Tosia pisze:Jako że Wiedźma mało zagląda i jeszcze nie pochwaliła się swoją córką, to ja wkleje linka do blogu kulinarnego który prowadzi Małgosia, jej córka http://www.osiakowegotowanie.blogspot.com/
Cebulka pisze:Tiramisu z piwem? Interesujące
Baś_22 pisze:Bardzo ciekawe też linki do innych stron - Z INNEJ BECZKI
Cebulka pisze:Oczywiście Smak podejrzewam wyjdzie coś a la twoja nalewka kawowo-piwna - a ta zła nie była
tereklo pisze:Tylko skąd takie fajne piwo jak w mojej okolicy wybór piw niewielki....
tereklo pisze:A mówisz swojskie piwo... ha! podczytuję Was na FB, a już na pewno będąc w Raciborzu zajdę do Marka K.
Baś_22 pisze:Pytałam Tosię na czacie ale pewnie nie zauważyła, więc spytam jeszcze raz tutaj a także Tereklo,
bo widzę, że też korzystała z tego bloga
Wczoraj poczytałam sobie obszerne kawałki z tego bloga i widzę, że w kwestii pieczenia chleba
to ja jeszcze dużo muszę się nauczyć
Wynika z tego, że ja do tej pory piekłam chleb na zakwasie a nie na zaczynie
Tosiu, Tereklo mam więc do Was pytanie? Czy pieczecie chleby na 3-fazowym zakwasie?
i czy ja dobrze zrozumiałam, że po wykorzystaniu aktywnego zakwasu tą resztę, którą chowam
do lodówki trzeba cały czas delikatnie podkarmiać, czyli utrzymywać go w ciągłej gotowości do następnego pieczenia???
Ja do tej pory tą resztę zakwasu chowałam do lodówki w słoiku przykrytym gazą umocowaną gumką
i dokarmiałam go dopiero w dniu jak chciałam piec chleb (mniej więcej 1 raz w tygodniu).
Wychodzi z tego, że miałam tzw. zakwas młody, czyli słaby.
Tylko w takim razie, jak to się działo, że te moje chleby wychodziły bardzo dobrze, skoro zakwas miałam słaby
Tosia pisze: Basiu a zakwas dokarmiam codziennie, mimo że wiem że nie będę piekła.A jak wkładam do lodówki to też dokarmiam i chowam.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości