autor: wac » pn lut 12, 2007 6:31 am
Nalewki są zdrowe!!! Oczywiście pite w umiarkowanych ilościach. Dlatego każdy może sobie pozwolić na robienie i picie nalewek, skoro wystarczy naparstek alkoholu i zdziebko owoców czy ziół. A że działkowicze mają własne owoce i zioła w ogródkach, pozostaje tylko zdobyć łyk alkoholu, zalać nim owoce i ... no nie, takie proste to nie jest. Potrzebne będą:
Narzędzia:
- słoje poj. 3l. 1,5l. i 0,9 litra
- butle 0,5l., 1l., 0,25 l.
- lejki różnej wielkości
- bibuła filtracyjna
- rurka do ściągania nalewu
- miarka objętości i ew. alkoholomierz (Uwaga! w nalewkach występują spore przekłamania wyników)
- obieraczka do owoców (jak do ziemniaków), nożyki różne, sita i ociekacze, szklanki, łyżki, chochle, garnek do gotowania syropu itp. utensylia kuchenne
Jeśli będziemy robić dużo nalewki, to przyda się większy gąsior, a może nawet prasa do owoców.
Umiejętności:
- Nalewki może robić każdy, ale najlepsze wychodzą tym, którzy nauczyli się wiele na własnych błędach!
- Pamiętaj nalewkarzu młody, wlewaj spirytus do wody!
- Cierpliwość popłaca... (Nalewka swoje musi odstać!)
- Nie wszystko da się połączyć ze wszystkim, a jak się już coś dołoży, to nie można tego odjąć.
- W czasie przygotowywania należy próbować nalewek z umiarem tak, aby było co do karafki przelać!
- Nalewki najpiękniej wyglądają w szkle (krysztale) bezbarwnym, który nie rywalizuje z nimi o kolor.
- Nalewka nie musi być jednak piękna, ma być pyszna, choć uroda jej nie szkodzi.
Jeśli sobie przypomnę, to dopiszę jeszcze jakieś szczegóły, na razie to tyle. Teraz zabieramy się do roboty