Dziewczyny, prosze bardzo, oto przepis który Dorota gdzieś w necie znalazła, przetestowała i podała dalej a ja Wam podaję dokładnie za nią:
Biała Masa Cukrowa :
350 g cukru pudru
50 g glukozy ( w płynie lub w proszku)
2 łyżeczki żelatyny
35 ml wody
Zelatynę zalac zimną wodą i odstawic do napęcznienia.
Postawić naczynie z żelatyną na malutkim gazie lub nad parą wodną , energicznie mieszać najlepiej samą koncówką od miksera i dodać glukozę ( ja dodaje w proszku) , nadal mieszać. .
NIE GOTOWAC!!!!
Jak się zagotuje, wywalić do kosza i zacząć jeszcze raz .
Kiedy syrop ostygnie ( ale nie całkowicie), dolać olejek np. migdałowy następnie stopniowo dosypywać przesiany cukier puder ciągle mieszając ręką.
Wyrabiać aż masa będzie miała konsystencje plasteliny.
Blat lekko posypać mąką ziemniaczaną i wałkować mase podsypując tą mąką tak aby masa nie przyklejała się do blatu.
Rozwałkowaną mase zwinać na wałek lub układając na przedramieniu przeniesć na tort , dopasowac rękami i obkroić niepotrzebne boki.
Masa jest naprawde fajna, ciężko ją rozerwać , łatwo sie wałkuje i przede wszystkim jest śnieżnobiała. Jest tylko jeden minus,,, masa jest słodka ale można ją cienko rozwałkować.
Przepis na mase znalazłam w internecie i chciałam się nim podzielić bo jest godny polecenia.
Aby pokryć standardowy tort o srednicy 28 cm. nalezy zrobic mase cukrową z 2 porcji ( jeszcze zostanie na dekoracje)
Autor: Dorotaxx
Przepis pochodzi z serwisu "Wielkie Żarcie".
Adres:
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis30981.html
a ja dodam, że są w sprzedaży barwniki spozywcze jesli ktos bardzo chce kolorowa masę albo mozna użyć soku z marchewki, buraczka, szpinaku.
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.