Grosik pisze:Miałem wielką ochotę poprosić o te odmiany Romana czy Andrzeja, ale było mi strasznie głupio .
Grosik pisze:Miałem wielką ochotę poprosić o te odmiany Romana czy Andrzeja, ale było mi strasznie głupio . Nigdy bym nie przypuszczał, że podejdę do tego tak emonocjonalnie.
Andrzej pisze:Minimalna odległość pomiędzy krzewami odmian deserowych to wg. mnie 1,5m. Jeśli będziesz robiła kilka rzędów to odległość pomiędzy rzędami winna być o 10% więkrza od ich wysokości.
Cebulka pisze:Hej hej, bo ja mam pytanie
Dobra, juz wiem, że 10% więcej niz wysokośc rzędów, ale właściwie jaka jest optymalna wysokość rzędu?
Mam w planach rzędy ośmiometrowe i na tych ośmiu metrach mam zamiar zmieścić po pięć sadzonek (czyli średnio to wychodzi 1,6 metra na sadzonkę).
Tylko jaka właściwie ma byc odległość między rzędami przy powiedzmy sznurze skośnym? Czy 1,5 metra starczy?
Emmi pisze:Z shout boxu:
- Emmi: Mam wielką prośbę do ekoludków, aby w wolnej chwili zajrzeli na temat winogron- sadzenia i napisali zielonej Emmi , zapewne raz jeszcze, co ma wsypać do dołka pod winogron?
- Cebulka: hihi to ja poczekam, co Tobie napiszą - bo też mnie to czeka niedługo Zdaje się jak pamiętam to najlepszy jest przekompostowany obornik...
- Andrzej: Oczywiście, zawsze powtarzam, że nie ma nic lepszego od niego.
przekompostowany obornik świetnie, a coś innego? Moge być przekompostowane zielsko?
Następnie należy glebę użyźnić i spulchnić. W uprawie amatorskiej, a szczególnie w uprawie przydomowej, glebę należy użyźniać wykorzystując nawozy naturalne: obornik, nawozy zielone lub kompost. Przed posadzeniem krzewów należy użyć dobrze przefermentowany obornik (najlepszy jest suchy obornik bydlęcy) w dawce ok. 8-10 kg na każdy metr kwadratowy powierzchni. Zamiast obornika można zastosować kompost w ilości ok. 10-15 kg/m^2. Można stosować również nawozy zielone: łubin i seradela przyorana na nawóz przed posadzeniem krzewów mają nie mniejszą wartość nawozową niż nawożenie obornikiem. Poza tym, korzenie roślin motylkowych, sięgające głęboko (do 4, 5 metrów w głąb), wpływają korzystnie na strukturę i poprawiają warunki powietrzne gleby. Nie mając nawozów naturalnych można stosować nawozy mineralne -- najwygodniejszą jest wieloskładnikowa mieszanka ogrodnicza (np. Azofoska) w ilościach ok. 10 dag/m^2 na glebach lekkich do 20 dag/m^2 na glebach ciężkich. Zarówno nawozy organiczne jak i mineralne należy głęboko przekopać. Sadzenie Spotykane w handlu sadzonki są albo sadzonkami kopanymi z nagim systemem korzeniowym, albo -- częściej spotykane -- sadzonki hodowane w pojemniku. Przystępując do sadzenia należy wykopać dołki o szerokości ok. 30-40 cm i głębokości o 15-20 cm większej niż długość sadzonki. Przy dołkach (lub w dołkach), od strony północnej, wbija się paliki, zaś dno dołka można zaprawić kompostem lub obornikiem, w ilości nie większej niż 2 kg. Na obornik należy nasypać kilkucentymetrową warstwę wierzchniej ziemi (humusu),
Wróć do Drzewa i krzewy owocowe
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości