Kolendra siewna (Coriander sativum)
ang. coriander, chinese parsley, indian parsley (zioło), niem. Koriander, Wanzenkümmel, Chinesische Petersilie, Indische Petersilie (zioło)
Historia: Pochodzi z południowej Europy (Grecja) lub z Azji Mniejszej. Nazwa pochodzi z greckiego "coris" co znaczy "robak" i odnosi się do zapachu liści.
Morfologia: Kolendra to jednoroczna roślina z rodziny Apiaceae (selerowatych). Jest to roślina wymagająca dość dużo miejsca. W lipcu kwitnie białymi baldachami.
Uprawa: Wysiewa się ja do gruntu lub doniczki około marca i często podlewa. Lubi lekką, suchą glebę choć bez problemu rośnie w każdym rodzaju gleby. Wymaga dobrze nasłonecznionego stanowiska.
Do suszenia: Owoce należy zebrać zanim same opadną - uciąć wraz z łodygą kiedy staną się jasnobrązowe i suszyć w przewiewnym, suchym miejscu. Pod roślinę warto postawić talerzyk lub podłożyć gazetę - nasiona lubią wypadać na ziemię.
Właściwości lecznicze: Używana w postaci nalewek, proszków i naparu przy problemach z trawieniem, pobudza trawienie i działa wiatropędnie. Ma również działanie wykrztuśne. Często łączona z innymi ziołami. Zażywana zbyt lekkomyślnie miewa działanie narkotyczne!Właściwości magiczne: Energia męska. Planeta Mars, żywioł Ogień.
Używana w zaklęciach i rytach miłosnych. Stare zaklęcie miłosne: utrzeć w moździerzu siedem ziaren kolendry powtarzając trzykrotnie "Gorące nasiona, gorące serce, niech zawsze razem będą" i dodać ukochanemu do wina. Chińczycy wierzyli, że ziarna kolendry zawierają proszek zapewniający nieśmiertelność. Używana jest także w uzdrawianiu i ma właściwości przywracania zdrowia.
amita pisze:Ulotna,pachnie pluskwą i smakuje też nieciekawie
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość