tereklo pisze:Krem smakowity ale czy to zimowe przetwory? Może lepiej w słodkościach umieścić przepis?
annorl1 na SB 27 września 2014, 10:57 pisze:@ annorl1 - kończę właśnie smażyć powidło z głogu z dodatkiem jabłek i muszę Wam powiedzieć, ze jak ktoś ma dostęp do głogu, to polecam z całego serca, jest genialny!! i wcale sie nie chwale szkoda tylko, że w naszych sklepach nie dostałam małych słoiczków, bo będę musiała je włożyć do zwykłych takich dżemowych, najmniejsze jakie znalazłam, no ale głogu na krzewach jeszcze sporo, to jeszcze zrobię '
@ Sz_elka - a jakie proporcje?
@ annorl1 - Szelka, na oko robiłam - ale głogu miałam prawie cały taki pojemnik od prodiża, na pewno kojarzysz co to głóg zalałam do połowy wodą i zagotowałam, przetarłam przez sitko, dodałam w sumie 3 duże jabłka i cukru do smaku, smażyłam jeszcze w sumie jakieś 5-6 godzin na rogu pieca http://www.garnek.pl/annorl1/28462607/p ... ow-glogu-z ... tak wygląda powidło i tylko 3 takie słoiczki mi wyszło
Cebulka pisze: Hmm.... może to coś oznacza? Że bez wspólnego kiszenia znów się nie obejdzie?
Baś_22 pisze:Cebulka pisze: Hmm.... może to coś oznacza? Że bez wspólnego kiszenia znów się nie obejdzie?
no niewykluczone
Cebulka pisze:Basiu, to które następne weekendy październikowe i listopadowe są księżycowo OK?
annorl1 pisze:papryka marynowana z miodem:
zalewa:
8 szklanek wody
1 szklanka octu
2 łyżki soli
1 szklanka cukru
4 łyżki miodu
paprykę ułożoną w słoikaach zalewamy zagotowaną wczesniej zalewą. gotować słoiki od momentu zawrzenia 15-20 min.
papryka jest pyszna, chrupiąca i słodka, ale nie mdli przepis wypróbowany przeze mnie nie raz. niestety nie pamiętam na ile słoiczków wystacza ta ilość zalewy
czat pisze:@ Baś_22 - 13 maja 2015, 11:09 Tereniu ta papryka w miodzie cudowna ...poproszę pilnie o przepis
@ tereklo - aj, Basiu, musze pomyślec jak ja to robiłam i jakoś sklecić z tego przepis
na domowym komp mam jakiś przepis na którym się wzorowałam
@ Tosia - ja też zrobiłam tak coś z jednego a coś z drugiego przepisu i jest pyszna nawet nigdy nie myślałam że może w miodzie papryka być taka dobra
@ tereklo - Tosiu, tylko ja robiłam pieczoną, bez skóki - taką marynowaną w miodzie tez mam pycha
- a tak to upiekłam w piekarniku, tak żeby skórka zeszła i potem ją włożyłam do miski do marynaty z miodu, octu winnego i odrobiny soli (bez wody). Macerowała się przez kilka godzin a potem ją do słoiczka i krótka pasteryzacja (kilka minut jak ogórki konserwowe)
- smak marynaty na oko, według własnego gustu a ocet miałam swojski jabłkowy
@ Baś_22 - spokojnie Tereniu....to pilne wpisało mi sie tak z rozpędu
- chodziło mi o przepis w ogóle, bo bardzo mi posmakowała .....jeszcze raz dzieki za słoiczek
@ tereklo - cieszę się
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości