donn pisze:no to mi sie chleb nieudał..
wogóle sie nieupiekł... jasny z wierzchu.. i niezawysoki.. jak wbiłam patyczek to sie oblepia ciastem... chciałam włączyć dopiekanie... ale maszyna sie nie chce uruchomić .. trza czekać aż ostygnie
Baś_22 pisze:Jak już wyżej pisałam, dzisiaj piekłam poraz pierwszy chleb na własnoręcznie wyhodowanym zakwasie. Jest to chlebek pszenno-żytni wg przepisu podanego przez Liskę na Jej stronie.
Nieco go spiekłam, bo zamiast pilnować to siedziałam na forum ale w smaku jest fantastyczny
donn pisze:tzn że co że najpierw powinnam wlać wode i olej a potem dopiero wrzucić reszte???
to w instukcji znowu wyczytałam że trzeba sie koniecznie trzymać.. kolejności z przpisu
Cebulka pisze:Baś_22 pisze:Jak już wyżej pisałam, dzisiaj piekłam poraz pierwszy chleb na własnoręcznie wyhodowanym zakwasie. Jest to chlebek pszenno-żytni wg przepisu podanego przez Liskę na Jej stronie.
Nieco go spiekłam, bo zamiast pilnować to siedziałam na forum ale w smaku jest fantastyczny
Basia - który to przepis jest?
Samanta pisze:Veto, chleby niemieckie, jak i rosyjskie, mają ugruntowaną pozycję i sa naprawde dobre!.y!
nie wiem .Ale wracają do tradycji i sami w domach też wypiekają .U nas nadal zachwyt gorącymi bułami z marketu .Podam przepis podstawowy na chleb żytni .40g drożdży,500ml letniej wody ,500g mąki pszennej ,500g mąki żytniej ,1łyżka soli ,200 kwaśnego ciasta ,zaczynu . Zagnieść ciasto ,pozostawić do rośnięcia 4 godz..Potem porządnie wyrobić ,włożyć w forme i niech rośnie 1 godz.Nagrzać piec do 250stopni i piec chleb w takiej temp.10 min,potem obniżyć temp. do 180stopni ,piec 1 godz.belva pisze:Samanta pisze:Veto, chleby niemieckie, jak i rosyjskie, mają ugruntowaną pozycję i sa naprawde dobre!.y!
Taaaaa bo od Polakow nauczyli sie
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości