wac pisze:Wac nie będzie za dużo kombinował, ale polecam:
Schab lub piers z indyka (2kg)
2l wody
1/3 do 1/2 szkl. soli (wedle smaku oraz rodzaju kawałka mięsa, jeśli kawałek
jest płaski jak w przypadku schabu można dać mniej jeśli jest to bryłka mięsa
np łopatka to można dac więcej)
1 łyżka cukru
1/2 płaska łyżeczka pieprzu naturalnego
1/2 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
4 ząbki czosnku
2 łyzki majonezu
inne przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, kolendra oraz inne wedłóg
własnego uznania
Wykonanie:
WIECZOREM wodę wymieszać ze wszystkimi przyprawami i majonezem. Całość
zagotować i wystudzić. Do zimnej zalewy dodajemy kawałek mięsa. Doprowadzić
do wrzenia i pogotowac 5 minut. I w takim stanie zostawiamy mięso w garnku
przykrytym pokrywką na cała noc. Rano znów doprowadzamy do wrzenia i gotujemy
5 minut. Przykrywamy pokrywką garnek. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie
wyjmujemy mieso i...gotowe. Oczywiście możemy mieso w czasie "lezakowania" w
zalewie obracać, ale to nie jest konieczne, bo i tak wychodzi super dobre + kurczaki na butelkach.
wac pisze:Kilka dni temu zrobiłem takie cuś :
z karkówki 1.2 kg. Dałem sól kamienną i nawet kolor się zachował.
O smaku nie będę sie rozpisywał, dodam tylko, że jest soczysta i pyszna.
Sz_elka pisze:wac pisze:Kilka dni temu zrobiłem takie cuś :
z karkówki 1.2 kg. Dałem sól kamienną i nawet kolor się zachował.
O smaku nie będę sie rozpisywał, dodam tylko, że jest soczysta i pyszna.
A napiszesz cóś więcej jak i co?
Anamaria pisze:He he, podobna do mojej karkówki,
Tosia pisze:znalezione w necie na WP
Biała kiełbasa po litewsku w sosie kminkowym
Autor: ROBERT MAKŁOWICZ
Składniki:
1 kg parzonej białej kiełbasy
2 litry wywaru spod wędzonki lub szynki
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu
olej do smażenia kiełbasy
Sos:
20 g masła
20 g mąki
szczypta świeżo starej gałki muszkatołowej
2 łyżkikminku
180 ml kwaśnej śmietany 18 proc.
szczypta cukru
przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania
Do garnka z wrzącym bulionem, do którego dodaliśmy liść laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarnach, wkładamy kiełbasę i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut. Kiełbasę wyjmujemy, zachowując 400 ml wywaru spod jej gotowania. W wywarze przez ok. 15 minut gotujemy kminek, po czym kminek przecedzamy i usuwamy.
W rondlu rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę, robimy złotą zasmażkę, którą stopniowo rozprowadzamy przestudzonym wywarem, zagotowujemy. Dodajemy śmietanę, doprawiamy solą, cukrem, pieprzem i gałką muszkatołową, zagotowujemy. Kiełbasę rumienimy na oleju na patelni.
Podajemy z sosem.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości