Onaela pisze:Hmmm,Roman tak naprawdę to wiem ,jakie odmiany mam od Andrzeja
A są to: Arkadia ( na nią polowałam od dawna) ,Talizman klon Owalnyj,Kodrianka,Nero,Podarok Zaporożu, Swenson Red ,Schuyler.
Dwa lata temu posadziłam Izę Zaliwską kupioną w Skierniewicach i mam też Aurorę od Lucysi.
Oprócz tego 3 stare krzewy:Einset Seedless,Fredonia vel Schuler , (wolałabym,aby to była Fredonia,bo S.mam młodego )
Na szczęście nie znalazłam konstruktywnego opisu odmiany i przyszło opamiętanie
Onaela pisze:Jakiś strasznie fajny ten Aloszenkin hmmmm .Rozejrzę sie,czy znajdę dla niego miejsce bez koniecznosci budowania rusztowań w otwartej przestrzeni,bo tego wolałabym uniknąć. Ale miałam straszną chęć na herbacianą różę pnącą...
Onaela pisze:Ładny tu macie kabaret ze mnie ,a ja muszę podjąć poważna decyzję zyciową
Roman,wiem,że Ty masz" hojną rękę",ale ja obliczyłam swoje możliwosci na maksymalnie DWIE sadzonki winorosli Ta druga mogłaby pójść w miejsce przeznaczone dla "Italii",którą wymyślił Andrzej,żeby mnie "wpuścić w maliny" .Nigdzie w necie nie znalazłam nawet wzmianki o tej odmianie -oj,tylko ja dopadnę tego Łobuziaka
Jeśli takiej ilości nie wysyłasz-to trudno -róże sie ucieszą,bo będą miały nowe kumpelki
Roman pisze:Onaelciu, dla Ciebie zrobię wyjątek i wyślę dwie sadzonki. Wyślę dopiero w poniedziałek i masz jeszcze trochę czasu na znalezienie jakiegoś dodatkowego miejsca na np. trzecią sadzonkę.
Roman pisze:Nie wiem, o którą Ialię Andrzejowi chodziło - może o tę
http://vine.com.ua/sorta/stolovye/italiya.html
Onaela pisze:Roman pisze:Nie wiem, o którą Ialię Andrzejowi chodziło - może o tę
http://vine.com.ua/sorta/stolovye/italiya.html
Ale wtopa!!!
Przechlapałam sobie TAKĄ sadzonkę
dojrzałe jagody w Odessie przechodzi 152-160 dni z kwoty aktywnych temperaturze 3250-3300 ° C. Odmiana nadaje się do kultury ograniczeń zabezpieczone najbardziej ciepłe obszary, w których isoline środku absolutnego minimum nie mniej niż minus 18 ° C.
Wartości STA wynoszą dla poszczególnych grup odmian:
- bardzo wczesne 2000-2200°C,
- wczesne 2200-2500°C,
- średnio wczesne 2500-2700°C,
- średnio późne 2700-2900°C,
- późne > 2900°C.
Andrzej pisze:Tak... te 160 dni i SAT rzędu 3300 C to tylko i wyłącznie da szklarnia.
Przykład z gruntu:
Maradona Krasnaja - 145 dni i SAT 2850 C rosnąca w osłoniętym miejscu, obecnie w listopadzie wygląda mniej więcej tak:
inna odmiana o SAT 2850 C, Oryginał, dopiero teraz lekko zaczyna nabierać różowego koloru
Onaela pisze:Pięknie i smakowicie to wyglada ,ale mamy połowę listopada i o tej porze to już teoretycznie może być śnieg i mróz w naszym klimacie
I co wtedy z Maradoną w gruncie
Onaela pisze:Roman pisze:Onaela pisze:
W ubiegłym roku posadziłam 7 krzewów od Andrzeja + 5 które juz miałam-razem 12 sztuk i mam zamiar na tym poprzestać
Mocne postanowienie Onaelko, przypuszczam, że za niedługo będziesz musiała się z tego tłumaczyć.
Mogę Cię troszeczkę podpytać - co ciekawego masz posadzone?
Hmmm,Roman tak naprawdę to wiem ,jakie odmiany mam od Andrzeja
A są to: Arkadia ( na nią polowałam od dawna) ,Talizman klon Owalnyj,Kodrianka,Nero,Podarok Zaporożu, Swenson Red ,Schuyler.
Dwa lata temu posadziłam Izę Zaliwską kupioną w Skierniewicach i mam też Aurorę od Lucysi.
Oprócz tego 3 stare krzewy:Einset Seedless,Fredonia vel Schuler ,
Onaela pisze:Już chyba najwyzsza pora okrywać,bo zimno sie zrobiło okrutnie brrrr....
Wszystko radziłbym okryć.
Wróć do Drzewa i krzewy owocowe
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości