Słodkości do słoików - dżemy, konfitury, soki itp.

Sprawdzone (i nie tylko) przepisy na smakołyki

Re: Słodkości do słoików - dżemy, konfitury, soki itp.

Postautor: Baś_22 » pn sie 06, 2012 8:46 pm

tereklo pisze:
Baś_22 pisze:Tereniu a co Ty tam do tych słoików dodałaś [?] :)

Ta zielona gałązka? To kawałek werbeny cytrynowej, doskonale komponuje się ze smakiem jabłek.

aaaa to dobrze wiedzieć :) jak będę kiedyś ją miała to będę pamiętać, aby włożyć do słoika :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Słodkości do słoików - dżemy, konfitury, soki itp.

Postautor: Baś_22 » wt sie 07, 2012 1:05 pm

Dobrze, że Papierówki się pomału kończą, bo już kombinuję jak koń pod górę [haha]
Wczoraj piekłam szarlotkę i skojarzyłam sobie, że tak przygotowane do niej jabłka mogę zamknąć sobie w słoiku na zimę [glupek] ...
a zrobiłam tak, że obrane i pokrojone jabłka posypałam cukrem i cynamonem; odstawiłam aż puszczą sok i przełożyłam je do słoików i poddałam krótkiej pasteryzacji :)

Obrazek

Zrobiłam też parę słoików jabłek wg przepisu Tereklo, nieco zmienionego, bowiem surowe jabłuszka zalałam leciutkim syropem cukrowym z dodatkiem goździków i cynamonu.

Obrazek
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Słodkości do słoików - dżemy, konfitury, soki itp.

Postautor: magdziołek » czw sie 16, 2012 9:19 pm

Chutney...jak zwał tak zwał, dla mnie to ostro-kwaśno-słodki dżem ... ;) może być do mięs, serów, na kanapkę... .
Morelowy:
1kg moreli (waga po wypestkowaniu)
1/2kg cukru
2 banany
12dag rodzynków
garść (bo tyle miałam) powinno być 12dag suszonej żurawiny
po 1/2 łyżeczki: papryczki chilli, pieprzu ziołowego
starta skórka z jednej cytryny
150g cebuli pokrojonej w cienkie piórka
1/2szkl. octu winnego (białego),
szczypta soli
Wszystko razem wysmażać,gdy zacznie gęstnieć, wtedy dodać ocet i jeszcze smażyć, aż potrawa zgęstnieje. Gorącą przekładać do słoiczków, odwrócić go góry dnem i zostawić tak do ostygnięcia. Nie gotować słoików.
"... miarą naszego życia są związki, które tworzymy"...
mój blog decoupage: http://madach.blog.onet.pl/
Awatar użytkownika
magdziołek
Weterani
 
Posty: 4432
Rejestracja: pn paź 15, 2007 6:28 am

Re: Słodkości do słoików - dżemy, konfitury, soki itp.

Postautor: magdziołek » czw sie 16, 2012 9:26 pm

Chutnej śliwkowy:
1kg śliwek (waga po wypestkowaniu)
2 duże cebule
kawałek długości kciuka świeżego imbiru
2 duże jabłka
1/2 łyżeczki cynamonu
200g cukru
2łyżeczki płatków chilli, lub sproszkowanego
2łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
1 łyżeczka pieprzu czarnego grubo mielonego,
szczypta soli.
Wszystko razem wysmażać, aż potrawa zgęstnieje, gorącą ładować do słoiczków. Odwrócić do góry dnem do ostygnięcia. Nie gotować.
Z takiej porcji ( z tych morelowych też) wychodzi 7 słoiczków małych ( po 190ml przecieru pomidorowego) chutneya.
"... miarą naszego życia są związki, które tworzymy"...
mój blog decoupage: http://madach.blog.onet.pl/
Awatar użytkownika
magdziołek
Weterani
 
Posty: 4432
Rejestracja: pn paź 15, 2007 6:28 am

Re: Słodkości do słoików - dżemy, konfitury, soki itp.

Postautor: Baś_22 » śr paź 03, 2012 11:19 am

W tym roku zamiast gruszek na kwaśno zrobiłam wszystkie na słodko [haha]

Obrazek Obrazek

Gruszki w syropie waniliowym

1,5 twardych gruszek
750 gram cukru
1 litr wody
sok z 2 cytryn
2 goździki
laska wanilii
kawałek kory cynamonu

Do garnka wlać wodę, wsypać cukier i przyprawy. Wstawić na gaz. Umyte gruszki obrać w całości, pozostawiając ogonki. Duże pokroić na połówki. Małym nożykiem usuną resztki kwiatowe. W misce zalać gruszki sokiem z cytryny. Do gotującego się syropu włożyć obrane owoce. Gotować aż lekko zmiękną. Włożyć gruszki do wypieczonych w piekarniku słoików. Zalać syropem sprawiedliwie rozdzielając przyprawy. Zakręcić. Włożyć słoiki do garnka wyłożonego ściereczką i pasteryzować około 15 minut.

Gruszki z imbirem i cytryną
na ok. 400 - 450 ml dżemu
1 kg gruszek (waga po obraniu i pozbawieniu gniazd nasiennych)
ok. 180 g cukru
ok. 1/2 - 3/4 łyżki świeżego, startego imbiru (lub ok. 3/4 łyżeczki imbiru w proszku)
sok z 1/2 cytryny
otarta skórka z 1-2 cytryn
Umyte, obrane i pozbawione gniazd nasiennych gruszki pokroić w kostkę, polewając je sokiem z cytryny. Cukier wymieszać z otartą skórką, zasypać owoce, przykryć i odstawić na noc.
Następnego dnia gruszki zagotować i mieszając smażyć do uzyskania odpowiedniej konsystencji (jeśli owoce puściły bardzo mało soku możemy ewentualnie dodać nieco wody). Gorący dżem przełożyć do czystych, wyparzonych (i osuszonych) lub wypieczonych w piekarniku słoików.
Jeśli chcemy dżem przechowywać dość długo, trzeba go dodatkowo zapesteryzować.

Gruszki z wanilią i kardamonem
na ok. 400 - 450 ml dżemu
1 kg gruszek (waga po obraniu i pozbawieniu gniazd nasiennych)
ok. 180 g cukru (więcej jeśli lubicie słodsze dżemy)
1 laska wanilii
2-3 kapsułki kardamonu (lub ok. 1 łyżeczki zmielonego kardamonu)
sok z 1/2 cytryny

Umyte, obrane i pozbawione gniazd nasiennych gruszki pokroić w kostkę, polewając je sokiem z cytryny. Laskę wanilii przekroić i wyskrobać nożem ziarenka. Kapsułki kardamonu otworzyć i rozgnieść ziarenka w moździerzu. Przyprawy wymieszać z cukrem (dodać również przekrojoną laskę wanilii), zasypać owoce, przykryć i odstawić na noc.
Następnego dnia gruszki zagotować i mieszając smażyć do uzyskania odpowiedniej konsystencji (jeśli owoce puściły bardzo mało soku możemy ewentualnie dodać nieco wody do smażenia). Wyciągnąć laskę wanilii i gorący dżem przełożyć do czystych, wyparzonych (i osuszonych) lub wypieczonych w piekarniku słoików.
Jeśli chcemy dżem przechowywać dość długo, radzę go dodatkowo zapasteryzować.
Jeśli nie mamy czasu odstawiać owoców na noc, zaczynamy smażenie zaraz po przygotowaniu owoców dodając ok. 50 ml wody i – jak wyżej – smażymy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Słodkości do słoików - dżemy, konfitury, soki itp.

Postautor: tereklo » śr paź 03, 2012 12:09 pm

Aż ślinka cieknie. Mniam, dobrze, że do Ciebie tak niedaleko, Basiu.... [lol]
Ja niestety, nie mam gruszek na działce, jedyna malutka - do wylotu, niestety.
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Słodkości do słoików - dżemy, konfitury, soki itp.

Postautor: Baś_22 » śr paź 03, 2012 12:34 pm

Moja "Konferencja" chorowitka" ale jakoś daje radę :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Słodkości do słoików - dżemy, konfitury, soki itp.

Postautor: tereklo » śr cze 26, 2013 8:44 pm

Robiłam według tego przepisu:

Konfitura z płatków piwonii

25 dkg płatków piwonii
2 szklanki cukru
sok z jednej cytryny
szklanka wody
5g agaru

Świeżo zerwane płatki opłukać i zaraz wysuszyć na ściereczce.W sporym garnku zagotować szklankę wody.Dodać płatki piwonii i zagotować.Zmniejszyć ogień i wsypać cukier.Wymieszać.Wlać sok z cytryny.Gotować na małym ogniu ok.45 minut mieszając od czasu do czasu.Dodać agar.Wymieszać.
Konfiturę przełożyć do wyparzonego słoiczka.
Przepis stąd http://kuchennymidrzwiami.blogspot.com/ ... ac-na.html

Uwagi:
Zamiast agaru dałam żelfix 2:1, moim zdaniem wystarczy dobrze odparować ("wysmażyć") masę, wystarczająco gęstnieje. Dodałam więcej wody (prawie dwie szklanki), więc żelfix był niezbędny. Przed włożeniem do garnka rozdrobniłam płatki, tak z grubsza, w blenderze. Płatki kwiatów wybrać te rozwinięte, odrzucić środkowe drobne i jeśli są twarde końcówki płatków (w odmianach jakie mam nie ma takiej potrzeby) to je odciąć. Robiłam z różowych i tych ciemnych, takich bordowych. Wychodzi ok 7-8 słoiczków poj. 200 ml.

Podjadałam płatki piwonii w czasie pracy. Są pyszne!

Szkoda, że już przekwitają piwonie :(

piwonia.jpg
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Słodkości do słoików - dżemy, konfitury, soki itp.

Postautor: Cebulka » wt lip 02, 2013 9:47 pm

I co - czy jak otworzysz słoik pachnie jakbyś wąchała piwonię? [pijany]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Słodkości do słoików - dżemy, konfitury, soki itp.

Postautor: tereklo » wt lip 02, 2013 9:56 pm

Nie wiem jak to do końca jest, mam anosmię, więc poczekam na wąchaczy :>
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Słodkości do słoików - dżemy, konfitury, soki itp.

Postautor: Cebulka » wt lip 02, 2013 10:00 pm

Co ty masz? [skrob]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Słodkości do słoików - dżemy, konfitury, soki itp.

Postautor: tereklo » wt lip 02, 2013 10:07 pm

Po tych pioruńsko mocnych lekach powypadkowych (albo wyrżnięcia tyłem głowy o bruk) coś mi się nos zbuntował i z zapachami sobie nie radzi tak jakbym chciała - to się nazywa anosmia. Może być również wskutek uderzenia w tył głowy - tak więc uwaga na upadki. Wykryte do maks do 3 miesięcy ma szansę odwrotu.
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Słodkości do słoików - dżemy, konfitury, soki itp.

Postautor: lucysia » śr lip 03, 2013 3:49 pm

A czy ja podawałam kiedyś przepis na ulenę pakowaną w słoiki jako całkowitą zieleniznę,tzw.kamień?
Wychodzi superaśnie,jeżeli ktoś ma ulenę na działce lub znajomych gdzie można zieloną zebrać to luks przepis.
Dajcie znać to wpiszę.
A na wekend zapowiada się galaretka z czerwonej porzeczki i konfitura :d
Może jeszcze załapię się na lipę?Idę sprawdzić czy jeszcze kwitnie.
https://docs.google.com/presentation/d/ ... p=drivesdk
*******************************************************************************
http://kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com

Obrazek
Awatar użytkownika
lucysia
Weterani
 
Posty: 3741
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:38 pm

Re: Słodkości do słoików - dżemy, konfitury, soki itp.

Postautor: tereklo » śr lip 03, 2013 3:54 pm

Lucysiu, nie mam uleny ale jak będzie przepis to może i śliwki się znajdą :D
Dawaj tu przepis [prosi]
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Słodkości do słoików - dżemy, konfitury, soki itp.

Postautor: lucysia » czw lip 04, 2013 9:37 am

Ok daję :d

Ulena w syropie

4l.wody+2 kg.cukru ugotować syrop.
Zieloną ulenę najlepiej najmniejszą jaka będzie zapakowac w słoiki i zalać syropem.Może być chłodny bo i tak trzeba pasteryzować.
Pasteryzowac 15min.

PYCHA są miękkie i słodkie.


Apropo lipy to już sie pichci ,zdążyłam na ostatnią chwilę.W tym roku popełniłam miodek mniszkowy i lipowy.Mniszkowy wymiata,córa najchętniej już wszystko by opędzoliła.
https://docs.google.com/presentation/d/ ... p=drivesdk
*******************************************************************************
http://kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com

Obrazek
Awatar użytkownika
lucysia
Weterani
 
Posty: 3741
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:38 pm

Re: Słodkości do słoików - dżemy, konfitury, soki itp.

Postautor: Cebulka » czw lip 04, 2013 10:53 pm

To niefajnie z tym nosem [skrob] Że to się kurczę tak może od uderzenia porobic... [rol]

Ulenę mam. Drzewo. [rotfl]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Słodkości do słoików - dżemy, konfitury, soki itp.

Postautor: lucysia » pt lip 05, 2013 2:18 pm

Cebulka pisze:
Ulenę mam. Drzewo. [rotfl]



To będą i owoce...kiedyś :d.Bliżej do nich jak dalej.
https://docs.google.com/presentation/d/ ... p=drivesdk
*******************************************************************************
http://kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com

Obrazek
Awatar użytkownika
lucysia
Weterani
 
Posty: 3741
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:38 pm

Re: Słodkości do słoików - dżemy, konfitury, soki itp.

Postautor: zomarel » pt sie 23, 2013 9:17 pm

Cebulka pisze:I co - czy jak otworzysz słoik pachnie jakbyś wąchała piwonię? [pijany]

Cebulko,powąchałaś czy dżem z piwonii pachnie piwonią,bo ja zjadłam ze smakiem i nie pomyślałam o tym [bezradny]
Awatar użytkownika
zomarel
Weterani
 
Posty: 2650
Rejestracja: wt sty 22, 2008 7:34 pm

Re: Słodkości do słoików - dżemy, konfitury, soki itp.

Postautor: Cebulka » pt sie 23, 2013 10:11 pm

Cholera ja też [strach]

Ale przyznam sie że widząc jak Magda go zajada podprowadziłam tą resztkę w słoiku ;> - jeszcze nie zjedzona to jak zajadę do domu to powącham i zdam szczegółową relację [lol]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Słodkości do słoików - dżemy, konfitury, soki itp.

Postautor: zomarel » pn wrz 02, 2013 9:38 pm

DŻEM BRZOSKWINIOWY:
1 kg brzoskwiń
1/2 kg jabłek
sok z 1 cytryny
20-30 dkg cukru
Brzoskwinie umyć,sparzyć i obrać ze skórki.Pokroić w kostkę.Jabłka obrać,pokroić w cienkie plasterki,wymieszać z sokiem z cytryny i lekko rozprażyć.Dodać pokrojone brzoskwinie,cukier i smażyć do zgęstnienia masy.Gorący dżem przełożyć do słoików.Zakręcić i pasteryzować jeszcze przez ok.10 min.
Nie wiem czy w tym roku nie zrobię bez jabłek,bo swoich nie mam,a w sklepie są za drogie żeby dodawać je do przetworów.Chyba,że konfiturę,ale tu z kolei potrzeba więcej cukru.

KONFITURA Z BRZOSKWIŃ:
1 kg brzoskwiń
sok z 1 cytryny
50-60 dkg cukru
Brzoskwinie umyć,sparzyć i obrać ze skórki.Pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny.Czwartą część owoców odstawić,do pozostałej części dodać cukier,wymieszać i odstawić na 1 godz.,po czym zagotować i po ok.10 min.dodać pozostałą część brzoskwiń.Smażyć do zgęstnienia masy,następnie gorące przełożyć do słoików.Pasteryzować jeszcze przez ok.10 min.

KOMPOT Z BRZOSKWIŃ:
1 kg brzoskwiń
25 dkg cukru
1/2 l wody
W pełni dojrzałe owoce umyć,zanurzyć we wrzątku,obrać ze skórki i przepołowić,wyjąć pestki.Włożyć do słoików i zalać gorącym syropem przygotowanym z wody i cukru.Pasteryzować 20-30 min.
Awatar użytkownika
zomarel
Weterani
 
Posty: 2650
Rejestracja: wt sty 22, 2008 7:34 pm

Re: Słodkości do słoików - dżemy, konfitury, soki itp.

Postautor: Cebulka » pn wrz 02, 2013 11:10 pm

Dzięki wielkie Zosiu :*
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Słodkości do słoików - dżemy, konfitury, soki itp.

Postautor: Yennyfer » wt wrz 03, 2013 12:22 pm

A ja zrobiłam dzemy z antonowki i białej nalew(y) :-)
Jejku, jak te jablka obłednie smakują i pachną! I na surowo, i zesmażone. [cook]
Awatar użytkownika
Yennyfer
Weterani
 
Posty: 1375
Rejestracja: pn lut 09, 2009 6:34 pm

Re: Słodkości do słoików - dżemy, konfitury, soki itp.

Postautor: tereklo » wt wrz 03, 2013 3:08 pm

Moja antonówka w tym roku nie ma owoców :( Yenny, masz rację, ta odmiana smakuje obłędnie [pijany]
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Słodkości do słoików - dżemy, konfitury, soki itp.

Postautor: zomarel » wt wrz 03, 2013 10:45 pm

Czy najlepsza szarlotka nie była przypadkiem z antonówką [mysli] .
Awatar użytkownika
zomarel
Weterani
 
Posty: 2650
Rejestracja: wt sty 22, 2008 7:34 pm

Re: Słodkości do słoików - dżemy, konfitury, soki itp.

Postautor: Cebulka » wt wrz 03, 2013 11:38 pm

Moim zdaniem tak, lepsza niż z szarą renetą [prosi]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Słodkości do słoików - dżemy, konfitury, soki itp.

Postautor: Cebulka » wt wrz 03, 2013 11:41 pm

zomarel pisze:
Cebulka pisze:I co - czy jak otworzysz słoik pachnie jakbyś wąchała piwonię? [pijany]

Cebulko,powąchałaś czy dżem z piwonii pachnie piwonią,bo ja zjadłam ze smakiem i nie pomyślałam o tym [bezradny]


Swoją drogą wąchałam, nie nie pachnie piwonią - raczej hmm chyba słodkim agrestem [skrob]
Zapach zapachem ale smakuje super [mniam]

Z racji 'zaposiąścia' właśnie trzech reklamówek jabłek muszę przestudiować, co tam z jabłek dobrego robicie... [lol]

Basiu - czy przetrzymały ci się te jabłka jak na szarlotkę zasypane cukrem/cynamonem i zapasteryzowane?
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Słodkości do słoików - dżemy, konfitury, soki itp.

Postautor: Baś_22 » śr wrz 04, 2013 8:22 am

Cebulka pisze: Basiu - czy przetrzymały ci się te jabłka jak na szarlotkę zasypane cukrem/cynamonem i zapasteryzowane?

No niestety nie :( ale może coś źle zrobiłam [skrob]
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Słodkości do słoików - dżemy, konfitury, soki itp.

Postautor: tuurma » śr wrz 04, 2013 9:23 am

W tym roku z powodu drogich śliwek i tanich brzoskwiń (2,50 u moich rodziców) przerobiliśmy łącznie 30 kg tych pyszności :)

1. Powidło
Brzoskwinie umyć, wyjąć pestki, pokroić w grubą kostkę, do gara i do piekarnika. Najpierw przykryte aż dobrze puszczą sok, potem bez pokrywki, co godzinę-dwie miesznąć. I tak aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Gorące zapakować w słoiki, zakręcić. Finito.
Uwaga: to jest wersja bez dodawania cukru, kwaskowata ostatecznie. Jak ktoś woli słodsze można dodać cukru pod koniec.

2. Dżem
Brzoskwinie (3kg) umyć, wyjąć pestki, opcjonalnie obrać ze skórki, pokroić w kostkę i do gara, podlać szklaneczką wody, przykryć. Jak się zagotują dodać paczuszkę pektyny owocowej wymieszaną z kilkoma łyżkami cukru, chwilunię posmażyć intensywnie mieszając, dodać cukier (od 0.5 do 1kg), dalej posmażyć aż się cukier rozpuści i całość znowu zacznie pyrkać. Przełożyć do słoików.

Opcjonalnie na sam koniec dodać ćwierć do pół łyżeczki kwasku cytrynowego i/lub hojną łyżeczkę cynamonu.

Ja wolę z przyprawami, moja mama ten zwykły. Różnica między obieranymi ze skórki i nie jest w kolorze, trochę w konsystencji, bo skórki i tak się odkleją od miąższu i na koniec gdzieś się plączą w galaretce, przez co jest mniej przejrzysta a bardziej mięsista. Im dłużej się ten dżemik smaży, tym bardziej się rozłażą brzoskwinie. Więc można uzyskać cokolwiek pomiędzy brzoskwiniami w galaretce a musem brzoskwiniowym :) Smacznego.
Awatar użytkownika
tuurma
Administrator
 
Posty: 2159
Rejestracja: pt maja 18, 2007 9:58 am

Re: Słodkości do słoików - dżemy, konfitury, soki itp.

Postautor: Cebulka » ndz wrz 08, 2013 11:40 pm

Zosiu, dzięki za mirabelki :*
Dżem jest super [mniam]
Obrazek
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Słodkości do słoików - dżemy, konfitury, soki itp.

Postautor: zomarel » pn wrz 09, 2013 2:18 pm

[jupi] Cieszę się bo najtrudniej raz spróbować,a potem to już nic się nie zmarnuje.Polecam się na przyszłość.
Awatar użytkownika
zomarel
Weterani
 
Posty: 2650
Rejestracja: wt sty 22, 2008 7:34 pm

Re: Słodkości do słoików - dżemy, konfitury, soki itp.

Postautor: Cebulka » czw wrz 12, 2013 9:48 pm

Polecam przepis który dostałam od Magdziołka [prosi]

Dżem cukiniowo-jabłkowy (do ciast)

Mniej więcej tyle samo jabłek i cukinii. I jedne i drugie obrać i wypestkować. Zetrzeć na grubej tarce. Zaczynamy smażyć od cukinii. Można lekko podlać wodą, jeśli przywiera. Jak cukinia będzie miękka dodać jabłka i razem smażyć aż zmiękną jabłka. Następnie dodać do smaku cukier, sok z jednej cytryny i trochę skórki startej drobno. Gdy już wszystko będzie miękkie i odpowiednio doprawione to na koniec wsypujemy prosto z torebki 1 lub 2 ( w zależności od ilości tego co smażysz) opakowania galaretek owocowych. Wymieszać, zagotować i gorące nakładać do słoików. Odwrócić do góry dnem do wystygnięcia. Nie gotować słoików.
Ja dodałam galaretkę cytrynową i agrestową. Obie są białe i lekko kwaskowe :) .



Ja nie obierałam cukinii bo miałam w miarę młode, jedno i drugie pokroiłam w drobną kostkę. Miałam akurat pamiętam 777 gram cukinii i podobną ilość jabłek do tego, rozdzieliłam to na dwie patelnie i do każdej dosłownie kilka łyżeczek cukru i jedną galaretkę (miałam agrestową i morelową) oraz sok z pół cytryny - i wyszło całkiem przyjemne i kwaskowe, mam tylko nadzieję że będzie się trzymać [skrob]
Obrazek

Od razu zrobiłam ciasto żeby sprawdzić ten dżemik 'w praniu' [lol]
Ciasto według lucysiowego przepisu na szarlotkę (czyli to sypane) i wszystko jak w przepisie (z tym że dolne trzeba rzeczywiście porządnie podpiec) i zamiast jabłek ten dżem ze słoika - i wyszło super, miałam pół blachy z tym dżemem a pół z jabłkami i pierwsze poszło to dżemowe pół. Zdjęcia zrobić nie zdążyłam [lol] Reasumując - jeśli będę mieć jeszcze niezagospodarowaną cukinię to na pewno jeszcze parę słoików dorobię, będzie jako 'zapasy awaryjne' dla niespodziewanych gości :d Jakby to kłaść łyżeczkami to na ucierane ciasto na górę też się myślę nada - zresztą tak to u Magdziołka jadłam :)
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Słodkości do słoików - dżemy, konfitury, soki itp.

Postautor: tereklo » czw wrz 12, 2013 9:58 pm

Dzięki za pomysł na cukinię - obrodziła u mnie,podobnie jak patisony (bez ręcznego zapylania obok ogórecznika ;> ).
Zastanawiałam się jak ją przetworzyć - tylko z jabłkami u mnie krucho w tym roku :(
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kulinaria

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości