A proszę - właśnie wpisywałam je na Kafe, to mam pod ręką
Ogórkowy zawrót głowy
:
OGÓRKI CHILLI
2 kg małych ogórków
2 główki czosnku
2 łyzki soli kamiennej
1 kg cukru
1 płaska łyzka chili
1 szklanka octu 10 %
8 łyzek oleju (to jest 1/3 szklanki)
Ogórki umyc i przekroic kazdy wzdłuz na pół,posolic ,dobrze wymieszac,odstawic na ok.5 godz.
Po tym czasie odcedzic,dodac zagotowany olej,chili i gorącą zalewę z 1 szkl octu i 1 kg cukru.Czosnek pokroic na cienkie plasterki,dac do ogórków.Wszystko dobrze wymieszac,odstawic na 12 godz.
Nakładac w słoiki(luzno)zalac wytworzoną zalewa).Wychodzi ok.7 słoiczków (jak po dzemie).Od razu nadaja sie do jedzenia
Ogóreczki się skurcza i pozwijają (kazda połówka wyglada jak jeden cienki ogórek )
Przepis nie wspomina nic o pasteryzacji,ale ja dla wszelkiej pewności krótko pasteryzuję.
OGÓRKI W ZALEWIE MUSZTARDOWEJ
zalewa:
1 l wody
1 szklanka octu 10%
3 płaskie łyżeczki soli
5 kopiastych łyżeczek musztardy stołowej
0,3 kg cukru
Wszystkie składniki zagotowac i ostudzic (warto rozprowadzac musztardę wodą, nie odwrotnie, to wtedy nie porobią się 'kluski'. Chociaż nawet jak się zrobią, też nic nie szkodzi)
3 kg ogórków obrac ze skórki i pokroic wzdłuż na cwiartki. Ogórki ułożyc w słoikach. Zalac zimną zalewą. Pasteryzowac 3 minuty.
Z trudnych do określenia powodów najlepiej trzymają się i smakują ogórki robione w słoikach wielkości tych średnich słoików po majonezie. W większych jakoś nie zawsze (albo ja coś poknociłam z pasteryzowaniem). Są naprawdę pyszne – gotowe po tygodniu, najsmaczniejsze chyba w pierwszym miesiącu, słodko-kwaśne, potem coraz bardziej kwaśne, ale cały czas dobre. Jeszcze nie udało się nam sprawdzic, czy się długo przechowują
OGÓRKI Z PAPRYKĄ
4 kg ogórków
4 papryki czerwonej - ja dałam 1 kg
1/2 kg cebuli
Ogórki ze skórą kroimy w grube plastry - tak około 2- 3 cm.
Paprykę kroimy w grube paski.
Cebulę kroimy na w grube plasterki albo pół- plasterki
Zalewamy solanką na 3 godziny . Można moczyć nawet całą noc.
Wszystko układamy w słoikach i zalewamy zalewą. i kładziemy na wierzch natkę z selera- .Pasteryzujemy 5 minut.
Solanka- 9 szklanek wody
1 szklanka soli
Zalewa
3 szklanki wody
3 szklanki octu
4 szklanki cukru
Proste w wykonaniu a jakie smaczne. Wyglądają bajecznie kolorowo a smakują jeszcze lepiej.
OGÓRKI W CURRY
2-3 kg ogórków
liście selera
cebula
ziarna gorczycy
Zalewa:
1 l wody
11/2 szklanki octu
11/2 łyzki soli
3 szklanki cukru
1 przyprawa Curry 20g
Składniki zalewy zagotować. Do kazdego słoika włożyć pokrojone w plasterki ogórki ze skórką, 1 liść selera, 1 plaster cebuli i kilka ziaren gorczycy. Gorącą zalewą zalać ogórki, słoiki zamknąć i pasteryzować 5 minut.
Ogórki można też pokroić w kawałki lub jeśli są małe nie kroić ich wogóle.
Wszystkie przepisy sprawdzone przeze mnie, albo bardzo dobre, albo niczego sobie - to przecież i tak zależy od gustu. Tak wyszło że są tu uszeregowane wg mnie od najsmaczniejszego