Papcio zainspirował mnie do otwarcia tego tematu, bo jeśli już zagościł tu kabaczek i dynia, to w czym gorsza jest cukinia?
Pamiętacie taki przepis /kto powie czyj on był?/ :
".....
"KOMINKI" z cukinii
Trudno mi podac wagowo ilośc składników, bo ja to robię na oko, z reguły od razu z dwóch przerośniętych cukinii (też nie zawsze mi wyjdzie dobra ilośc farszu – czasem ostatni kominek jest z czymś innym )
Farsz – pewnie każda/y z Was ma swój ulubiony przepis, ja zwykle robię jak do gołąbków, ryż-mielone mięso-pieczarki-cebula (ryż gotuję, mięso podsmażam,pieczarki duszę na maśle z cebulą) ale może byc też ryż-kurczak-cebula-pieczarki-papryka-kukurydza-ser żółty czy dowolna inna wariacja. Do tego koniecznie ze dwa jajka, żeby się 'trzymało'.Można dodac pokrojoną w drobną kostkę i podsmażoną trochę z przyprawami resztę cukinii która nam zostanie po wykrojeniu kominków, żeby się nie zmarnowała. Ważne żeby farsz był dośc ostry,bo sam 'ogór' jest jak wiadomo nieco mdły.
Kominki – cukinię/cukinie dokładnie myję (pieką się ze skórką) i osuszam. Biorę żeleźniak lub inne dośc wysokie naczynie do zapiekania. Odkrawam z cukinii mały plasterek u dołu aby równo stała i kroję w poprzek na takie kawałki żeby akurat stanęły w naczyniu i przykrywka się w miarę zamknęła. Ponieważ z reguły do mojego żeleźniaka wchodzą tylko trzy kominki (może byc trochę na pych, przy pieczeniu zmiękną) a nas jest cztery osoby, czwarty kominek robię w mniejszym naczyniu. Można jeszcze okroic z cukini parę plasterków jako 'przykrywki'. Teraz wydrążam kominki, zostawiając u dołu trochę dna (nie bardzo się to trzyma, bo jak jest to ze środka cukinii to są to te pestki razem z gąbczastą masą, ale tak tylko żeby farsz nie wypłynął dołem). Wydrążone kominki posypuję obficie ziołami i solą lub Vegetą (ważne, żeby nie naraz, żeby zioła nie 'spłynęły'razem z solą – ja sypię przyprawami od razu, a solę przed samym nakładaniem farszu – można odwrotnie). Nałożone farszem kominki podlewam szklanką lub dwoma rosołu albo sosu pomidorowego i do gorącego piekarnika.Piec musi się tyle, żeby cukinia zmiękła i ścięło się jajo w farszu, trudno powiedziec ile dokładnie, bo przede wszystkim długo im schodzi, zanim się rozgrzeją. Z regułu koło godziny lub więcej – najlepiej sprawdzac widelcem, czy już miękko wchodzi w cukinię.
Postawic na talerzech na stojąco. Można polac jakimś gęstym sosem, ale niekoniecznie. Wbrew pozorom całkiem łatwo je się to nożem i widelcem – albo łyżką.
Smacznego! " .....
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
- a ten czyj ?
Cukinia a,la ananas
3 kg cukini obranej pokrojonej w kostkę
1 kg cukru
2 cukry waniliowe
3-4gożdziki
3-4 łyżeczki kwasku cytrynowego
zagotować 1 1/2 l wodyz kwaskiem cytrynowym ostudzić.Zalać nią cukinię,przycisnąć talerzem i odstawić na dobę w chłodne miejsce.Następnego dnia odsączyć cukinię z zalewy na sicie.Do zalewy dodać cukier waniliowy i kryształ, gożdziki i zagotować.Wrzucić do gotującej się zalewy cukinię i gotować 7 minut.Ponakładać w słoiki .Pasteryzować około 15 minut
.Polecam do ciast a także do sałatek uwierzcie ma smak normalnego ananasa!......."
Znalezione dalej w tekście:
-"Onaela do Wiotka-Wczoraj poszłam na łatwiznę i ciukinię pokrojoną w dużą kostkę (2x2X2) wrzucałam od razu do słoików. Potem zalałam zalewą i gotowałam 15 minut. Smak ten sam a o ile mniej pracy. "
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
A to z zaprzyjaźnionego topiku, a Saginatka też NASZA
".....
Bigos z cokinii [26.01] 08:54 saginata /z Zagrody Babuszki/
2 młode cukinie pokroić w paski,wrzucić do gara,zetrzeć do niego ze 2 marchewki-lekko posolic podlać wodą i dusić na wolnym ogniu.Na patelni usmażyć wedlinke[ilość i jakość zależy od zasobow naszej lodóeki]-wrzucić do gara,zeszklić 2 cebule i też do gara,można przyprawić wegetą i maggi.Dodać liść laurowy i ziele angielskie.Gdy warzywa są miękkie dorzucamy przecier pomidorowy-a jeszcze lepiej świeże pomidorki obrane ze skórki i pokrojone w kostkę.Jeszcze chwilę gotujemy,doprawiamy do smaku solą i pieprzem,lekko zagęszczamy wodą z mąką,dodajemy posiekany koperek-dużo-i gotowe."
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
No to do dzieła!
Mniam,mniam......
===============================================
PS Wprawdzie na Kafeterii jest taki topik,
http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=816382&start=0
ale przecież MY nie jesteśmy gorsi i swoje sprawdzone przepisy możemy przedstawiać U SIEBIE !