tomicron pisze: Przesadzone za wcześnie (pod koniec zimy) albo za późno (przełom jesień/zima) przez uszkodzony system korzeniowy nie pobiorą wystarczającej ilości wody i po prostu uschną Zimozielone to takie gupie stworzenia, że wyparowują wodę nawet gdy nie mogą jej pobrać z gleby
Mufka pisze:Zacznę od tego, że moja nocna eskapada ekotopikowa skończyła się rozdwojeniem jaźni. Rano nie znalazłam postu ponieważ umieściłam go w drzewkach owocowych a szukałam w ozdobnych.
Mufka pisze:Mam możliwość przenieść do swojego ogrodu świerki srebrne wysokości ok. 2m. Zależy mi, żeby im jak najmniej zaszkodzić.
Planuję "akcję łopata" na kwiecień (więc zima niech o tym pamięta i pakuje się z tym swoim śniegiem i mrozem).
1. powiążę gałęzie sznurkiem
2. okopię szpadlem na głębokość ok. pół metra ale czy średnica bryły powinna pokrywać się z obrysem drzewa? Jeszcze nie wiem jak ją wyznaczyć.
3. Przeniosę bryłę na folię i dokładnie owinę
4. W moim ogrodzie będzie czekał dół trochę większy, głębszy z nową ziemią
5. Posadzę, założę mikoryzę, opalikuję, obsypię korą i podleję
czynności powtórzę 4 razy bo tyle mam tych świerków
Na co jeszcze zwrócić uwagę? Nie wiem ile dni a może miesięcy podlewać po posadzeniu.
Czuję, że wcześniej koniecznością będzie kilka razy odwiedzić siłownię.
magdziołek pisze:Chcę zobaczyć, jak to będziesz te świerki wykopywać sama . A przewozić to je będziesz swoim "osobistym" samochodem .
Wróć do Drzewa i krzewy ozdobne
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości