Zrobiłam wczoraj pierwszy raz. Bardzo mi smakowały. Polecam - szybka przekąska na ciepło
Pieczone bataty z pastą z awokado i pestkami granatu
Składniki:
2 duże bataty
2 awokado miękkie
papryka czerwona sypka ostra
limonka lub cytryna
natka pietruszki
szczypiorek
pestki granatu
Sposób wykonania:
Przekroić batata wzdłuż na pół, ponacinać w kratkę i polać olejem.
Ułożyć na blaszce skropionej olejem i piec przez około 20-25 minut w temp.200°C. Po wyjęciu z piekarnika lekko podważyć skórkę dookoła batata, aby miąższ lepiej odchodził.
Obrać i rozgnieć widelcem awokado (można tez zblendować). Doprawić pieprzem, solą, papryką i sokiem z cytryny. Na upieczonego batata nałożyć pastę z awokado. Posypać szczypiorkiem, natką pietruszki i ozdobić pestkami granatu.