Grzyby

Nasi milusińscy, nasze osiągnięcia, przyroda, wszelkie zdjęcia artystyczne

Postautor: Baś_22 » ndz paź 05, 2008 7:44 pm

Cebulko jakie piękne te grzybki :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Cebulka » pn paź 06, 2008 8:32 am

Dzięki :D
I mi od razu lepiej - jak jadę do pracy przez las, to mnie nie skręca juz jak dotychczas [lol]

A tu przerobione:
Obrazek Obrazek
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: saginata » pn paź 06, 2008 8:40 am

No nie mogê-jak piêknie i smakowicie wygl±daj±-wrzuæ przepisy w kulinaria :D
saginata
 

Postautor: Cebulka » pn paź 06, 2008 9:42 am

Teresko - jak spróbuję, jakie właściwie wyszły w smaku, to wtedy z czystym sumieniem wrzucę... [skrob]

Ale te drugie słoiczki to grzyby w pomidorach wg Yennefer - pierwszy raz je robiłam, nie wiem, do czego to właściwie mozna jesc...
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: tuurma » pn paź 06, 2008 12:56 pm

Trochę zazdroszczę, bo, rozumiecie, mnie nawet kurki nie chcą włazić do koszyka... [lol]
Awatar użytkownika
tuurma
Administrator
 
Posty: 2159
Rejestracja: pt maja 18, 2007 9:58 am

Postautor: Cebulka » pn paź 06, 2008 1:08 pm

Abstrahując nieco od kwestii kurek w koszyku - czy u was w okolicach są wogóle kurki? [skrob]

To moje absolutnie ulubione grzybki, a nie pamiętam doprawdy kiedy je ostatnio zbierałam, chyba z 10 lat temu, nie wiem, czemu teraz ich zupełnie nie spotykam... [cry]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: tuurma » pn paź 06, 2008 4:30 pm

Do mnie czasem wpada taka pani, która zbiera dary lasu i potem sprzedaje. I gdzieś w sierpniu miała na zbyciu kurki. Zakładając, że się znała na grzybach lepiej niż ja to można przyjąć, że w moich okolicach bywają :D Też uwielbiam, zwłaszcza takie małe, maciupeńkie zamarynowane w occie. Uch, pomarzyć można...
Awatar użytkownika
tuurma
Administrator
 
Posty: 2159
Rejestracja: pt maja 18, 2007 9:58 am

Postautor: Onaela » wt paź 07, 2008 5:40 pm

Cebulko-a cóż to za wynalazek-'grzyby w pomidorach" ;) :)
Wyglądają ładnie,ale jak to sie przetrzyma [?] [shock] .Grzyby należą do potraw niełatwych w konserwowaniu,podobnie jak mięso.Pół biedy,jesli konserwantem jest ocet,ale pomidory [?] Ja bym chyba nie ryzykowała tak ciężko zdobytych skarbów ;) :)
Onaela
Weterani
 
Posty: 3761
Rejestracja: pn cze 14, 2010 12:02 pm

Postautor: Cebulka » wt paź 07, 2008 5:45 pm

Onaelu - nie dokładnie w pomidorach - w przecierze pomidorowym :)

Wklejam przepis - z Kafeterii.
A miałam trochę wyrośniętych maślaków - suszyć się tego nie da, sosu z maślaków nie lubię, do marynowania za duże - nie miałam nic do stracenia :)

Tylko ciągle nie bardzo wiem, do czego je jeść [skrob]

Yennyfer (yenny26@tlen.pl)
Witam.
Robiłam Wasze przetwory - sos słodko kwasny i ogórki chili - rewelacja.
W rewanżu przepis na grzyby w pomidorach.(o ile już nie wpisywał ktoś, jak się powtarza, to sorki)

Przepis na grzybki w pomidorach.
Oryginalna nazwa - grzyb a`la śledź.

Grzybów potrzebujemy ok 1 kg - wszystkie kapelusze z "gąbką" się nadają - maślaki, prawdziwki, podgrzybki, kozaki. Ja jeszcze wrzucam do gara zdrowe nózki prawdziwków pokrojone w krążki.Grzybki obgotowujemy ok 10 minut w osolonej wodzie z dodatkiem ok 1/2 szklanki octu.
Odcedzamy i studzimy. MAłe grzybki zostawiamy w całości ,wieksze kroimy w paseczki.

Na patelni szklimy na dość dużej ilości oleju ok 5-6 duzych cebul pokrojonych w półtalarki. Cebuli NIE WOLNO ZRUMIENIĆ!!!
Jak cebula jest zeszklona i taka dosc miękka, to dodajemy do tego kilka ziaren pieprzu i ziela, lisć laurowy i koncentrat pomidorowy - słoiczek(ja uzywam Develey lub Pudliszki). Mieszamy i dodajemy grzyby, znów mieszamy i delikatnie solimy, dodajemy 1/2 szklanki octu. Przykrywamy i dusimy, cebula juz powinna być miękka,ale nie taka "ciapata", potem grzyby do małych słoiczków i pasteryzujemy 5 minut.

Dziewczyny - z tym soleniem i octem na końcu to robię tak, ze solę i dodaję po kilka łyżek octu, a potem próbuję czy już dobre i ew. znów solę i dodaję octu. Wtedy wychodzi jak kto lubi - nie za mocne i nie za mdłe. A jak ktos woli słabsze, to dodaje mniej octu, jak woli ostrzejesze, to dodaje więcej octu itd.
W razie pytań - pytajcie.
I powiem tak - każby kto spróbował tych grzybków zakochuje się w nich od razu i prosi o przepis. Jeszcze nie spotkałam osoby, która by powiedziała, ze to jest niedobre.
Genialne zimne pod wódeczkę, super do mięs wszelakich i kanapek, dobre też na ciepło.
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: Onaela » wt paź 07, 2008 5:50 pm

A skoro z octem to OK :)
To moze byc całkiem dobre-jako zimna przekąska po prostu,jak śledz po kaszubsku :D do chlebka z masłem i wędlinką na przykład :)
Onaela
Weterani
 
Posty: 3761
Rejestracja: pn cze 14, 2010 12:02 pm

Postautor: Cebulka » wt paź 07, 2008 6:08 pm

Cholera, teraz popatrzyłam że to właściwie dzial galeria zdjęć [oops]

Wkleję też w Kulinaria w przetwory [lol]

To mówisz, że jako po prostu przekąska dodatkowa do śniadania? [skrob]
Ciekawy pomysł...
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: magdziołek » wt paź 07, 2008 7:15 pm

Zainteresował mnie ten przepis na grzyby a'la śledzie. Chyba w niedzielę wybiorę się na grzyby i zrobię porcję.

Tylko mam pytanie. Z opisu wynika, że te grzyby to się obgotowuje 10min + ile jeszcze się je dusi? i czy gorące przekłada się do słoików i takie pasteryzuje 5min?
Awatar użytkownika
magdziołek
Weterani
 
Posty: 4432
Rejestracja: pn paź 15, 2007 6:28 am

Postautor: amita » wt paź 07, 2008 7:47 pm

A jakie pycha są opieńki w tym sosie :)
Gwiżdżę na wszystko,zadzieram głowę,oglądam drzewa mandarynkowe.A sekret tego jest wciąż ten sam,że ciasny kaftan na sobie mam.
Awatar użytkownika
amita
Weterani
 
Posty: 7634
Rejestracja: śr lut 28, 2007 7:37 pm

Postautor: Cebulka » wt paź 07, 2008 9:06 pm

Magdziołku - myślę że najlepiej na twoje pytania odpowie Yennyfer tu :
http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=2720487&start=690

Nakłada się do słoików gorące, pasteryzuje od razu - tak myślę przynajmniej - chyba zawsze tak się robi, nie? [skrob]

Dusiłam tak - no nie wiem, bo robiłam inne rzeczy przy okazji - 5, 10min?
Aż grzyby przeszły nieco pomidorami i cebula jeszcze zmiękła.

Niestety opieńków nie zbieram, nigdy nie próbowałam :(
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: saginata » pt paź 10, 2008 5:43 pm

A tu moje dzisiejsze zbiory:
[URL=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=71492cc374e322af][img:4241607643]http://images27.fotosik.pl/282/71492cc374e322afm.jpg[/img:4241607643][/URL] [URL=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=e471ce0263b14963][img:4241607643]http://images37.fotosik.pl/18/e471ce0263b14963m.jpg[/img:4241607643][/URL]
saginata
 

Postautor: Cebulka » pt paź 10, 2008 5:49 pm

Wspaniale [!]
[brawo]
Kurczę, muszę się jeszcze jakoś na podgrzybki urwać... Takie piękne [super]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: Onaela » pt paź 10, 2008 7:56 pm

[shock] Rewelacja [!]
Ja tez bym chciała jeszcze podgrzybków nazbierac,skoro nie ma juz prawdziwków.Do zamrozenia świezych na zupę-krem zimą :)
Onaela
Weterani
 
Posty: 3761
Rejestracja: pn cze 14, 2010 12:02 pm

Postautor: tuurma » pt paź 10, 2008 8:17 pm

Jak to nie ma prawdziwków? U mnie na działce Tata wczoraj znalazł jednego, a ja mu maślaczka do towarzystwa :)

Mam nadzieję, że nie będzie jak z kurkami, ale identyfikację grzybów potwierdził niezależny "ekspert".
Awatar użytkownika
tuurma
Administrator
 
Posty: 2159
Rejestracja: pt maja 18, 2007 9:58 am

Postautor: Onaela » pt paź 10, 2008 8:29 pm

Tuurmo-juz pokazują sie w lasach zielone gaski,(znalazłam wczoraj jedną )<a to znak,ze juz inne grzyby się kończą.Jeszcze tylko tzw."zielonki" i opieńki i finito sezonu :?
Tez znalazłam wczoraj jednego prawdziwka,ale to tylko wyjatek potwierdzajacy regułę :)
Myślę,ze mozna jeszcze liczyć na troszke podgrzybków .
Onaela
Weterani
 
Posty: 3761
Rejestracja: pn cze 14, 2010 12:02 pm

Postautor: Jedynka » ndz paź 12, 2008 9:03 pm

U nas zielonki zbierało się w lecie. Zawsze chodziłam z Tatą o szóstej rano i nie do lasu ale na Pustynię Błędowską. Trzeba było uważąć, bo to był poligon i można się było nadziać się na patrol. Oczywiście nie lataliśmy po całym ale krajem, krajem, A teraz podobno zarasta.
Kto zezar Harnasia ?!!!!!!!
Awatar użytkownika
Jedynka
Weterani
 
Posty: 1393
Rejestracja: sob mar 01, 2008 8:12 pm

Postautor: wandalka chwastowa » wt paź 14, 2008 8:26 am

Jako stara grzybiara też muszę pochwalić się zbiorem z piątku ubiegłego tygodnia. Obrazek
Obrazek

I robię zaraz hop siup do lasu.
wandalka chwastowa
Ekoludki
 
Posty: 46
Rejestracja: sob paź 04, 2008 5:10 pm

Postautor: Onaela » wt paź 14, 2008 8:34 am

[shock] [shock] [shock]
łooo matko ,wandalko-ale piękne i jak dużo [!] :D
Mam taki sam kosz i wiem ile do niego moze sie zmieścić ;) Sama to wszystko uzbierałaś? Piękne podgrzybki ,dawno nie widziałąm w takiej ilosci-ja znajduję po kilka mizernych :x
Onaela
Weterani
 
Posty: 3761
Rejestracja: pn cze 14, 2010 12:02 pm

Postautor: wandalka chwastowa » czw paź 16, 2008 1:59 pm

Onaelu grzybki zbierałam z mężem. Szkoda, że Ty nie możesz tyle nazbierać. Myślę, że to dlatego, że u Ciebie w centralnej Polsce jest więcej grzybiarzy niż grzybków. Musisz zrobić tak [kiler] i proporocje się odwrócą. [lol] [lol] [lol]
wandalka chwastowa
Ekoludki
 
Posty: 46
Rejestracja: sob paź 04, 2008 5:10 pm

Postautor: Jedynka » sob lis 22, 2008 7:42 pm

A może taki grzybek, wprawdzie niejadalny ale swój urok ma

Obrazek
Kto zezar Harnasia ?!!!!!!!
Awatar użytkownika
Jedynka
Weterani
 
Posty: 1393
Rejestracja: sob mar 01, 2008 8:12 pm

Postautor: koliberek » ndz lis 23, 2008 9:38 am

Mam chwilke czasu to i ja nadrobię zaległości i pochwale sie. W tym roku tylko raz udało się pojechac na grzybobranie. dzieki Ninko i Tadziu :)
A oto efekty:
Obrazek Obrazek Obrazek
Częśc zamarynowałam, ale wiekszośc zamroziłam (tych juz chyab nawet nie mam).
Ten przepis z pomidorami dawno temu robiłam, ale jednak nie cieszył się u mnie dużym powodzeniem i wróciłam do tradycyjnego sposobu marynowania. Natomiast mroże oczyszczone, nie płukane i surowe grzyby, po wyjęciu sa jak swieże, a jak pachnie w zamrażalniku. :)
"Miłość i spokój wykluczają się wzajemnie. Kto szuka w miłości spokoju przegrywa na starcie"
P. Coelho "Walkirie"
Awatar użytkownika
koliberek
Weterani
 
Posty: 5318
Rejestracja: pn sty 29, 2007 6:32 am

Postautor: Baś_22 » ndz lis 23, 2008 12:16 pm

Beatko przepiękny zbiór :) Ja niestety nie miałam okazji być na grzybobraniu poza oczywiście wypadem do lasu u Tuurmy :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Cebulka » ndz lis 23, 2008 12:43 pm

Ein Moment... [skrob]

U Tuurmy to przecież Szelka z Sagi do lasu wypadły... I to tak skutecznie że wsiąkły na dobrych parę godzin... [lol]

Ale ty? [rol]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: Baś_22 » ndz lis 23, 2008 1:39 pm

Cebulka pisze:Ein Moment... [skrob]

U Tuurmy to przecież Szelka z Sagi do lasu wypadły... I to tak skutecznie że wsiąkły na dobrych parę godzin... [lol]

Ale ty? [rol]


A ja byłam dzień wcześniej z Szelką, Amitą i Tuurmą :) Amita i Tuurma wcześniej poszły do domu a ja z Szelką zostałam na dłużej :)
A nie pamietasz jak suszyłam grzybki moje i Szelki w kuchence gazowej [?] (a może Was jeszcze wtedy nie było?? nie pamiętam :) )

A to dowód :)

Obrazek
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Onaela » ndz lis 23, 2008 4:56 pm

Koli-ja też mrożę świeże grzyby-ale tylko prawdziwki i podgrzybki.A jaka zupa-krem z tego potem,mniammmm,z grzankami czosnkowymi :)
Onaela
Weterani
 
Posty: 3761
Rejestracja: pn cze 14, 2010 12:02 pm

Postautor: Emmi » pn wrz 07, 2009 5:14 pm

Mały wypadzik do pobliskiego lasu i...

Obrazek Obrazek Obrazek

na średniej wielkości garnuszek z sosikiem się uzbierało [brwi]
__________________________________
Obrazek
Awatar użytkownika
Emmi
Weterani
 
Posty: 4627
Rejestracja: sob sty 27, 2007 5:45 pm
Lokalizacja: okolice Warszawy

Postautor: kotkaaa » wt wrz 08, 2009 6:00 am

Emmi ja jeszcze w tym roku nie widziałam w lesie grzybków .Au Ciebie kolacyjka będzie
Awatar użytkownika
kotkaaa
Weterani
 
Posty: 575
Rejestracja: pn cze 04, 2007 8:02 pm

Postautor: cicho_borowska » wt wrz 08, 2009 8:01 am

U nas znalezione dwa małe grzybki- kozaczek i maślaczek. Ja znalazłam kozaczka, a Borowski maślaczka. W zasadzie powinno być odwrotnie, bo on taki bardziej kozaczek jest, a ja bardziej maślaczek jestem. [haha]
"Najtrudniejsze dzieło świata od łatwego trzeba rozpocząć, a największe dokonania od drobiazgów"
Lao Tsy
Awatar użytkownika
cicho_borowska
Weterani
 
Posty: 3355
Rejestracja: śr lip 18, 2007 12:36 pm

PoprzedniaNastępna

Wróć do Galeria zdjęć

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości

cron