Obiecałam Sagii przepis na nalewke:
NALEWKA MALINOWA:
1 kg dojrzałych malin,
1/2 kg cukru
1/2 l spirytusu,
1/2 l. wódki,
1/2 szklanki Ginu
Maliny zasyp cukrem, zalej alkoholem. Odstaw na 3 mies. W tym okresie przynajmniej co 2-3 dni, potrząsaj naczyniem z nalewk, zeby cukier dobrze sie rozpuścił.
Rada: Nalewki dobrze jest najpierw wystawic na działanie światła. Po przefiltrowaniu trzymamy je w ciemnym, raczej chłodnym miejscu
WIŚNIÓWKA Z MIĘTĄ (wczoraj robiłam)
1 kg wypestkowanych wisni,
1/2 l spirytusu,
1/2 l wódki,
20 dag cukru,
3 gałązki świeżej miety
Wisnie wraz z listkami miety zalej wódka i spirytusem. Odstaw na 2 tyg. Po tym czasie zlej alkohol do innego naczynia, a owoce zasyp cukrem. Po tygodniu, gdy cukier się rzopusci, przecedź owoce przez gęsta gazę. Otrzymany syrop połacz z alkoholem. Odstaw na 2-3 mies.
Te przepisy pochodzą z dodatku do Gazety Wyborczej i jezscze ich nie wypróbowałam, ale na "oko" wydaje sie, ze powinno wyjśc smaczne.
Osobiście uznaje nalewkę z wisni z pestkami (dają inny smak). W zwiazku z tym mam zamiar zrobic tak:
1 kg wsni wg powyzszego przepisu, drugi kg, z pestkami+ mięta zasypałam cukrem. Po tygodniu do tych z cukrem dam spirytus, tak na wyczucie, Kiedy dojde do ostatniego etapu w/w przepisu (tego z gazety) Zleje wszystko razem, czyli nalew z wiśni z pestkami + nalew z wisni bez pestek. Powinno byc ok
PS. Przepisy są na n/w nalewki:
ze sliwek węgierek, Gorzka ziołowa, jarzebinówka, korzenna z karmelem, kminkówka, z suszonych sliwek, gruszkówka, cytrynówka, czosnkowa na przeziebienie, pigwówka, z owoców dzikiej rózy, rozmarynówka, na rózanych płatkach, imbirówka, winogronowa z tymiankiem, morelówka, orzechówka, jeżynówka.
Jak ktoś jest zainteresowany czymś konkretnym to prosze dac znac to przepisze
"Miłość i spokój wykluczają się wzajemnie. Kto szuka w miłości spokoju przegrywa na starcie"
P. Coelho "Walkirie"