Jedna rzecz to przydasie, ale druga to rzeczy do których mamy sentyment, i to jest znacznie gorsze, bo nie przydadzą się nawet, a szkoda wyrzucac... Na przykład znalazłam ostatnio w szafce moje rysunki z czasów jak miałam kilka latek. Takie tam bazgroły
Nie czuję do nich jakiegoś wielkiego sentymentu, ale w sumie tyle juz leżały... Wyrzucac to?
Teraz wracając do tematu
Po pewnych przemyśleniach i kilku konsultacjach chciałam przedstawic Wam, kochane grono, schemat topiku po porządkach. Mamy nadzieję z Szefem, że usprawni to funkcjonowanie forum i że ogólnie będzie to zmiana na lepsze
Jak każda zmiana, oczywiście na początku wywoła na pewno trochę zamieszania (teraz po prostu się pamięta, czy jakiś temat jest np w 'Hyde Parku' czy w 'i cała reszta spraw'
) ale po "uleżeniu się" na pewno będzie lepiej.
Zmiany obejmują głównie działy "ogólnoogrodnicze", starałam się wyraźnie podpisac, jakie tematy powinny się teraz znajdowac w którym dziale. Nie wiem jeszcze kiedy nastąpi "przekopanie" całości, bo muszę miec na to tak ze trzy godzinki, ale mam nadzieję że niedługo.
Po porządkach nasze forum będzie wyglądało o tak:
1. Kategoria Owoce, warzywa, kwiaty
Drzewa i krzewy owocowe
Odmiany, cięcie itd.
Drzewa i krzewy ozdobne
Kwiaty w ogrodzie
Nasiona, siew i pielęgnacja
Kwiaty w domu
Wszystko o ich pielęgnacji i uprawie
Warzywa i zioła
Nasiona, siew i pielęgnacja
Zagadki
A więc wielka roślinna... "zgaduj-zgadula"
Poszukiwany, poszukiwana (zielone)
Czyli wielkie polowanie na roślinki
Flora Polski
Łąki, pola, lasy, bagienka... - jak się to nazywa i czy można to przynieść do własnego ogrodu?
(Ogólnie w tej kategorii nie ma praktycznie żadnych zmian, bo funkcjonuje bez zarzutów - połączone są tylko Warzywa i Zioła, bo raz że zioła mają mało tematów, a dwa, że to czasem ciężko rozróżnić)
2. Kategoria Galeria
Mój piękny ogród
Tu wklejamy fotki naszych ogródków
Galeria zdjęć
Nasi milusińscy, nasze osiągnięcia, przyroda, wszelkie zdjęcia artystyczne…
(Mój piękny ogród zostaje jak był, a nowy dział "Galeria zdjęć" ma obejmować wszelkie zdjęcia, które wklejamy jako ogólnodostępne)
3. Kategoria Rozwiązujemy problemy, podsuwamy pomysły
Ogrodowe aranżacje
Oczko wodne, kamień w ogrodzie, narzędzia, mała architektura, kompozycje, ścieżki itp.
Chemia czy ekologia – grunt żeby pomogło
Choroby roślin, rośliny trujące, preparaty ekologiczne, szambo, nawożenie, kompostowanie, gleba…
Fauna naszych ogrodów
Zarówno ta miła i ta mniej miła czyli od nornika i saren do motyli i ptaków przez koty i kuny
Kalendarium
Czyli tematy związane z kalendarzem ogrodniczym, porą roku, pogodą i jej anomaliami
Ciekawe strony www
Czyli zbiór przydatnych linków
(W tej kategorii jest najwięcej zmian - mam nadzieję, że jasno mówią o tym podpisy pod każdym działem. Zniknie dział "i cała reszta spraw" a z Hyde parku wykopiuje się do odpowiednich działów wszystkie tematy ogrodnicze.)
4. Kategoria Nasze sprawy
(Zostaje jak jest wszystko, dołożony tylko tu będzie dział "Życzenia i pozdrowiania" - bo w końcu to nasze sprawy jak najbardziej )
5 Kategoria coś dla ciała i dla ducha
Kulinaria
Kosmetyka i Leczenie naturalne (połączone)
Muzyka Literatura, Sztuki Piękne
Humor
Hyde Park
Czyli wszelkie inne NIEOGRODNICZE różności i problemy – hobby, dom, święta, dekoracje…
(Dopiero juz po porządkach będę mogła zobaczyc, ile tematów nam podpasuje do działu Hyde Park, jak będzie ich tam za dużo i będzie jakaś wyraźna grupa tematyczna którą będzie trzeba wyodrębnic, to ją wyodrębnię )
6. Kategoria Szafa Szefów
Samouczek forumowy
Czyli JAK: cytować, wklejać zdjęcia, zmieniać czas itp. oraz temat do testowania
Zapytaj admina
Propozycje zmian i usprawnień, wyjaśnianie problemów
7. Wyszukiwarki na skutek referendum brak
I to by było chyba na tyle