Sosy, dipy, dodatki

Sprawdzone (i nie tylko) przepisy na smakołyki

Sosy, dipy, dodatki

Postautor: tereklo » czw paź 17, 2013 1:28 pm

Konfitura z czerwonej cebuli

Składniki:

1 kg czerwonej cebuli
3 – 4 ząbki czosnku (zmiażdżyć)
2 łyżki rodzynek (drobnych albo grube pokroić)
2- 3 łyżki miodu
1 łyżka cukru brązowego
pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
ok pół szklanki octu balsamicznego albo octu z czerwonego wina (do smaku)
2 - 3 łyżeczki suszonego tymianku
3 łyżki oliwy .
Pieprz i sól do smaku

Cebulę pokroić w piórka albo grubą kostkę, oliwę podgrzać i na to włożyć cebulę, posolić (szybciej puści sok), dusić cebulę (nie smażyć) aż się zeszkli, ok 20 min. Dodać czosnek i rodzynki, dusić. Dodać miód, cukier i tymianek, dusić chwilę. Dodać win, ocet, pieprz i sól do smaku. Poddusić tak, żeby płyny trochę odparowały. Konfitura powinna być słodka, kwaśna i delikatnie ostra - skorygować smak cukrem, octem balsamicznym lub pieprzem. W lodówce może stać do 2 tyg, można pasteryzować.
Podawać do mięs, pasztetów, serów, pasuje do ciasta francuskiego.

IMAG2311.jpg
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Sosy, dipy, dodatki

Postautor: belva » czw paź 17, 2013 2:05 pm

Dzieki Tereniu. Moj maz lubi czerwona cebule a ja lubie kazda cebule w kazdej postaci. Ten przepis fajny moze byc do kaczki pieczonej.
"Wielki sztorm pozostawił na plaży tysiące rozgwiazd. Starzec idący brzegiem morza brał rozgwiazdy do ręki i odnosił do wody. Co ty robisz, starcze? Zapytał go przechodzący obok młodzieniec - przecież tych rozgwiazd jest tutaj dziesiątki tysięcy, tak ich wszystkich nie uratujesz! Twoje staranie nie ma sensu.. Tymczasem starzec, wkładając kolejną rozgwiazdę do wody, odpowiedział: dla niej ma sens"
Awatar użytkownika
belva
Weterani
 
Posty: 3182
Rejestracja: pt maja 23, 2008 5:19 am

Re: Sosy, dipy, dodatki

Postautor: tereklo » czw paź 17, 2013 3:30 pm

Belvo, jak do kaczki pieczonej to zamiast rodzynek dodać żurawinę?
Ja tez uwielbiam cebulę w każdej postaci :)
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Sosy, dipy, dodatki

Postautor: tereklo » sob paź 19, 2013 6:36 pm

No to jeszcze jeden sos z cebuli.
Przepis autorstwa Wiedźmy z forum banici.eu

Składniki
1 cebula - posiekana
3 ząbki czosnku - posiekane
1 łyżka oliwy
pieprz/sól
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka sproszkowanej wędzonej słodkiej papryki (można zastąpić zwykłą)
ocet jabłkowy
sos Worcester
ketchup dobrej jakości (ja dodałam przecieru pomidorowego)
Wykonanie :
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek, pieprzymy i odrobinę solimy,po kilku minutach dodajemy cukier, po chwili paprykę, kiedy składniki się podsmażą wlewamy trochę octu (ok. 1, 5 łyżki), kiedy odparuje dodajemy sos Worcester i ketchup (przecier pomidorowy). Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta dolewamy odrobinę wody. Sos przechowujemy w lodówce.

Obrazek
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Sosy, dipy, dodatki

Postautor: tereklo » sob lis 30, 2013 8:07 pm

Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Sosy, dipy, dodatki

Postautor: tereklo » pn sty 06, 2014 5:58 pm

Pasta z gotowanego bobu

Pasta wychodzi w rodzaju humusu, może być dodatkiem do pieczywa albo do mięs na zimno. Inspirowałam się przepisem na Fava czyli püre z bobu z kuchni tureckiej http://turcjaodkuchni.blogspot.com/sear ... l/b%C3%B3b

Ugotowałam mrożony bób, ostudziłam, wrzuciłam do blendera i dodałam sok z połówki cytryny, dwie łyżki oliwy z pestek winogron i drobno posiekanego koperku, dołożyłam tez kawałek gotowanej pietruszki. Po zmiksowaniu (łupiny świetnie się zmiksowały, nie obierałam bobu, bo miałam zamrożony dość młody, zielony) doprawiłam szczyptą kuminu, zieloną suszoną mięta i solą. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

imag2520m.jpg
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Sosy, dipy, dodatki

Postautor: Baś_22 » śr sty 22, 2014 12:14 pm

Udało mi się wyszperać w czeluściach internetu przepisy na ekologiczne pasty do chleba
http://www.ayahuasca.net.pl/dieta.html
Jedną z nich jest:

Sos czosnkowy do chleba

Obrazek Obrazek

Podaję dokładną pisownię, taka jak w linku :)
Drobno posiekany czosnek zalany olejem budwigowym (naturalny red bull) lub w oliwie...
Czosnek zatopiony w oleju (lub oliwie) nie zostawia tak silnie przykrego zapachu , za to tak samo skutecznie
jak surowy odstrasza "wampirki" (to nie bajki). Dodatkowo wzmacnia i oczyszcza organizm. Olej budwigowy
(tłoczony na zimno, nieoczyszczony) to bogactwo kwasów OMEGA- 3 (zawiera ponad 56 % tych kwasów.
Dla porównania bogate w omega -3 ryby zawierają ich ok 3% ) - Tak przygotowany SOS CZOSNKOWY nadaje się
do wszystkiego. Smakuje na ciepłej grzance z razowego chleba z sałatą. Można dodać go do grillowanych warzyw lub
na ziemniaki ugotowane w mundurkach&. Złoty Simba dodaje go do swojej słynnej, szamańskiej zupki. Ja czasem dorzucam
do słoika suszoną papryczkę, gałązkę rozmarynu.... wg fantazji.
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Sosy, dipy, dodatki

Postautor: Tosia » wt lut 25, 2014 6:06 pm

Znalazłam dzisiaj przepis na domową nutellę

Domowa nutella

300 g orzechów laskowych
60 g kakao
60 g brązowego cukru
80 ml oleju
100 ml mleka


Piekarnik nagrzać do 150 st.C. Orzechy wysypać na blachę i wstawić do piekarnika na ok. 15-17 minut. Powinny się lekko przypiec, przyjemnie pachnieć, a brązowa skórka będzie z nich łatwo schodzić. Ja zawijam je w kuchenną ścierkę i turlam po placie, dociskając dłonią. Oczywiście nie starcza mi cierpliwości, żeby pozbawić w ten sposób skórki wszystkie orzechy, trochę zawsze zostaje. Teraz faza decydująca. Orzechy wsypać do blendera i miksować pulsacyjnie, zaczynając od niskich obrotów i powoli je zwiększając. To prawdziwa próba dla kuchennego sprzętu, trzeba to robić z wyczuciem, żeby nie spalić silnika. Gdy orzechy są bardzo drobno zmielone, dodać olej i kakao. Miksować, wlewając stopniowo zagotowane wcześniej mleko. Od ilości mleka zależy gęstość kremu. Jeśli wydaje się Wam, że jest za gęsty, dodajcie jeszcze trochę.



W tej fazie krem jest lekko grudkowaty. Można go zostawić w tej formie, lub przetrzeć przez gęste sitko. Przecieranie zabrało mi jakieś 6 minut, dało oczekiwany efekt gładkiej masy, ale powiem Wam w zaufaniu, że więcej tego nie powtórzę. Wolę wersję szorstką, z wyczuwalnymi maleńkimi grudkami orzechów.

przepis znalazłam na tej stronie http://lawendowydom.blogspot.com/2011_1 ... chive.html
Pozdrowienia Tosia.
Awatar użytkownika
Tosia
Weterani
 
Posty: 2131
Rejestracja: ndz lip 06, 2008 10:31 am

Re: Sosy, dipy, dodatki

Postautor: tereklo » sob kwie 19, 2014 12:17 pm

Poniższe przepisy na pasty w wersji do druku .pdf
pasty warzywne - pesto.pdf
(184.25 KiB) Pobrany 726 razy



Marchewkowe pesto

składniki
2 duże marchewki surowe
pół filiżanki pestek słonecznika/dyni lub orzechów
2-3 łyżki oleju/oliwy (ja użyłam zimnotłoczony 10 stopniowy olej laniany)
1 spory ząbek czosnku (dałam ostatni mały + 1 łyżeczka niedźwiedziego suszonego)
sok 1/2 małej cytryny
odrobina soli, pieprz i płatki chili do smaku
2 kawałki pomidorów suszonych
zielenina opcjonalnie do posypania

przygotowanie
marchewki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. wszystkie składniki wrzucamy do blenedera i mielimy. przekładamy do szklanego pojemnika i wstawiamy do lodówki by smaki się przegryzły. na żytnim chlebie smakuje wyśmienicie. pastę możemy przechowywać w lodówce kilka dni.



http://potrawypolgodzinne.blogspot.com/ ... pesto.html
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Sosy, dipy, dodatki

Postautor: tereklo » sob kwie 19, 2014 12:26 pm

pasta z jaglanki, marchewki i papryki

składniki na małą porcję
1 filiżanka ugotowanej kaszy jaglanej
1 duża marchew
1 średnia czerwona papryka
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki czerwonej czubrycy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oliwy lub oleju słonecznikowego
1/4 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki mielonego kminku lub kuminu (nieco mniej)
odrobina mielonej kolendry - opcjonalnie
szczypta pieprzu i soli do smaku

wykonanie
paprykę pozbawioną nasion i obraną marchew gotujemy na parze do miękkości (można też upiec). paprykę po ugotowaniu wkładamy do woreczka foliowego, po paru minutach jak przestygnie wyjmujemy i obieramy ze skórki. przestudzone warzywa i ugotowaną kaszę wkładamy do kielicha blendera, dodajemy pozostałe składniki i mielimy na gładką masę. w razie potrzeby dodajemy wywaru z gotowania w celu uzyskania kremowej konsystencji. pasta doskonale smakuje na ulubionym pieczywie lub jako "jarzynka" do obiadu.



http://potrawypolgodzinne.blogspot.com/ ... wki-i.html
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Sosy, dipy, dodatki

Postautor: tereklo » sob kwie 19, 2014 12:35 pm

marchewkowo pomidorowa pasta do chleba

składniki na ok. 200 - 250 ml pasty
1 bardzo duża ugotowana marchew
3 kawałki suszonych pomidorów z oleju
1 ząbek czosnku
1 łyżka nerkowców lub innych orzechów
1 łyżka oliwy lub oleju z pomidorów
1 łyżka soku z cytryny
po szczypcie soli, kuminu, kolendry, chili w płatkach, pieprzu ziołowego - do smaku
sezam niełuskany do posypania lub inne ulubione nasiona czy pestki

przygotowanie
wszystkie składniki wkładamy do kielicha blendera i mielimy na bardzo gładką pastę. zjadamy z dobrych pieczywem albo jako sos do makaronu. zasłoiczkowane przechowujemy w lodówce 3-4 dni, ale zapewniam, że zjecie ją w ciągu jednego dnia.



http://potrawypolgodzinne.blogspot.com/ ... onych.html
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Sosy, dipy, dodatki

Postautor: tereklo » sob kwie 19, 2014 12:38 pm

słodko pikantne pesto z czerwonych buraczków w dwóch wersjach

1 wersja:
2 spore upieczone buraczki
1 ząbek czosnku (nie koniecznie)
po 2 łyżki prażonych pestek słonecznika i dyni,
1/3 ostrej czerwonej papryczki,
skórka z 1/2 cytryny,
2-3 łyżki oliwy,
2 łyżki octu balsamicznego lub soku z cytryny,
sól, pieprz do smaku.

buraczki pieczemy ok. godziny w temperaturze 200 st C, po ostudzeniu obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. wkładamy do blenera, dodajemy pozostałe składniki i bardzo dokładnie miksujemy. w razie potrzeby można dodać nieco wody by zyskać właściwą konsystencję.


2 wersja:
2 spore upieczone buraczki
1-2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
2 łyżki pasty tahini,
2 łyżki posiekanych i uprażonych orzechów włoskich,
2-3 łyżki oliwy,
2-3 łyżki pecorino romano lub innego twardego ostrego sera
sól, pieprz do smaku,
2-3 łyżki soku z cytryny

podane na mozzarelli z gruszkami i ogórkiem kiszonym, lub na grzankach z żytniego chleba posmarowanych zmiażdżonym marynowanym czosnkiem.

http://potrawypolgodzinne.blogspot.com/ ... pesto.html
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Sosy, dipy, dodatki

Postautor: tereklo » sob kwie 19, 2014 12:42 pm

pesto z rzodkiewkowych i pietruszkowych listków

składniki na 2 porcje
listki z pęczka rzodkiewek
pół pęczka natki pietruszki
2 łyżki prażonych pestek słonecznika
1 łyżka prażonego sezamu
3-4 łyżki oliwy
2-3 łyżki soku z cytryny
1 cm ostrej papryczki
1 ząbek czosnku
sól do smaku

listki dokładnie myjemy i kroimy. słonecznik i sezam prażymy na patelni. wszystkie składniki mielimy w blenderze bardzo dokładnie na gładką masę. ja robiłam to z odpoczynkiem, bo blender może się przegrzać.

makaron gotujemy al dente (bucatini lub spaghetti). odcedzamy zostawiając nieco kluszczanki. do makaronu wrzucamy pesto i dokładnie mieszamy podgrzewając na wolnym ogniu. w razie potrzeby dodajemy zostawionej wody z gotowania makaronu. oczywiście można dodać do garnka starty parmezan lub inny twardy ser. szybkie i nieprawdopodobnie dobre danie. można podać w towarzystwie lekkiego wina, białego lub różowego.


http://potrawypolgodzinne.blogspot.com/ ... uszki.html
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Sosy, dipy, dodatki

Postautor: tereklo » sob kwie 19, 2014 12:44 pm

pesto szpinakowo natkowe z pastą tahini

skład na 2 porcje
15-20 dkg szpinaku
1/2 pęczka natki
3-4 orzechy włoskie
1-2 ząbki czosnku (lub czosnek niedźwiedzi - nie pachnie nam wtedy skóra)
1 łyżka oliwy
1 łyżka pasty tahini
1 łyżka soku z cytryny
do smaku: sól, pieprz, płatki chili, gałka muszkatołowa
odrobina wody
makaron gryczany lub inny

przygotowanie
liście szpinaku bardzo dokładnie myjemy, odcinamy grube łodygi. rwiemy na mniejsze kawałki i upychamy do blendera, dodajemy natkę, orzechy, czosnek, oliwę, tahini i przyprawy. mielimy na gładką masę. w razie potrzeby dodajemy nieco wody lub oliwy. z oliwą możemy przechowywać dłużej w lodówce.
makaron gotujemy w dużej ilości wody na półtwardo - al dente, czyli 2 minutki krócej niż podano na opakowaniu. gotowy makaron odcedzamy zostawiając nico wody, przekładamy z powrotem do garnka, dodajemy pesto i trzymając garnek na małym ogniu, wszystko dokładnie mieszamy. w razie potrzeby dodajemy nieco wody z makaronu. przekładamy na talerz i szybko zjadamy ... błyskawicznie stygnie.


http://potrawypolgodzinne.blogspot.com/ ... ahini.html
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Sosy, dipy, dodatki

Postautor: tereklo » sob lis 22, 2014 12:40 pm

Chyba w dodatkach pasuje ten przepis. Dla tych co nie przepadają za melonem a zdarzyło się go mieć w domu :)

Melon marynowany:
Składniki:
- 1 kg mało dojrzałego melona
- 750 g cukru
- 4–5 goździków
- kawałek kory cynamonowej długości 4 cm
- 1/2 szklanki octu (6%)
- sól
Przygotowanie:
Melon obieramy ze skórki, usuwamy pestki i specjalną łyżeczką wydrążamy kulki. Zagotowujemy 2 l wody dodając 1/4 łyżeczki soli. Do wrzątku wrzucamy na 2 minuty melonowe kulki, po czym osączamy na sicie i przekładamy do dużej salaterki. Z cukru i 1/2 szklanki wody gotujemy syrop z dodatkiem goździków i cynamonu.
Przykrywamy i gotujemy przez 5–6 minut, następnie odkrywamy, wlewamy ocet, doprowadzamy do wrzenia, wyjmujemy przyprawy, a przestudzonym zalewamy kulki melona.
Następnego dnia syrop zlewamy, ponownie zagotowujemy i gorącym zalewamy owoce. Melon marynowany już prawie gotowy.
Po trzech dniach raz jeszcze zlewamy i zagotowujemy, a do wrzącego wrzucamy kulki melona. Gotujemy 10 minut na małym ogniu, studzimy i przekładamy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy na sucho w nagrzanym piekarniku.

Podajemy jako dodatek do pieczonych mięs.

Smak warty pracy jaką trzeba włożyć w przygotowanie tej marynaty. Ja pokroiłam melon nożem miałam ten miodowo-żółty z chropowatą skórką.
melon.jpg
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Sosy, dipy, dodatki

Postautor: Cebulka » sob lis 22, 2014 9:16 pm

U mnie w domu takie kulki robiło się z dyni :)
Obowiązkowy dodatek na świątecznych śniadaniach :)
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Sosy, dipy, dodatki

Postautor: tereklo » sob maja 02, 2015 9:14 pm

Stan przed przeróbką na sos :)
Czosnek niedźwiedzi
IMG_0147m.jpg
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka


Wróć do Kulinaria

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości