http://kuchnia-polska.net/luski-kakaowe-na-mleku,56„Łuski kakaowe na mleku”Składniki:2 - 3 szkl. mleka, 1 - 2 szkl. wody, 6 - 10 łyżeczek łusek kakaowych, 8 - 10 łyżeczek cukru.
Sposób wykonania:Łuski kakaowe zalać zimną wodą i powoli ogrzewać doprowadzając do zagotowania. Zdjąć z ognia, przecedzić. Otrzymany wywar połączyć z gorącym mlekiem, oslodzić z cukrem do smaku. Podawać na gorąco do ciast, głównie drożdżowych. Napój można stosować również na śniadanie lub kolację.
* Łuski kakaowe - ang.Cocoa shells - śląskie: kakau szale - kakalszaleW pogaduchach na temat łusek kakaowych:
http://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=174356- wyczytałam taką ciekawostkę:
"a słyszeliście o takiej herbacie jak Irish Cream? Tam właśnie dodawana jest łuska kakaowca i nadaje herbacie taki kremowy posmak. "
A tak na marginesie - oto komentarze na Forum Gazeta.pl http://forum.gazeta.pl/forum/w,77,13393 ... kaowe.html- A skad sie je bierze? -Bywają w sklepach- pakowane w foliowe woreczki wyglądają jak kawałki kory
- Mozna z czyms smak porównac? Jak sie ma to do kakao? - Smakują bardziej "aksamitnie" niż kakao, jak dla mnie są pyszne.
- Szukam tego od dluzszego czasu,bo wyczytalam,ze mozna uzywac do dekoracji,by przykryc w doniczkach ziemie,co zapobiega wysuszaniu ziemi a jednoczesnie jest pozywka dla kwiatkow doniczkowych i delikatnie pachnie.
- W ktorych sklepach mozna kupic i po ile to jest paczkowane?
- Kupiłam w lepszym spożywczym. Pakowane po 0,5 kg i kosztuje ok 5zł
- Kiedyś przed laty kupowałam łupiny kakaowe w workach z Zakładów Cukierniczych Waltera. To to kosztowało grosze i używało się w ogrodach do spulchniania ziemi. Zapach kakao snuł się wtedy po okolicy tak jakby w pobliżu była fabryka Wedla.
A na innym forum http://forum.nasionakonopi.pl/213,ziemi ... z2VSmnW900znalazłam, odnośnie powyższego, taką informację:"
Łuski kakaowe, plewy ryżowe:Te materiały- jako odpady z zakładów przetwórczych bywają wykorzystywane przez niektórych hodowców, którzy mają do nich dostęp. Wprawdzie poprawiają one właściwości fizyczne podłoża (zwłaszcza jego porowatość), ale tylko na krótki okres, gdyż szybko ulegają rozkładowi w obecności wody i nawozów. Dlatego obecnie uważa się, że mogą one być przydatne tylko do sporządzania mieszanek w produkcji roślin ozdobnych pod osłonami, która trwa nie dłużej niż 12 tygodni."
Tu jeszcze znalazłam handlową stronkę - gdzie kupić: http://www.braciacyba.pl/luska-kakaowa/
Resztę informacji, znajdźcie sobie sami!