Jestem kompletnie rozdarta
bo nie wiem gdzie mam umieścić przepis na Zupę z dyni
Czy tutaj, czyli w temacie DYNIA gdzie też są zupy czy w temacie Zupy
Jednak zdecyduje się tutaj, bo dynia to dynia i już
Otóż popełniłam taką zupę dyniową
Zupa krem z dyni z ciecierzycą – przepis wegański żródło: http://wegetarianka.blox.pl/2010/11/ZUP ... RZYCA.html Składniki 1 kg dyni lub trochę więcej (np. mieszanka 2 odmian- prowansalskiej i hokkaido) 2 marchewki, średnia pietruszka, kawałek selera
3 łyżki oleju
łyżeczka zmielonego kuminu, czubata łyżka przyprawy curry
łyżka startego na drobnej tarce korzenia imbiru
3 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego,
3 ząbki czosnku, sól, pieprz
ok 2 szklanek ciecierzycy (ja dałam taką z puszki)
1,5- 2 l wody (w zależności od tego jaką się chce mieć konsystencję)
garść natki pietruszki , opcjonalnie olej z pestek dyni do polania
Wykonanie Ciecierzycę namoczyć na noc, następnego dnia gotować bez dodatku soli ok godziny- aż zmięknie. W szerokim garnku o grubym dnie rozgrzać olej, wsypać zmielony kumin i curry, smażyć minutę, wrzucić imbir, a po chwili dynię (obraną, pokrojoną w kostkę z usuniętymi pestkami i włóknami, jeśli używamy hokkaido- nie trzeba jej obierać). Smażyć kilka minut, dolać wodę, (na początek dodać litr, półtora, potem dolewać do uzyskania pasującej nam konsystencji i smaku). Po ok 20 minutach dodać starte na tarce o grubych oczkach: marchew, seler i pietruszkę. Wrzucić, listki, ziele angielskie i łyżkę soli, gotować kolejne 20 minut. Wyciągnąć przyprawy, wcisnąć przez praskę czosnek. Całość zmiksować na krem, skosztować, ocenić konsystencję, ewentualnie podlać wody. Postawić ponownie na gaz, dodać ciecierzycę i podgrzać kilka chwil. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać posiekaną pietruszkę. Rozlane już porcje zupy można polać olejem z pestek dyni