annorl1 pisze: kury jadły, bo za mało wymoczyłam, a za chiny świata nie spróbuję takiego śledzia moczonego nie doprawionego czy to juz czy jeszcze
Cebulka pisze:O fuj, ja też nie jestem w stanie się zmusić żeby sobie taki kawałek moczącego się śledzia odkroić i zjeść
]
amita - 28 grudnia 2014, 18:51
Ja chciałam Cebulkową sałatkę śledziową zrobić, ale jakoś tak mi poszło w śmietanie. To przez nadmiar jabłek.
zomarel - ja robię śledzie matjasy w sosie z majonezu i jogurtu naturalnego,z dodatkiem drobno pokrojonego jabłka,cebuli i natki pietruszki,przyprawione pieprzem i cukrem,śledzie wcześniej moczę w mleku
Cebulka - natki piertuszki? Wow
amita - Ja bez natki i majonezu
Cebulka - Ja robię matiasy podobnie, ale w takim jakby sosie tatarskim - majonez z jogurtem i pokrojone drobniutko jabłko, ogórek konserwowy (koniecznie Krakusa, nawet moje domowe się nie nadają) i sparzona cebula, pieprz, cukier
zomarel - cebuli nie parzę
Cebulka - spróbuj kiedyś do części dodać konserwowego ogórka - byle takiego które są słodkawe
żyjąca marzeniami - podobne śledzie jak Zosi robi teściowa i faktycznie te bardzo smaczne...no i jeszcze jej śledzie w miodzie czasem zjem.a mąż uwielbia wode z roztrzepanym mleczem ze śledzia i kawałkami śledzi z ziemniakami....ja jednak nie odważyłam się tego wynalazku spróbować
Cebulka - słyszałam o takich wynalazkach, jednak nie wiem czy koniecznie bym chciała spróbować - chyba że tak kulturo-poznawczo
zomarel - takie śledzie jakie lubi twój mąż Amelko,jadałam dawno temu,gdy byłam w domu rodzinnym i robiła je mama,myślę że to było podyktowane tym,że mój ojczym pochodził z dawnego woj.kieleckiego
żyjąca marzeniami - za to śledzie w oleju jeden dzień po terminie nie są wskazane dla kur...bo jajka jakby śledziowe wychodzą
Cebulka- no proszę - jak ktoś ma przepis na sałatkę śledziową z gotowanymi jajami, byłyby w sam raz
zomarel - mam przepis na śledzie pod pierzynką,z jajkami
Sz_elka pisze:http://www.ekotopik.domeczek.pl/mchat.php?mode=archive&start=1350a mąż uwielbia wode z roztrzepanym mleczem ze śledzia i kawałkami śledzi z ziemniakami....ja jednak nie odważyłam się tego wynalazku spróbować
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości