Chyba w dodatkach pasuje ten przepis. Dla tych co nie przepadają za melonem a zdarzyło się go mieć w domu
Melon marynowany:
Składniki:
- 1 kg mało dojrzałego melona
- 750 g cukru
- 4–5 goździków
- kawałek kory cynamonowej długości 4 cm
- 1/2 szklanki octu (6%)
- sól
Przygotowanie:
Melon obieramy ze skórki, usuwamy pestki i specjalną łyżeczką wydrążamy kulki. Zagotowujemy 2 l wody dodając 1/4 łyżeczki soli. Do wrzątku wrzucamy na 2 minuty melonowe kulki, po czym osączamy na sicie i przekładamy do dużej salaterki. Z cukru i 1/2 szklanki wody gotujemy syrop z dodatkiem goździków i cynamonu.
Przykrywamy i gotujemy przez 5–6 minut, następnie odkrywamy, wlewamy ocet, doprowadzamy do wrzenia, wyjmujemy przyprawy, a przestudzonym zalewamy kulki melona.
Następnego dnia syrop zlewamy, ponownie zagotowujemy i gorącym zalewamy owoce. Melon marynowany już prawie gotowy.
Po trzech dniach raz jeszcze zlewamy i zagotowujemy, a do wrzącego wrzucamy kulki melona. Gotujemy 10 minut na małym ogniu, studzimy i przekładamy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy na sucho w nagrzanym piekarniku.
Podajemy jako dodatek do pieczonych mięs.
Smak warty pracy jaką trzeba włożyć w przygotowanie tej marynaty. Ja pokroiłam melon nożem miałam ten miodowo-żółty z chropowatą skórką.