Sz_elka pisze: A ja się pochwalę jaki piękny prezent na urodziny dostałam od mojej Młodszej Córci. Prawda, że jest prześliczny - to Saintpaulia!
Saintpalia czyli po polskiemu Sępolia lub fiołek afrykański
A tu garść szczegółów za Wikipedią:
Sępolia fiołkowa (Saintpaulia ionantha), zwyczajowo nazywana fiołkiem afrykańskim lub saintpaulią - gatunek rośliny wieloletniej z rodziny ostrojowatych. Nazwa fiołek jest nieprawidłowa - sępolia fiołkowa należy do zupełnie innej rodziny, niż fiołek. Pochodzi z Tanzanii w południowej Afryce, odkryta została w końcu XIX w. Łacińską nazwę rodzajową otrzymała na cześć swojego odkrywcy - barona Waltera von Saint Paul St. Claire. Jest jedną z najbardziej popularnych roślin doniczkowych uprawianych w naszych mieszkaniach.
Charakterystyka:
Łodyga -od 15 cm w zależności od odmiany.
Liście - Grube, owłosione, okrągłe z lekko karbowanymi brzegami na krótkich owłosionych ogonkach tworzą rozety, koloru zielonego do ciemnozielonego z niebieskim lub czerwonym nalotem - spodnia strona liści oraz ogonki mogą mieć kolor czerwony.
Kwiaty - Barwa od białej do różowej, niebieskie poprzez różne odcienie fioletu do czerwonych, istnieją odmiany dwukolorowe z żółtymi środkami; zebrane na łodyżkach wzniesionych nad liście w kwiatostanach groniastych.
Roślina ozdobna : Wiele odmian uprawia się jako rośliny doniczkowe. Kwitnie przez cały rok, najobficiej latem.
Podłoże: Najlepsza jest ziemia torfowa.
Oświetlenie: Potrzebuje dobrze naświetlonych miejsc, w mieszkaniu powinna być trzymana na parapetach okiennych.
Temperatura: Minimalna temperatura dla rośliny to +12 °C.
Wilgotność i podlewanie: Wymaga stałej wilgotnośći, ale bardzo źle toleruje nadmiar wody. Należy ją podlewać co najmniej 2 razy w tygodniu, ale wodę nalewać najlepiej do podstawki. Lubi powietrze wilgotne, źle jednak znosi spryskiwanie.
Rozmnażanie: Najlepiej z sadzonek liściowych z ogonkiem, które ukorzenia się późną wiosną w temperaturze ok 21 °C. Możliwe jest rozmnażanie z nasion (kiełkują w temp. 18-21 °C), ale powstałe z nich rośliny nie zachowują cech odmiany, z której pochodzą nasiona.
Pielęgnacja: Należy przesadzać do większych doniczek, gdy roślina nadmiernie się zagęści, a jej liście drobnieją,. Do przesadzania używać doniczki tylko o jeden nr większej - w zbyt dużych doniczkach słabo kwitnie. Najlepsze są niskie i płaskie pojemniki, gdyż roślina ma płytki system korzeniowy.