Cebulka pisze:Luuuudzie no nie znowu !!!!
Zaglądam na Fotosik - znów jakieś chleby, tak jak ostatnio bułeczki, ale myślę, eeee nie, tym razem na pewno nie Basi, przeciez ona nie ma takiej foremki... a potem wchodzę tu... i piszę to wszystko po tym jak wstałam z podłogi
Ewuniu........ja teraz z góry uprzedzam, że to znowu ja z kolejnym chlebkiem
Tym razem trafiłam na fajny przepis ...Polski chleb na zakwasie ....spróbowałam i faktycznie!
Chlebek robi się szybko jak na chleb na zakwasie i naprawdę jest pyszny Pewnie będę go często piekła,
bo nie wymaga długich godzin wyrastania i tyle zachodu jak przy innych chlebkach
Polski chleb na zakwasie
http://www.mojewypieki.com/przepis/pols ... komentarze
Składniki:
200 g zakwasu żytniego
550 g mąki białej pszennej chlebowej (ja dałam orkiszową typ 850)
50 g mąki pszennej razowej lub otrąb owsianych (ja dałam orkiszową typ 1850)
1 łyżeczka słodu lub melasy lub cukru (u mnie melasa )
1 płaska łyżka soli
300 g letniej wody
opcjonalnie: 1/4 - 1/2 łyżeczki suchych drożdży
opcjonalnie: 2 łyżki kminku (u mnie kminek obowiązkowo )
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce, a potem zagnieść sprężyste, gładkie ciasto. Zostawić w szczelnie
zakrytej misce na 2 -2 ½ godziny i złożyć w tym czasie 2 - 3 razy. A tutaj instrukcja składania ciasta na chleb http://kuchennehity.blogspot.co.uk/2013 ... chleb.html.
Następnie ukształtować owalny bochenek. Umieścić go w koszu i zostawić do wyrośnięcia na 1-1 1/2 godziny (krótko,
gdy dodaliście drożdży, dłużej jeśli chleb jest na samym zakwasie). Ja włożyłam chlebek do wyrastania w foremkę silikonową
Szybko naciąć. Piec z parą w piecu nagrzanym do 260ºC przez 10 minut, potem obniżyć temperaturę do 230ºC i piec jeszcze 20-25 minut.
W połowie pieczenia bochenek obrócić, aby obie strony jednakowo się zbrązowiały ( ja piekłam w silikonowej foremce i nie wyjmowałam chleba i nie obracałam).
Studzić na kratce.