Ulubione sałatki-samo zdrowie

Sprawdzone (i nie tylko) przepisy na smakołyki

Postautor: melisa34 » czw kwie 01, 2010 10:15 am

No ja właśnie odkrywczo wzięłam od koleżanki przepis na tę żółtą Samanty:)
Awatar użytkownika
melisa34
Ekoludki
 
Posty: 85
Rejestracja: czw mar 11, 2010 9:36 pm

Postautor: ewalukas » czw kwie 01, 2010 10:38 am

ja zrobię gyrosową :D
ewalukas
Ekoludki
 
Posty: 192
Rejestracja: śr mar 17, 2010 9:35 pm

Postautor: Samanta » czw kwie 01, 2010 12:55 pm

melisa34 pisze:No ja właśnie odkrywczo wzięłam od koleżanki przepis na tę żółtą Samanty:)

Komedia [lol]
Ja napewno zrobię też taką z tych tortellini, pod warunkiem ż eje dostane ale chyba w Biedronce widziałam. Gyros odpada, na poprzednie święta był.
Możliwe że taką z drobniutkim makaronem , zielonym ogórkiem i koperkiem, też o ile dostanę taki drobniutki makaron.
A napewno z buraków, cebuli i jabłka, zzakwaszoną octem winnym i polana olejem lnianym tłoczonym na zimno. Ta sałatka jest u nas obowiązkowa na każde świeta.
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani
 
Posty: 1868
Rejestracja: sob paź 18, 2008 10:40 pm

Postautor: melisa34 » czw kwie 01, 2010 1:11 pm

A buraczki gotowane, czy kwaszone ze słoiczka:) [!]
Awatar użytkownika
melisa34
Ekoludki
 
Posty: 85
Rejestracja: czw mar 11, 2010 9:36 pm

Postautor: Samanta » pt kwie 02, 2010 10:58 am

Gotowane, starte na grubej tarce, do tego posiekana cebula, jabłko tak jak buraki, sól, szczypta cukru (ja nie) ocet winny , oliwa lub olej lnainy na zimno tłoczony - bez tego nie ma żadnych świąt a i w międzyczasie miole widziana sałatka. W tym roku mam wołowinę i łososia to do wołowiny pasuje.
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani
 
Posty: 1868
Rejestracja: sob paź 18, 2008 10:40 pm

Postautor: Samanta » pn kwie 05, 2010 5:41 pm

No i zrobiłam burakową, tortellini 2 rodzaje bo były takie z serem i takie z grzybami to obie paczki kupiłam, i makaronowa. Burakowa jak burakowa. zawsze taka sama i zawsze dobra, tortellini nawet nie zrobiłam zdjęcia bo nie zdążyłam: jedna poszła od razu z dzieckiem na imprezę a druga "sama się zjadła" , ale ta makaronowa, bardzo Was na nią namawiam. Prawie wszystko napewno macie w domu a jak nie macie, to można czymś zastąpić i jest pyszny posiłek poświąteczny.

Sałatka makaronowa
1 mała paczka makaronu gwiazdki
1 pęczek koperku zielonego
1 ogórek wąż długi albo ze 2 krótkie
1 puszka kukurydzy
1 papryka czerwona lub trochę papryki marynowanej
30 dkg szynki lub innej niezbyt tłustej wędliny, może być drobiowa a nawet mortadela
majonez
Wszystkie warzywa pokroić w kostkę, szynkę w paski, dodać do makaronu ugotowanego al dente, dodać kukurydzę i majonez. Zostawić w lodówce na noc. Pyszne, łatwe, szybkie. Takie jak lubię. No i bardzo efektowne , można oczywiście przyozdobić ale czasu brakło i dopiero rano zdobiłam a zdjęcie na świeżo.
Obrazek
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani
 
Posty: 1868
Rejestracja: sob paź 18, 2008 10:40 pm

Postautor: Onaela » sob kwie 17, 2010 9:36 pm

Narobiłaś mi apetytu na tą sałatkę Samanto ;) Dziś już póżno,ale jutro moze zrobię.
Mam nawet taki makaron w domu,bo dodaję go do zup,kukurydzę mam,ogórki też....tylko papryki nie mam i koperku,a jutro sklepy zamknięte...

A robicie sałatkę z kaszą kuskus ?
Onaela
Weterani
 
Posty: 3761
Rejestracja: pn cze 14, 2010 12:02 pm

Postautor: Samanta » sob kwie 17, 2010 10:15 pm

Onaela pisze:Narobiłaś mi apetytu na tą sałatkę Samanto ;) Dziś już póżno,ale jutro moze zrobię.
Mam nawet taki makaron w domu,bo dodaję go do zup,kukurydzę mam,ogórki też....tylko papryki nie mam i koperku,a jutro sklepy zamknięte...

A robicie sałatkę z kaszą kuskus ?

Robiłam , bo teraz to tylko biały ser... [lol]
A dzisiaj zrobiłam jedną z ulubionych u nas w domu : z tych malutkich tortellini. Robię je różnie, ale najczęściej tak:

Sałatka z tortellini:
1 opakowanie tortellini z mięsem, serem lub grzybami
1 puszka kukurydzy konserwowej
2 średniej wielkości zielone ogórki (opcjonalnie)
20 dag żółtego sera
majonez
sól,pieprz
opcjonalnie 1-2 ząbki czosnku
Tortellini ugotować w osolonym wrzątku, odsączyć, wystudzić. Ogórki obrać i pokroić w kostkę. Ser żółty też pokoić w kostkę . Dodać osączoną kukurydzę. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać z majonezem. Dla wielbicieli czosnku: przecisnąć 1 lub 2 ząbki czosnku.
Kto lubi, może majonez zmieszać z ketchupem i zrobić taki sos. Ja nie przepadam.

A z kuskusa lub kaszy bulgur to taką:
1 opakowanie tortellini z mięsem, serem lub grzybami
1 puszka kukurydzy konserwowej
2 średniej wielkości zielone ogórki (opcjonalnie)
20 dag żółtego sera
majonez
sól,pieprz
opcjonalnie 1-2 ząbki czosnku
Tortellini ugotować w osolonym wrzątku, odsączyć, wystudzić. Ogórki obrać i pokroić w kostkę. Ser żółty też pokoić w kostkę . Dodać osączoną kukurydzę. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać z majonezem. Dla wielbicieli czosnku: przecisnąć 1 lub 2 ząbki czosnku.
Kto lubi, może majonez zmieszać z ketchupem i zrobić taki sos. Ja nie przepadam.
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani
 
Posty: 1868
Rejestracja: sob paź 18, 2008 10:40 pm

Postautor: amita » ndz kwie 18, 2010 12:02 am

Ło matko,jaki człowiek z prowincji jestem [oops] nawet nie wiem co to kasza bulgur.
Gwiżdżę na wszystko,zadzieram głowę,oglądam drzewa mandarynkowe.A sekret tego jest wciąż ten sam,że ciasny kaftan na sobie mam.
Awatar użytkownika
amita
Weterani
 
Posty: 7634
Rejestracja: śr lut 28, 2007 7:37 pm

Postautor: Samanta » ndz kwie 18, 2010 10:28 am

amita pisze:Ło matko,jaki człowiek z prowincji jestem [oops] nawet nie wiem co to kasza bulgur.

I bardzo dobrze, bo to niedobre jest. [lol]
Jeszcze jako wypełniacz sałatki, do przyjęcia. Ale i tak wolę inne rzeczy zamiast tego.
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani
 
Posty: 1868
Rejestracja: sob paź 18, 2008 10:40 pm

Postautor: Baś_22 » ndz kwie 18, 2010 12:48 pm

amita pisze:Ło matko,jaki człowiek z prowincji jestem [oops] nawet nie wiem co to kasza bulgur.


Ami, ja też z prowincji, bo też nie wiedziałam co to kasza bulgur [haha]
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Samanta » pn kwie 19, 2010 1:27 pm

No tak, teraz to ja się wstydzę że wiedziałam [oops]
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani
 
Posty: 1868
Rejestracja: sob paź 18, 2008 10:40 pm

Postautor: amita » pn kwie 19, 2010 8:33 pm

Ależ Sami :)
Gwiżdżę na wszystko,zadzieram głowę,oglądam drzewa mandarynkowe.A sekret tego jest wciąż ten sam,że ciasny kaftan na sobie mam.
Awatar użytkownika
amita
Weterani
 
Posty: 7634
Rejestracja: śr lut 28, 2007 7:37 pm

Postautor: Cebulka » wt kwie 27, 2010 9:24 am

Niby - sałatka

Obrazek

paczka mrożonych brokułów
2 jajka
2 małe pomidory
mały jogurt
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, ew. trochę sera feta

Brokuły krótko ugotować, przelać zimną wodą, ostudzić, podzielić na mniejsze różyczki, ułożyć w półmisku. Jaja ugotować, ostudzić, obrać i pokroić w ćwiartki lub ósemki, ułożyć pomiędzy brokułami. Pomidory sparzyć, zdjąć skórę, pokroić na ósemki i tez ułożyć. Popieprzyć, można posypać pokruszoną lub pokrojoną fetą. Jogurt wymieszać ze zmiażdżonymi ząbkami czosnku, polać wszystko. Koniec :)

Ta porcja to na dwie osoby na słuszną przekąskę, albo dla jednej na dietetyczny obiadek :)

Jak dla mnie to bardzo ciekawe połączenie smaków :)

Samanto - w twojej sałatce z kuskusem występuje też tortellini [lol] Rozumiem że kuskus ma być zamiast nich?
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: lucysia » wt kwie 27, 2010 11:34 am

Znacie może jakąś dobrą sałatkę z fasolą z puszki?Mam czerwoną i białą ale weny mi brak z czym to połączyć żeby było dobre.
https://docs.google.com/presentation/d/ ... p=drivesdk
*******************************************************************************
http://kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com

Obrazek
Awatar użytkownika
lucysia
Weterani
 
Posty: 3741
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:38 pm

Postautor: Samanta » wt kwie 27, 2010 12:04 pm

Cebulko, albo kuskus albo tortellini i raczej proponowałabym tortellini....
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani
 
Posty: 1868
Rejestracja: sob paź 18, 2008 10:40 pm

Postautor: Sz_elka » wt kwie 27, 2010 9:13 pm

Samanta pisze:
Sałatka z tortellini:
1 opakowanie tortellini z mięsem, serem lub grzybami
1 puszka kukurydzy konserwowej
2 średniej wielkości zielone ogórki (opcjonalnie)
20 dag żółtego sera
majonez
sól,pieprz
opcjonalnie 1-2 ząbki czosnku
Tortellini ugotować w osolonym wrzątku, odsączyć, wystudzić. Ogórki obrać i pokroić w kostkę. Ser żółty też pokoić w kostkę . Dodać osączoną kukurydzę. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać z majonezem. Dla wielbicieli czosnku: przecisnąć 1 lub 2 ząbki czosnku.
Kto lubi, może majonez zmieszać z ketchupem i zrobić taki sos. Ja nie przepadam.

A z kuskusa lub kaszy bulgur to taką:
1 opakowanie tortellini z mięsem, serem lub grzybami
1 puszka kukurydzy konserwowej
2 średniej wielkości zielone ogórki (opcjonalnie)
20 dag żółtego sera
majonez
sól,pieprz
opcjonalnie 1-2 ząbki czosnku
Tortellini ugotować w osolonym wrzątku, odsączyć, wystudzić. Ogórki obrać i pokroić w kostkę. Ser żółty też pokoić w kostkę . Dodać osączoną kukurydzę. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać z majonezem. Dla wielbicieli czosnku: przecisnąć 1 lub 2 ząbki czosnku.
Kto lubi, może majonez zmieszać z ketchupem i zrobić taki sos. Ja nie przepadam.


To czym właściwie się różni jedna od drugiej?!!! [rol]
Elka
Awatar użytkownika
Sz_elka
Weterani
 
Posty: 5359
Rejestracja: sob sty 27, 2007 8:42 pm
Lokalizacja: Katowice

Postautor: Samanta » śr kwie 28, 2010 1:28 pm

Matko z córką ja zdublowałam przepis zamiast skopiowac dwa! Wiek ma jednak swoje prawa !
Jak mnie w domu mąż dopuści do kompa to wkleje ten drugi
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani
 
Posty: 1868
Rejestracja: sob paź 18, 2008 10:40 pm

Postautor: Samanta » śr kwie 28, 2010 7:55 pm

Już się poprawiam, proszę bardzo:
Sałatka tabule
1 szkl suchego kus kus - ugotować
sok z 1 cytryny
4-5 łyżek oliwy
1 zielony ogórek wąż albo ze 2 takie działkowe, pokroić w kostkę
pęczek zielonej natki pietruszki
wg uznania szczypiorku, koperku, świeżych liści mięty, ew. bazylii
sól, pieprz do smaku
Sos zrobić z oliwy, soli, pieprzu, ja to robię w pustej misce, potem wrzucam resztę składników, mieszam. Po wymieszaniu do lodówki na noc.
Kto nie przepada za kus kus , może użyć w zamian pęczak albo ryż, z pęczakiem lepsze.

I druga:
1 szkl kus kus
mały brokuł albo połowa - podzielić na różyczki, wrzucić na 2 minuty do wrzatku żeby tylko ledwie mrugał, odcedzić a w tej wodzie rozpuścić kostkę rosołową. Zalać tym gorącym rosołkiem suchy kus kus tak żeby było z 1 cm powyżej kaszy i przykryć.
rzodkiewki, papryka czerwona, ogórek zielony - pokroić.
Zaparzony kus kus skropić sokiem z cytryny.
Zrobić sos z cytryny, oliwy, sól, pieprz, ew. jakieś zioła.
Wszystko razem wymieszać i do lodowki.

To są przepisy, w każdym można kus kus zastąpić kaszą bulgur, tylko po co jak to jest takie niedobre? Szczerze radzę zamiast tego użyć pęczak albo ryż.
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani
 
Posty: 1868
Rejestracja: sob paź 18, 2008 10:40 pm

Postautor: Cebulka » pn paź 25, 2010 10:31 am

Wiosenna sałatka do obiadu :)

Właściwie nic wybitnego - ogórek szklarniowy pokrojony, do tego o ile pamiętam troszkę cebuli, kapka śmietany, resztka fety z lodówki i parę gałązek oregano - ale chodzi o dekorację [lol]

Przypominam, że kwiaty szczypiorku są jadalne [haha]
I świetnie pasują do bieli i zieleni :)
Tak więc wiadomo, generalnie nie należy mu pozwalać zakwitnąć, bo to go osłabia - ale może jednak warto zostawić kilka kwiatków do dekoracji? :D
Obrazek
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: Baś_22 » pn paź 25, 2010 9:01 pm

No nie powiem, wygląda bardzo smakowicie [super]
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: saginata » pt gru 03, 2010 11:05 am

Szukam pomys³u na ¶wi±teczne sa³atki-no i jedn± z nich bêdzie chyba sa³atka Samanty-ta z tortellini-chyba jest smaczna-z tego co tam napisane :D
saginata
 

Postautor: Samanta » pt gru 17, 2010 10:41 am

saginata pisze:Szukam pomysłu na świąteczne sałatki-no i jedną z nich będzie chyba sałatka Samanty-ta z tortellini-chyba jest smaczna-z tego co tam napisane :D

Ja ją bardzo lubie , ale np mój mąż jej nie tyka!
Ale wszyscy lubia salatkę curry i napewno podawałam tutaj przepis a jak nie to podam bardzo chetnie. To taka sałatka z ryżem, ananasem z puszki, przyprawą curry, przyprawą maggi w płynie, czosnkiem i majonezem, tak ogólne biorąc.
I jeszcze taka makaronowa, z drobnego makaronu, podawałam ją chyba? Z zielonym koperkiem, pyszna....
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani
 
Posty: 1868
Rejestracja: sob paź 18, 2008 10:40 pm

Postautor: saginata » pt gru 17, 2010 2:01 pm

Sami-t± z curry robi³am-te¿ mi smakowa³a,i tê z makaronem-a chcia³am co¶ nowego-tortellini ju¿ kupione-jedno z miêsem-drugie z serem.Nie wiem którego uzyjê.No i zrobiê sa³atkê z tuñczykiem-i bêdzie :D
saginata
 

Postautor: amita » sob gru 18, 2010 8:48 pm

Sagi,może zrób taką z ryżem,kukurydzą,ananasem i wędzoną piersią indyka.
Gwiżdżę na wszystko,zadzieram głowę,oglądam drzewa mandarynkowe.A sekret tego jest wciąż ten sam,że ciasny kaftan na sobie mam.
Awatar użytkownika
amita
Weterani
 
Posty: 7634
Rejestracja: śr lut 28, 2007 7:37 pm

Postautor: saginata » ndz gru 19, 2010 7:03 am

Ami- z ananasem i drug± jarzynow± robi³am prawie zawsze do tej pory.Teraz bêdzie albo ¶ledziowa-albo tuñczyk z ry¿em-koniec przemyslania-bo juz ma³o czasu :D
saginata
 

Postautor: Baś_22 » ndz gru 19, 2010 11:35 am

saginata pisze:Ami- z ananasem i drugą jarzynową robiłam prawie zawsze do tej pory.Teraz będzie albo śledziowa-albo tuńczyk z ryżem-koniec przemyslania-bo juz mało czasu :D


Sagi a czy na tą z ananasem i wedzonym kurczakiem mogłabym prosić jakiś dokładniejszy przepisik, bo jej jeszcze nie robiłam [prosi] :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: saginata » ndz gru 19, 2010 12:04 pm

SA£ATKA Z WÊDZONYM KURCZAKIEM I ANANASEM
-wêdzona pier¶ z kurczaka-czy indyka
-2 torebki ry¿u
-puszka kukurydzy
-puszka ananasa,
-majonez
-szczypta curry,sól,pieprz-- ja dajê jeszcze czosnek-do¶æ du¿o-i ma siê gry¼æ przez noc.
Zamiast kurczaka wêdzonego mozna daæ filet sma¿ony[pokrojony w kostkê]
Mozna bez curry i bez czosnku-tez dobre.Wszystko kwestia gustu-ja najbardziej lubiê z curry i czosnkiem :D

Nie wiem jak robi Amita taka sa³atkê-moze napisz Ami :)
saginata
 

Postautor: Baś_22 » ndz gru 19, 2010 12:47 pm

Dzięki Sagi, już zapisane :) [tuli]
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: amita » ndz gru 19, 2010 1:43 pm

Ryż na sypko,wędzona pierś z indyka (ostatnio była z polędwicą sopocką,jadłaś chyba Basiu) kukurydza,ananas i majonez.Bez przypraw dodatkowych.
Gwiżdżę na wszystko,zadzieram głowę,oglądam drzewa mandarynkowe.A sekret tego jest wciąż ten sam,że ciasny kaftan na sobie mam.
Awatar użytkownika
amita
Weterani
 
Posty: 7634
Rejestracja: śr lut 28, 2007 7:37 pm

Postautor: Baś_22 » pn gru 20, 2010 10:04 am

amita pisze:Ryż na sypko,wędzona pierś z indyka (ostatnio była z polędwicą sopocką,jadłaś chyba Basiu) kukurydza,ananas i majonez.Bez przypraw dodatkowych.

dzięki Ami [prosi] ...jadłam była super :-P
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

ulubione sałatki-samo zdrowie

Postautor: zomarel » pt maja 13, 2011 9:37 pm

SAŁATKA BROKUŁOWA:
2 brokuły,odciąć zgrubienia ,gotować 3-5 min. i podzielić na różyczki
ser feta do samodzielnego pokrojenia w kostkę
1 puszka kukurydzy
4 jajka ugotowane na twardo i pokrojone w kostke
majonez+jogurt naturalny/wymieszany pół na pół/
Wszystkie składniki wymieszać i nie dodawać już żadnych przypraw.
Płatki migdałowe,niecała paczka 100g.uprażyć,ostudzić i posypać wierzch sałatki.SMACZNEGO!
Awatar użytkownika
zomarel
Weterani
 
Posty: 2650
Rejestracja: wt sty 22, 2008 7:34 pm

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kulinaria

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości

cron