Potrawy z kurczaka
: wt lut 03, 2009 10:15 am
Specjalnie dla Amitki obiecana moja potrawka z kurczaka
Potrawka z kurczaka
Piersi z kurczaka – 2 lub 4 pojedyncze
Czosnek – kilka sporych ząbków
Ocet balsamiczny
Tymianek
Pieprz, sól
Śmietana
Musztarda (najlepsza ta z gorczycą)
Piersi z kurczaka pokroić w krótkie paseczki. Na rozgrzany olej wrzucić pognieciony w prasce czosnek i króciutko podsmażyć, po czym wrzucić pokrojone piersi.
Kiedy mięsko zbieleje polać je octem balsamicznym (nie za dużo, bo może być za słone). Dodać tymianek, pieprz i sól (jeśli trzeba). Wymieszać i lekko poddusić.
Następnie wymieszać śmietanę z musztardą i zalać nią mięsko.
Na małym gazie udusić.
Mięsko nie pływa w tym sosiku tylko jest takie nim „umaziane”
Jest to pyszne danie, które można podawać z chlebem, ale też do ziemniaków. U mnie najczęściej jest podjadane prosto z patelni przez domowników, którzy niby tak niechcący przewijają się przez kuchnię:-D
Jaką ilość bym nie zrobiła, to zawsze jest za mało
W każdym razie z 2 piersi pojedynczych wychodzi niezła porcyjka.
Kiedyś zrobiłam z 4 piersi licząc, że wystarczy na dłużej, ale jak się okazało byłam w głębokim błędzie
Smacznego
Potrawka z kurczaka
Piersi z kurczaka – 2 lub 4 pojedyncze
Czosnek – kilka sporych ząbków
Ocet balsamiczny
Tymianek
Pieprz, sól
Śmietana
Musztarda (najlepsza ta z gorczycą)
Piersi z kurczaka pokroić w krótkie paseczki. Na rozgrzany olej wrzucić pognieciony w prasce czosnek i króciutko podsmażyć, po czym wrzucić pokrojone piersi.
Kiedy mięsko zbieleje polać je octem balsamicznym (nie za dużo, bo może być za słone). Dodać tymianek, pieprz i sól (jeśli trzeba). Wymieszać i lekko poddusić.
Następnie wymieszać śmietanę z musztardą i zalać nią mięsko.
Na małym gazie udusić.
Mięsko nie pływa w tym sosiku tylko jest takie nim „umaziane”
Jest to pyszne danie, które można podawać z chlebem, ale też do ziemniaków. U mnie najczęściej jest podjadane prosto z patelni przez domowników, którzy niby tak niechcący przewijają się przez kuchnię:-D
Jaką ilość bym nie zrobiła, to zawsze jest za mało
W każdym razie z 2 piersi pojedynczych wychodzi niezła porcyjka.
Kiedyś zrobiłam z 4 piersi licząc, że wystarczy na dłużej, ale jak się okazało byłam w głębokim błędzie
Smacznego