beza pisze:Czy ktoś może mi podpowiedzieć, czy tuję o wysokości ponad dwa metry można przesadzić w nowe miejsce. Teraz jest dobry czas na przesadzanie iglaków, a ona się męczy między świerkiem a jałowcem. Chciałabym jej dać trochę oddechu, ale nie wiem, czy jej nie uśmiercę
Emmi pisze:Patrząc po zeszłorocznej zimie, to raczej u mnie jest wskazane, okrycie jej Jedna posadzona na odkrytym terenie, umarła, a druga sadzona jakby w terenie osłoniętym przez zagajnik olch, cudem ocalała, to ta przycięta. Teraz jest piękna i zielona ale... Też pomyślałam, że opalikujemy ją dookoła i usypiemy w środek zgrabionych liści, może to pomoże
mietek pisze:beza pisze:Czy ktoś może mi podpowiedzieć, czy tuję o wysokości ponad dwa metry można przesadzić w nowe miejsce. Teraz jest dobry czas na przesadzanie iglaków, a ona się męczy między świerkiem a jałowcem. Chciałabym jej dać trochę oddechu, ale nie wiem, czy jej nie uśmiercę
Można, ale nie będzie to łatwe, a i nie gwarantowana skuteczność.
Do takich dużych roślin najlepiej użyć dużej koparki - 98% powodzenia.
Łopatą też się da, ale rozłóż to na dwa lata - teraz wokół wykop głęboki rowek, ale na połowie obwodu i zasyp go torfem. W drugim roku zrobisz to samo z drugiej strony, a samo przesadzanie najlepiej wykonać w czasie dużych mrozów wtedy mocno podlewana bryła ziemi z korzeniami utrzymywana będzie w lodzie i się nie rozleci.
Jedna jeszcze uwaga: im ta bryła ziemi będzie większa tym lepiej.
Możesz też spróbować wiosną wykopując delikatnie widłami amerykańskimi potam zapewnić cień i obfite podlewanie połączone ze zraszaniem
M.
beza pisze:Mietku, a nie wiesz czasem jak to jest z tym rośnięciem korzeni u iglaków
beza pisze: kiedy one będą wrastać w ten torf, przecież one teraz chyba śpią. Z tym podkopaniem drzewka to chyba muszę czekać aż do wiosny...
beza pisze:Nie dałoby się tak dziabnąć bez tego podkopywania i żeby się też przyjęło
albo nie wiem o co pytaszbeza pisze:Mietku, bardzo Ci dziękuję za odpowiedź.
Widzę że trochę się znasz na iglakach to może będziesz wiedział i to.
Mam świerka dość dużego i co roku wypuszcza młody długi pęd główny, który jest pokręcony w spiralę i na dodatek przechyla się na bok. Odginam drzewko sznurkiem aby się wyprostowało, a ono znów na wiosnę tak samo rośnie w bok.
Co to może być ?
magdziołek pisze: wyglada raczej na przymarzniętą albo nawet na podsiusianą przez czworonożnego przyjaciela i wcale to nie musi być pies, koty podobno robią większe szkody .
technik pisze:Dzięki wam panowie,.
Andrzej pisze:Zdecydowanie polecam wszystkim nawozy typu "Osmocode Iglak" jako najlepsze nawozy mineralne do zasilania iglaków.
Są dość drogie ok. 30zł za 1kg. ale ich działanie jest rewelacyjne !!! Iglaki rozsną dosłownie w oczach.
Działanie tych nawozów trwa ok. 6 m-cy, dlatego należy wysiewać je raz w roku wczesną wiosną.
Wróć do Drzewa i krzewy ozdobne
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości