Przerabiamy owocki na przysmak waca! - wina i nalewki

Sprawdzone (i nie tylko) przepisy na smakołyki

Postautor: amita » śr gru 09, 2009 11:11 pm

A nie,jakoś do destylacji serca mężo nie ma i kończy się winem.Słowo daję,wychodzi mu dobre,choć niektórzy kręcili nosem na pozostawienie pestek :) I muszę przyznać,że ma "kopa"Mój ojciec do dziś sądzi,że potajemnie dolewamy spirytus :) Ogólnie rzecz biorąc: wiśnie lub winogron wsypuje do butli(jeśli swojski winogron to nawet nie płuka,wiśnie-tak,bo kupne) zalewa wodą zagotowaną z cukrem,ostudzoną.Ono sobie bulka,potem je zlewa(nie wiem po jakim czasie)i nastepuje wstepna degustacja.W razie czego-dosypuje cukru.I potem już sobie stoi i stoi.To wspomniane z wiśni stało rok. Adam twierdzi,że Lucysia za bardzo się przykłada i dlatego jej nie idzie.
Gwiżdżę na wszystko,zadzieram głowę,oglądam drzewa mandarynkowe.A sekret tego jest wciąż ten sam,że ciasny kaftan na sobie mam.
Awatar użytkownika
amita
Weterani

Postautor: mietek » śr gru 09, 2009 11:34 pm

amita pisze:A nie,jakoś do destylacji serca mężo nie ma i kończy się winem.Słowo daję,wychodzi mu dobre,choć niektórzy kręcili nosem na pozostawienie pestek :) I muszę przyznać,że ma "kopa"Mój ojciec do dziś sądzi,że potajemnie dolewamy spirytus :) Ogólnie rzecz biorąc: wiśnie lub winogron wsypuje do butli(jeśli swojski winogron to nawet nie płuka,wiśnie-tak,bo kupne) zalewa wodą zagotowaną z cukrem,ostudzoną.Ono sobie bulka,potem je zlewa(nie wiem po jakim czasie)i nastepuje wstepna degustacja.W razie czego-dosypuje cukru.I potem już sobie stoi i stoi.To wspomniane z wiśni stało rok. Adam twierdzi,że Lucysia za bardzo się przykłada i dlatego jej nie idzie.

Pewnie, że dobre [jupi] też tak robię, ale Lucysi chwała [prosi] naprawdę naczytałem się i dobre wino z wina wymaga tego... czego wymaga [lol]
Ja akurak za winem nie przepadam (bo wolę piwo) a że wódki nie piję to brnę w nalewki ;)
Niemniej trzeba przyznać, że te "nasze" bimbernastawy to nie to samo co:prawdziwe nastawy wina z wina ;)

mietek
Awatar użytkownika
mietek
Weterani

Postautor: amita » pt gru 11, 2009 12:04 am

Wiesz,Mietku,czasem ludzie kombinują i ulepszają to co było dobre samo z siebie.Na pewno nie jestem wytrawnym koneserem,kurcze,żadnym koneserem nie jestem,ale jak piję wino ze ileś tam dziesiąt zeta,oryginalne i w ogóle(szwagrostwo mają takie zboczenie,ja tam wolę wódkę czystą;)to powiem,że to produkcji Adama ma lepsze walory smakowe.Tzn mi bardziej smakuje [lol] Przede wszystkim,jak nie lubię słodkiego ,kawy nawet nie słodzę,to wino lubię słodkie.Wytrawne to tylko "na spróbowanie" coby zrobić różne śmieszne mecyje,których uczył miły Pan w Mierzęcicach,producent wina.Takie drogie,zagrameniczne porównuję sobie.ALE,ja mam dziwny gust i dziwne upodobania,więc może mylnie pojmuję winiarstwo.
Będąc mocno niegrzeczną dziewczynką pijałam wino marki wino i nadal żyję.A jak smakowało! Ot,koneserka
Gwiżdżę na wszystko,zadzieram głowę,oglądam drzewa mandarynkowe.A sekret tego jest wciąż ten sam,że ciasny kaftan na sobie mam.
Awatar użytkownika
amita
Weterani

Postautor: amita » pt gru 11, 2009 12:26 am

Dobra,motam się w zeznaniach dalej.Generalnie chodzi mi o to,że dodanie pożywki"tokay" "burgund" czy innej,da nam wino typu...To jak z serem feta,lub typu feta.Nasze winogrona rosną tu i moje wino jest swidnickie. Kiedyś nawet,całkowicie niezamierzenie udało nam się/Adamowi/wyprodukować świdnickoje szampańkoje :) Co prawda sztober był z jakiejś odmiany francuskiej/dla ścisłości,ukradziony z dobrej francuskiej winnicy/ale winogrona urosły we wsi nieopodal.I z tego zrobiło się wspaniale strzelające winko.Ślady mam do dziś w kuchni.Z tego samego winogrona wyszło wino aromatyczne,barwy lekko różowej.Bardzo sobię cenię swojskie smaki i po co je ulepszać jakąś pożywką?Burgund niech se będzie w burgundii,świdnickie w Świdnicy.Albo nie daj Boże,całość pójdzie w kierunku"mini cena" tokay zrobiony z jabłek :) Skoro parówka cielęca nie ma w sobie grama cielęciny [rol] Ale na to się godzimy,albo tolerujemy.
Awatar użytkownika
amita
Weterani

Postautor: lucysia » pt gru 11, 2009 2:38 pm

Mężu też mówi że za bardzo się przykładam.Wkurzam się bo nie chcą mi wychodzić i marnuje się moja praca i towar.To znaczy towar się nie marnuje bo mąż go zagospodarowuje jak wyżej opisał to Mietek.
Teściówka robiła bez rurki fermentacyjnej,przykryte tylko gazą,nie zlewała znad osadu,nie dodawała szlachetnych drożdży tylko piekarnicze i winko było prima sort.

Dawaj Amita ten szczegółowy przepis Adama.Od dziś przestaję się starać.Na pewno wyjdzie ;) Albo zlecę produkcję teściowej [diabel]
https://docs.google.com/presentation/d/ ... p=drivesdk
http://kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com

Obrazek
Awatar użytkownika
lucysia
Weterani

Postautor: Andrzej » ndz gru 13, 2009 2:53 pm

Pigwowca nie miałem wystarczająco dużo, ale z Pigwy narobiłem po 2 litry czegoś takiego:

Obrazek
Pozdrawiam - Andrzej
Andrzej
Administrator

Postautor: Samanta » ndz gru 13, 2009 5:06 pm

Aj, wygląda pysznie. I napewno jest pyszne.
A niech mnie ktoś wreszcie uświadomi, co bardziej pachnie, pigwa czy pigwowiec? Bo wiem że pigwa większa i jak gruszka, a pigwowiec mniejszy i raczej jak jabłko - takie miałam - ale też wiem, że jedno jest bardziej aromatyczne niż drugie. Które?
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani

Postautor: Andrzej » ndz gru 13, 2009 5:11 pm

Czy jest pyszne to... nie pamiętam [oops]
Próbowałem po ociupinie dołewając alkoholowy koncentat z wanilii, próbowałem i... zrobiło mi się gorąco i jakoś tak błogo [rol] Nalewka ma chyba z 50% ale jakoś tego nie czuć [lol]
Drugi rodzaj nalewki jako dodatek ma sok z limonki.

Ten mały Pigwowiec jest zdecydowanie bardziej aromatyczny niż Pigwa wielkoowocowa.
Pozdrawiam - Andrzej
Andrzej
Administrator

Postautor: Samanta » ndz gru 13, 2009 5:20 pm

Dziękuję Andrzeju, tak własnie twierdziłam ale osoba, która ma od wieków działkę i to wieeelką, stanowczo zaprzeczyła, to uwierzyłam. Ale wątpliwości zostały i jak widzę miałam rację.
Na niemojej dziłce jest pigwowiec , co mnie bardzo cieszy. Chyba zrobię zdjęcie nalewkom.
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani

Postautor: ulotna chwila » wt gru 15, 2009 8:54 pm

a ja właśnie odkryłam, że ktoś mi podpija pigwówkę, która sobie czeka na filtrację [zly]
na dniach muszę koniecznie zrobić z nią porządek, bo inaczej nic z niej nie zostanie
hmmmm.....może to kot?
Mistrzyni w kocham Cię Misiu:-)
Awatar użytkownika
ulotna chwila
Weterani

Postautor: Samanta » wt gru 15, 2009 9:16 pm

ulotna chwila pisze:a ja właśnie odkryłam, że ktoś mi podpija pigwówkę, która sobie czeka na filtrację [zly]
na dniach muszę koniecznie zrobić z nią porządek, bo inaczej nic z niej nie zostanie
hmmmm.....może to kot?

Napewno kot [lol] , któżby inny?! ;)
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani

Postautor: megan » wt gru 15, 2009 11:34 pm

Zrobiłam likierek kawowy w/g przepisu Samanty z małą modyfikacją-zastąpiłam kawę mieloną -rozpuszczalną taką"o poranku" słabizną z małą zawartością kawy prawdziwej:dałam tego 5 łyżek no trochę cukru wanilinowego(wiem ,że powinnam wanilię ale u mnie na głębokiej prowincji to jest towar nieosiągalny),jestem bardzo zadowolona-wyszło to w smaku podobne do cukierków Kopico tylko z %-i nie wiem czy do świąt wystarczy,ale następna porcja będzie ściśle z recepturą

[lol]
Nowy dzień-nowe wyzwania,a czasem i stare.
Awatar użytkownika
megan
Weterani

Postautor: Onaela » śr gru 16, 2009 8:46 pm

Słuchajcie,dostałąm litrowy słój syropu z pigwowca.Dobry jest do herbaty,ale czy nie da sie z niego zrobic lepszego użytku ??? :D ;)
Onaela
Weterani

Postautor: wac » śr gru 16, 2009 8:56 pm

Onaela pisze:Słuchajcie,dostałąm litrowy słój syropu z pigwowca.Dobry jest do herbaty,ale czy nie da sie z niego zrobic lepszego użytku ??? :D ;)

Onaela, nie ma nic prostrzego jak tylko mieszając z % uzyskać 35 - 40% [wac]
Awatar użytkownika
wac
Weterani

Postautor: wac » śr gru 16, 2009 8:57 pm

:D [wac]
Ostatnio zmieniony śr gru 16, 2009 9:01 pm przez wac, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
wac
Weterani

Postautor: wac » śr gru 16, 2009 9:00 pm

Onaela pisze:Słuchajcie,dostałąm litrowy słój syropu z pigwowca.Dobry jest do herbaty,ale czy nie da sie z niego zrobic lepszego użytku ??? :D ;)

Onaela, nie ma nic prostrzego jak tylko mieszając z % uzyskać 35 - 40% :D [wac]
Awatar użytkownika
wac
Weterani

Postautor: Onaela » czw gru 17, 2009 10:17 pm

Dzięki Wac,się zrobi ;) :D
Onaela
Weterani

Postautor: Andrzej » sob gru 19, 2009 12:57 am

Tu -> http://wino.org.pl/images/stories//obli ... office.xls
znajdziesz Elu tabelę która automatycznie przeliczy potrzebną ilość spirytusu w zależności od ilości posiadanego soku i mocy jaką chcesz uzyskać.
Pozdrawiam - Andrzej
Andrzej
Administrator

Postautor: Andrzej » sob gru 19, 2009 1:56 pm

W takie mrozy doskonale zbiera się owoce Rokitnika (bo zamarzły i nie pękają) więc naprędce zerwałem ich ok. kilograma i zalałem 0,75 litrem wódki 40% (wcześniej moczyła się w niej Pigwa).
Czy ktoś ma doświadczenia z rokitninówką?
Pozdrawiam - Andrzej
Andrzej
Administrator

Postautor: wac » sob gru 19, 2009 2:06 pm

Andrzej pisze:W takie mrozy doskonale zbiera się owoce Rokitnika (bo zamarzły i nie pękają) więc naprędce zerwałem ich ok. kilograma i zalałem 0,75 litrem wódki 40% (wcześniej moczyła się w niej Pigwa).
Czy ktoś ma doświadczenia z rokitninówką?

Andrzej, uzyskasz góra 20% finał. może damska?
Wszelkie owce zalewa się 70%-wym alkoholem. [wac]
Awatar użytkownika
wac
Weterani

Postautor: Andrzej » sob gru 19, 2009 5:39 pm

wac pisze:Andrzej, uzyskasz góra 20% finał. może damska?

No to ble... bo to raczej soczek. :?
Na razie miałem w domu tylko taki alkohol [lol]
Jutro dokupię spirytus 95% i doleję, tym bardziej, że po południu zerwałem następne kilo rokitnika [lol]
Pozdrawiam - Andrzej
Andrzej
Administrator

Postautor: Samanta » sob gru 19, 2009 7:49 pm

Matko Boska gdzie Wy ludzie mieszkacie że macie rokitnik?! To ja po to nad morze jeździłam późną jesienią zamiast latem jak ludzie żeby rokitnika narwac, a Wy macie taki najlepiej dojrzały?!
No to jest już zgroza.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani

Postautor: Andrzej » sob gru 19, 2009 8:40 pm

Samanto, nic prostszego niż samemu wychodować sobie jego krzewy. :D
Ja swoje otrzymałem z patyków ściętych jesienią z owocujących krzewów (dzięki temu wiedziałem który jest panem, a który panią) i ukorzenionych wiosną.
Ukorzeniają się bardzo łatwo.
UWAGA - są roślinami wybitnie światłolubnymi!
W cieniu "łysieją".
Dla dobrego owocowania wystarczy jeden pan wśród kilku krzewów pań :D
Ostatnio zmieniony sob gru 19, 2009 8:44 pm przez Andrzej, łącznie zmieniany 1 raz
Pozdrawiam - Andrzej
Andrzej
Administrator

Postautor: Samanta » sob gru 19, 2009 8:44 pm

Andrzej pisze:Samanto, nic prostszego niż samemu wychodować sobie jego krzewy. :D
Ja swoje otrzymałem z patyków ściętych jesienią z owocujących krzewów (dzięki temu wiedziałem który jest panem, a który panią) i ukorzenionych wiosną.
Ukorzeniają się bardzo łatwo.
UWAGA - są roślinami wybitnie światłolubnymi!
W cieniu "łysieją".

A coś takiego!!! A ja byłam przekonana że to tylko gdzieniegdzie rosnie i to niezbyt gęsto.
A w temacie - przeszukałam w tym czasie swoje zbiory za tą nalewką z rokitnika i cholera nie znalazłam. To było na takiej wyrwanej z zeszytu kartce i pewnie kiedyś się znajdzie albo i nie. A szkoda bo bardzo dobre to było. Ale jeśli kiedyś się znajdzie to ją tu wpiszę.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani

Postautor: Andrzej » ndz gru 20, 2009 11:15 pm

Jak szaleć to szaleć [lol]
Nastawiłem dziś Jarzębinówkę [oops]
Pozdrawiam - Andrzej
Andrzej
Administrator

Postautor: pedro » pn gru 21, 2009 1:32 pm

A ja już zdążyłem tegorocznej spróbować [mikolaj] .
Już jest dobra [kciuk1] , ale za kilka miesięcy będzie jeszcze lepsza ;D .
.......... jak dotrzyma [haha] .
Awatar użytkownika
pedro
Weterani

Postautor: Samanta » pn gru 21, 2009 6:21 pm

Przepisu na rokitnik nie znalazłam jak dotąd, a o jarzębinie ZAPOMNIAŁAM gdzie ja mam głowę.
To jest starość, nie ma innego wytłumaczenia. Skleroza i to jak bardzo daleko posunięta :x
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani

Postautor: wac » pn gru 21, 2009 7:09 pm

Samanta pisze:Przepisu na rokitnik nie znalazłam jak dotąd, a o jarzębinie ZAPOMNIAŁAM gdzie ja mam głowę.
To jest starość, nie ma innego wytłumaczenia. Skleroza i to jak bardzo daleko posunięta :x

Bo nie szukałaś. :D [wac]
http://nalewki.rolnicy.com/nalewka-z-rokitnika/
Awatar użytkownika
wac
Weterani

Postautor: Samanta » pn gru 21, 2009 8:24 pm

Wac, szukałam w swoich karteluszkach , wiem napewno że miałam taką. Powinnam to wszystko kiedyś wpisać do komputera ale wiecznie czasu brak.
A ten link bardzo fajny, cieszę sie że go pokazałeś, pewnie nieraz tam zajrzę.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani

Postautor: Zdzisław Żurek » wt gru 29, 2009 5:51 pm

Cebulka pisze:Pił ktoś wino z owoców pigwowca?

W 2007 roku zrobiłem wino z pigwowca z domieszką jarząbu szwedzkiego. Nastawiłem się na wino wytrawne. Wino było bardzo aromatyczne, różowe i miało trochę za dużo goryczki. Na pewno byłoby lepsze słodkie. Fermentacja przebiegała na dzikich drożdżach. Do zapoczątkowania fermentacji użyłem dwóch gron odm. Prim.
Pozdrawiam
Zdzisław
Zdzisław Żurek
Ekoludki

Postautor: Sz_elka » ndz sty 10, 2010 11:25 pm

Dzisiaj urodziny Amity i dla pamięci skopiuję tu różne wpisy:

amita pisze:Dziekuję za życzenia.To co polać? Lipóweczka,malinówka,pigwówka,czysta,spirytusik,winko swojskie?
.... lipówki tylko 0,7 litra mam.

[Nie 19:17] Samanta: A co to jest ta lipóweczka?

[Nie 19:21] Onaela: nalewka z lipy :) Ami,napisz blizej,jak to smakuje ...

[Nie 19:41] amita: Smakuje bosko...smak miodowy.Trudno określić.Ale 5 garści uzbierać to trochę sporo.

[Nie 19:44] Samanta: Amitko ale to trzeba taką swieżą pachnącą rozkwitłą zebrać na to czy moż ebyć suszona lipa? i na spirytusie czy na wódce? i gfdzie jest przepis?!!!
- coś mi się widzi że ktoś mi już dawał przepis na lipówkę , tak się to nazywało, zaraz poszukam
- A to nie taka sama?: Składniki: 2 szklanki płynnego miodu lipowego 2 szklanki kwiatów lipy 2 szklanki spirytusu 96 procentowego i osobno 50 ml 2 szklanki wody 1 cytryna Sposób przyrządzenia: Zagotować wodę, ostudzić i wymieszać z miodem. Wlać spirytus, ponownie wymieszać i wlać do słoja. Szczelnie zamknąć i odstawić na 3 dni. Po tym czasie dodać kwiaty lipy i odstawić nalewkę na 3 tygodnie w chłodne miejsce. Sokiem z połowy cytryny zalać w słoiku 50 ml. spirytusu i odstawić na 2 dni. Dwie łyżeczki otrzymanego w ten sposób ekstraktu wlać do wcześniej przefiltrowanej przez gazę nalewki , dodać sok z cytryny i ponownie odstawić do sklarowania na 3 tygodnie. Następnie nalewkę przefiltrować, rozlać do butelek i odstawić w chłodne miejsce na 5-6 miesięcy.

- Amitko to jest ta czy jakaś inna nalewka?

[Nie 21:29] amita: Sorki,musiałam życzenia odebrać przez telefon.Sami,przepis na lipówkę jest w owockach Waca,Lucyśki.Świeże kwiaty lipy,spiryt,miód i jest boska...

Zapisałam, bo a nóż się komuś kiedyś w porze kwitnienia lipy przyda do eksperymentów nalewkotwórczych! [haha]

PS.Mała korekta wpisu, co by w kupie wszystko było :) - amita znalazła i wyjaśnia:

amita pisze:Znalazłam w ogrodzie Lucysi.Nie ma to jak trzymać się tematów ;>
LIPÓWECZKA
5 garści kwiatów lipy zalać 1l.spirytusu+2 szkl. wody.odstawić na 2 tyg.do ciemnego miejsca.Potrząsać co jakiś czas.Przefiltrować.Zagotować syrop z 1 kg.cukru+cukier waniliowy+2 szkl.wody.Do gorącego syropu wlać nalewkę,zakorkować i odstawić na pół roku.Akurat jak znalazł na Boże Narodzenie.
Ostatnio zmieniony pn sty 11, 2010 9:41 pm przez Sz_elka, łącznie zmieniany 1 raz
Elka
Awatar użytkownika
Sz_elka
Weterani

Postautor: Anamaria » pn sty 11, 2010 6:26 pm

I znów nasza topikowa archiwistka wykazała czujność :D
Dzięki! Czy to jest ta lipóweczka, która była degustowana na którymś zlocie? Mniammm
Awatar użytkownika
Anamaria
Weterani

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kulinaria