potrawy faszerowane
: wt sty 15, 2008 12:56 pm
Dowiedziałam się drogą pantoflową (z okienka shoutboxu) że nie tylko ja lubię różności faszerowane
Łódeczki z cykorii
4 jędrne kolby cykorii
farsz: 2 duże twarde , mięsiste pomidory
2 mandarynki
łyżka nadziewanych, zielonych oliwek
łyżka miodu (uwaga na miód w hipermarketach!, tylko ze sprawdzonych pasiek )
sok i skórka otarta z cytryny
3 łyżki oleju z pestek winogron ( dodaję zwykły olej z oliwek)
sól, pieprz
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokorić w kostkę, usuwając pestki. Obrane mandarynki podzielić na ćwiartki, pokroić w kostkę.
Oliwki pokroić na plasterki.
sos: Dokładnie połączyć sok i skórkę z cytryny z olejem, miodem, solą i pieprzem.
Pomidory, mandarynki i oliwki wymieszać z przygotowanym sosem, przykryć, wstawić na pół godziny do lodówki.
Umytą cykorię osuszyć, wyciąć gorzki głąb i przeciąć wzdłuż na pół. Powatają takie łódeczki. Skropić sokiem z cytryny. Połówki cykorii ułozyć na półmisku i nałozyć na nie schłodzony farsz.
8 porcji po : 65kcal, 1,6 g białka, 4,3 g tłuszczu, 0 g cholesterolu, 1,5 g błonnika
Łódeczki z cykorii
4 jędrne kolby cykorii
farsz: 2 duże twarde , mięsiste pomidory
2 mandarynki
łyżka nadziewanych, zielonych oliwek
łyżka miodu (uwaga na miód w hipermarketach!, tylko ze sprawdzonych pasiek )
sok i skórka otarta z cytryny
3 łyżki oleju z pestek winogron ( dodaję zwykły olej z oliwek)
sól, pieprz
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokorić w kostkę, usuwając pestki. Obrane mandarynki podzielić na ćwiartki, pokroić w kostkę.
Oliwki pokroić na plasterki.
sos: Dokładnie połączyć sok i skórkę z cytryny z olejem, miodem, solą i pieprzem.
Pomidory, mandarynki i oliwki wymieszać z przygotowanym sosem, przykryć, wstawić na pół godziny do lodówki.
Umytą cykorię osuszyć, wyciąć gorzki głąb i przeciąć wzdłuż na pół. Powatają takie łódeczki. Skropić sokiem z cytryny. Połówki cykorii ułozyć na półmisku i nałozyć na nie schłodzony farsz.
8 porcji po : 65kcal, 1,6 g białka, 4,3 g tłuszczu, 0 g cholesterolu, 1,5 g błonnika