Pasztety pieczone, gotowane i te w słoikach
: pn lis 24, 2008 4:50 pm
Poniżej podaję przepis na pasztet domowej produkcji bez konserwantów lecz z witaminkami potrzebnymi w zimę.
Pasztet z natką pietruszki.
Składniki:
3 bułki
50 dkg wątróbki drobiowej
50 dkg boczku
5 jajek
2 pęczki natki pietruszki(może być też suszona)
3 łyżki kaszy mannej
3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz,vegeta, magi - do smaku
Wykonanie:
Boczek pokroić na kilka kawałków i ugotować razem z wątróbką (można ugotować oddzielnie). Po ugotowaniu wyjąć je i wystudzić. W ostudzonej wodzie, w której gotowała się wątróbka z boczkiem namoczyć bułki. Następnie wątróbkę, boczek i namoczone bułki zemleć w maszynce. Do powstałej masy dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić. Natkę pietruszki dajemy oczywiście posiekaną. Powstałą masę włożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec tak jak ciasto na brązowy kolor.
Smacznego.
A o to zdjęcie pasztetu.
Pasztet z natką pietruszki.
Składniki:
3 bułki
50 dkg wątróbki drobiowej
50 dkg boczku
5 jajek
2 pęczki natki pietruszki(może być też suszona)
3 łyżki kaszy mannej
3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz,vegeta, magi - do smaku
Wykonanie:
Boczek pokroić na kilka kawałków i ugotować razem z wątróbką (można ugotować oddzielnie). Po ugotowaniu wyjąć je i wystudzić. W ostudzonej wodzie, w której gotowała się wątróbka z boczkiem namoczyć bułki. Następnie wątróbkę, boczek i namoczone bułki zemleć w maszynce. Do powstałej masy dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić. Natkę pietruszki dajemy oczywiście posiekaną. Powstałą masę włożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec tak jak ciasto na brązowy kolor.
Smacznego.
A o to zdjęcie pasztetu.