wac pisze:Ogłaszam, że mnie udało się wyleczyć z choroby winoroślowej. Mam ponad 50 odmian i ta ilość będzie tylko spadać, chociaż miejsca do nasadzeń jeszcze troszkę zostało
Może to w ramach tego ogłoszenia..?
M.
Dzięki Roman za podpowiedź To chyba właśnie to - tak na 90% Twoje zdjęcia pasują mi do tej mojej sadzonki. Przede wszystkim kształt i kolor koronki i to, że liście od spodu są jasne Zobaczymy jak będą wyglądać najmłodsze liście przy końcu lataRoman pisze:Obserwuj czy to NN będzie się upodabniać do Seneci
Jeśli znajdziesz podobieństwo to dużo fotek znajdziesz tu - http://romanl.fotosik.pl/albumy/99456.html
donn pisze:może jakąś osłone od wiatru ??
donn pisze:dobra mam już instrukcje od waca... dostałam nero i skarb pannoni..
ale wyczytałam że pod oslonami ten skarb sie choduje.. ?? i troche sie o niego martwie zeby niezmarzł..
nachylenie stoku jest nieco ponad 10%.. tak twierdzi mąż..
może jakąś osłone od wiatru ??
donn pisze:hmmm Grosiku no to źle wsadziłam ten mój skarb.. ale przy domu narazie nie mam jak.. bo będzie jeszcze betonowane w koło domu i tarasy będą robione.. więc boje czy winogron by to przeżył...
donn pisze:może zrobie takie cuś co mietek radzi.
donn pisze:a moje sadzonki są małe .. no takie co sie w liście mieszczą..może 20cm..
przycięcie na 2 oczka narazie nic a nic mi nie mówi ...
donn pisze:a jakie odmiany byście mi radzili???
donn pisze:narazie to nie wiem nawet od czego zacząć nauke o winogronach
Grosik pisze:nie poruszaliśmy tematu przechowywania sztobrów przez okres zimowy
Ja już drugi rok z dobrym skutkiem przechowuję do wiosny sztobry zakopane w ziemi na głębokości ok. 40 cm w piasku, a następie przysypane torfem, a na koniec ziemią. Chcę zaznaczyć, że dołek ze sztobrami mam na zewnątrz pod zadaszeniem, nie mam możliwości przechowania w piwnicy.
Proszę kolegów o wypowiedzi i podzielenie sie swoją wiedzą
Andrzej pisze:U mnie też już prawie po cięciu (zostało może ze dwadzieścia krzewów) ale na przechowywanie sztobrów w ziemi raczej się nie zdecyduję, bo do wykopania "dołka" dla tej ilości musiał bym chyba koparkę wynająć
Wróć do Drzewa i krzewy owocowe
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość