magdziołek pisze:Wiosną się przypomnij, a to już wkrótce myślę.
magdziołek pisze:(...)derenie dałyby lekką osłonę od wiatrów zimą, zawsze trochę by ociepliły otoczenie winorośli (...) Ale zastanawiam się też, czy nie posadzić krzewów owocowych, np. aronii, agrestu itp.
koliberek pisze:magdziołek pisze:Wiosną się przypomnij, a to już wkrótce myślę.
Wkrótce. Bartek mówił, ze całe klucze ptaków wracają, znaczy sa już w Nadrenii-Westfalii Nieługo do nas dolecą i wiosna
koliberek pisze:Basiu
nie siej wrogiej propagandy...
przeciez chyba wszystkie ptaki nie zostana w Nadrenii, częśc z nich tylko tamtedy przelatuje
A poza tym:
"Św. Agnieszka wypuszcza skowronka z mieszka"
koliberek pisze:Baśkaaaaaaa !!!!
Cebulka pisze:Autorski cebulkowy podział dereni:
1. Dereń jadalny - na nalewkę (i wiosenne kwiaty i podobno ładne jesienne liście)
2. Derenie ozdobne z łodyg - odmiana żółta i czerwona (nie wiem już, która nazywa się Sybirica - chyba czerwona). Ostro ciąć późną wiosną, bo bez tego wyrosną wielkie krzaczyska, a poza tym ładną korę mają tylko młode gałęzie. Rośnie jak chwast, rozmnaża się przez gałązki.
3. Dereń kousa - niewielkie drzewka z bardzo ładnymi kwiatami, białawymi i w odcieniach różu (to właściwie sa przykwiatki, jak u gwiazdy betlejemskiej). Nie jest pewne, jak się będzie trzymał w naszym klimacie.
4. Różne derenie ozdobne, które mają łaciate liście i inne dziwności wymyślone przez hodowców.
5. Dereń pagoda - piękny pokrój - ale trzeba poczekać jeszcze jak się klimat trochę ociepli
To tak tylko poglądowo bo temat jest szeroki...
Wróć do Drzewa i krzewy ozdobne
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości