Andrzeju, Romanie, gao - a jak u was sytuacja glebowa pod winogronami?
U mnie zawsze za sucho, czasem muszę nawet podlewać
Roman pisze:Andrzeju, Romanie, gao - a jak u was sytuacja glebowa pod winogronami?
U mnie zawsze za sucho, czasem muszę nawet podlewać
Miałem szczęście to widzieć, byłem i dalej jestem pod wrażeniem.Emmi pisze:[shock] o Kurde... ale rusztowanie... Może ja najpierw powinnam zobaczyć to twoje zdjecie Andrzeju, tej winnicy, a dopiero potem prosić o łozy winogron
doznałam szoku...
saginata pisze:Niesamowite
A my zbudowalismy nasze pierwsze w życiu rusztowanie z drewnianych słupków i desek-byłam taka dumna-a teraz to popadnę w kompleksy
magdziołek pisze:A jeśli mogę zapytać... ile miejsca powinnam przeznaczyć na każdą winorośl? Chodzi mi o odległości między sadzonkami.. jeśli dla każdej przeznaczę 2,5m. dł przęsła (np. drutu) to wystarczy?
Cebulka pisze:Ale chyba wygląda na to, że narazie każde winogrono osobno dostanie czarną donicę przynajmniej pięciolitrową i w niej pójdzie do ziemi, a na miejsce stałe jesienią - bo do jesieni na pewno mi zejdzie, zanim gleba będzie chociaż jako tako przygotowana. Mam nadzieję, że im się to spodoba.
Emmi pisze: Na obecną chwilę mam 19 roślinek, (...). Nie tylko ja dostałam z nienacka ogromną ilość (jak dla mnie) winogron i co zamierzacie robić? Mam dylemat techniczny
Emmi pisze:Jakie macie pomysły na posadzenie a raczej na podpięcie ukorzenionych winogron? (...) jak? mam te roślinki posadzić. Siatka ogrodzeniowa odpada. Niby mamy robić te rusztowania, ale tak jak czytam 2,5 metra itd, to jakoś tak...
tomicron pisze:A ja mam taką zagwozdkę że chce nabyć jeszcze teraz sadzonki paru fajnych odmian deserowych, ale w moim regionie lipa to delikatnie powiedziane.
I tu pojawia się pytanie do ekspertów: Co sądzicie o następujących szkółkach (z racji lokalizacji interesują mnie tylko te, które oferują sprzedaż wysyłkową):
http://www.winorosl.com.pl/
http://www.winogrona.com.pl/oferta.php
Aha, e-sadzonkę i Winnicę Golesz już pytałem, ale tam już tylko resztówki. Może ktoś zna jakąś inną szkółkę wysyłającą towar do klienta ?
tomicron pisze:Mój wybór padł na takie ustrojstwa:
ajwaz / arkadia
aloszenkin / talisman
kodrianka lub nadieżda AZOS
nero
rondo (wiem to przerobówka, ale własne wino to jedno z mych marzeń )
ruswen
swenson red
V-68021
Andrzej pisze:Wyżej wymienione to oczywiście tylko na początek?
Andrzej pisze:Ani się obejrzysz jak będziesz miał 30 odmian, a potem to już "poleci z górki"
lucysia pisze:co mam zrobić w sprawie sadzonek do tunelu,czy sadzić teraz,czy jednak do oddzielnej donicy i dopiero na jesieni(bałam się,ze maleństwa mi się upieką ).I dostałam odpowiedz nie pytając(sadzonka 3 letnia Kodrianki).Zadoniczkuję i poczekam.Boję się także o sadzonki do gruntu.Jak sobie poradzą,pewnie będę musiała latać z wężem i podlewać.
Cebulka pisze:Emmi - ja tez jeszcze nie całkiem do końca wiem, co będę robić...
Ale chyba wygląda na to, że narazie każde winogrono osobno dostanie czarną donicę przynajmniej pięciolitrową i w niej pójdzie do ziemi, a na miejsce stałe jesienią - bo do jesieni na pewno mi zejdzie, zanim gleba będzie chociaż jako tako przygotowana. Mam nadzieję, że im się to spodoba.
koliberek pisze: chyba kupie to pole obok (z kukruydzą, a wtym roku z jakimś zbozem) i załoze winnice
Wróć do Drzewa i krzewy owocowe
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości