keksówki .
Tereklo, ja mam jakiś tam koszyczek wiklinowy... może w nim też spróbowałabym upiec... ale czy ten koszyczek trzeba czymś jeszcze wyłożyć?
tereklo pisze:Magdziołku, w takim koszyczku formuje się chleb w etapie rośnięcia. W dobie pieców chlebowych z koszyczka wykładało się wyrośnięty chlebuś na łopatę i szurrr, do gorącego pieca.
Ja mam taki właśnie archaiczny koszyczek z czasów babcinych, po wyrośnięciu wykładam na blachę i do gorącego piekarnika. Jak włożysz wiklinę do pieca to się normalnie spali
Cebulka pisze:Boskie
Może zakwas miałaś wyjątkowo żywy, że tak urosło?
Polecam jednak zwykłe keksówki A najlepiej niezwykłe, z powłoką teflonową, nie trzeba niczym smarować a potem po upieczeniu tylko stuknąć i chleb wychodzi. Trzeba się tylko ostrożnie z nimi obchodzić żeby nie podrapać.
Kromki z takiego keksówkowego są równiejsze, można je zapakować sensownie itp
tereklo pisze:Ostatni wypiek - chleb mieszany na zakwasie żytnim z dodatkiem czarnuszki. Zdjęć nie ma, chlebek pojechał wczoraj do Wrocka Taki w okragłym bocheneczku.
Baś_22 pisze:tereklo pisze:Ostatni wypiek - chleb mieszany na zakwasie żytnim z dodatkiem czarnuszki. .
moje chlebki od jakiegoś czasu też z czarnuszką
Cebulka pisze:A próbowałyście te ziarenka jakoś rozdrabniać?
Jednak są dość duże a przy tym mocno czarnuszkowe... Ja lubię ale zastanawiam się czy 'na wynos' jednak nie lepiej by je było jakoś posiekać
tereklo pisze:Nie wiem czy tu o serach Farmerki ale znalazłam tyle na stronie kuchnia.tv
http://www.kuchniaplus.pl/program/full/ ... sera_38398
odcinek 8
Baś_22 pisze:tereklo pisze:Nie wiem czy tu o serach Farmerki ale znalazłam tyle na stronie kuchnia.tv
http://www.kuchniaplus.pl/program/full/ ... sera_38398
odcinek 8
Tak Tereniu to o farmie Farmerki i Jej pysznych serach
Sz_elka pisze:Odcinek 8 - z Farmerostwem jest powtarzany chyba 9 razy w tym tygodniu - bodajże bez piątku o różnych porach - można to prześledzić na tej stronce co podałaś, a pyszny ser Kreuzer Farmerki, to ten
http://www.kuchniaplus.pl/kuchnia_polsk ... euzer.html
Sz_elka pisze:tereklo pisze:Nie wiem czy tu o serach Farmerki ale znalazłam tyle na stronie kuchnia.tv
http://www.kuchniaplus.pl/program/full/ ... sera_38398
odcinek 8
A więcej o Farmerki serach na jej stronce http://www.ekosery.pl/ mniaaaaaam !
tereklo pisze:Sz_elka pisze:tereklo pisze:Nie wiem czy tu o serach Farmerki ale znalazłam tyle na stronie kuchnia.tv
http://www.kuchniaplus.pl/program/full/ ... sera_38398
odcinek 8
A więcej o Farmerki serach na jej stronce http://www.ekosery.pl/ mniaaaaaam !
Tja, wiem, znam te sery bo je jadłam. Zastanawiałam się tylko czy w ten temat, tu wrzucić informację ze strony kuchnia tv.
Basiu, Szelu, dziękuję
Baś_22 pisze:tereklo pisze: Zastanawiałam się tylko czy w ten temat, tu wrzucić informację ze strony kuchnia tv. *
Tereniu bardzo dobrze zrobiłaś
tereklo pisze:Basiu
Baś_22 pisze:Jest tak przepyszny, że jadła bym dalej no ale rozum mówi już STOP
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości