Słodkości do słoików - dżemy, konfitury, soki itp.
: śr cze 13, 2007 7:08 am
Dyskusja zaczęła się w Shoutboxie, ale żeby nie zginęła dla potomnych to wkleję
[Wto 12:17] Cebulka: ja też z doskoku - współpracownicy patrzą mi na ręce Ale co tam A może i ja bym zrobiła troche przetworów truskawkowych? Ma ktoś może przepis na jakiś dżem truskawkowy żeby nie wyszedł za słodki, ale jednocześnie się nie zepsuł?
[Wto 12:17] saginata: To zależy czy robisz naturalny-czy z żelfixem?Na 1 kg truskawek można dać 1/2 kg cukru-35 dag-i po wysmażeniu i zapakowaniu do słoików-jeszcze dodatkowo zapasteryzować.
[Wto 12:44] Cebulka: Hmm... jakoś nie bardzo smakują mi takie dżemy z żelfixem, jakieś takie są 'sztywne' Ale może się przekonam? A ile można dodać zwykłego cukru najmniej żeby się nie zepsuło?
[Wto 12:56] saginata: Myślę,że możesz tak zrobić zwyczajne dżemy-tylko potem pasteryzować-bo z żelfixem się nie pasteryzuje
[Wto 15:18] lucysia: Cześć Cebulko.Sprzedam ci pomysł mojej znajomej na drzemy.ja robię wg.niego i jest okey.Zamiast żelfiksu czy innego dziadostwa z konserwantami dodaję po odparowaniu deka wody zwykłą galaretkę o smaku dżemu jaki akurat robię.Zapach i konsystencja do wyboru
[Wto 15:19] lucysia: Dasz inny smak to też okey,dasz więcej galaretki to bardziej się ściśnie.Super
[Wto 15:41] Cebulka: O! a to ciekawy patent! Ale galaretkę daje się rozumiem już po zestawieniu z ognia? Chyba żelatyny nie powinno się gotować? A proporcje na oko?
[Wto 15:45] wac: A wystarczy zwykła żelatyna i zdrowsze.
[Wto 15:52] saginata: Ale dżemy z żelfiksem,żelatyną czy galaretką nie nadają się np.do ciast.Ja część robię z żelfiźem a część takich zwykłych babcinych-cukier stopniowo-do smaku-i jak pisałam-pasteryzuję.Nigdy od tych smażonych naturalnie nie odlewam soku- są aromatyczne i p
[Wto 15:53] saginata: miało być z żelfixem-i pyszne
[Wto 15:58] Cebulka: hihi z żelfiziem też dobrze To może aż przeniosę tą dyskusje do kulinariów bo pouczająca jest wielce
Mniam!
[Wto 12:17] Cebulka: ja też z doskoku - współpracownicy patrzą mi na ręce Ale co tam A może i ja bym zrobiła troche przetworów truskawkowych? Ma ktoś może przepis na jakiś dżem truskawkowy żeby nie wyszedł za słodki, ale jednocześnie się nie zepsuł?
[Wto 12:17] saginata: To zależy czy robisz naturalny-czy z żelfixem?Na 1 kg truskawek można dać 1/2 kg cukru-35 dag-i po wysmażeniu i zapakowaniu do słoików-jeszcze dodatkowo zapasteryzować.
[Wto 12:44] Cebulka: Hmm... jakoś nie bardzo smakują mi takie dżemy z żelfixem, jakieś takie są 'sztywne' Ale może się przekonam? A ile można dodać zwykłego cukru najmniej żeby się nie zepsuło?
[Wto 12:56] saginata: Myślę,że możesz tak zrobić zwyczajne dżemy-tylko potem pasteryzować-bo z żelfixem się nie pasteryzuje
[Wto 15:18] lucysia: Cześć Cebulko.Sprzedam ci pomysł mojej znajomej na drzemy.ja robię wg.niego i jest okey.Zamiast żelfiksu czy innego dziadostwa z konserwantami dodaję po odparowaniu deka wody zwykłą galaretkę o smaku dżemu jaki akurat robię.Zapach i konsystencja do wyboru
[Wto 15:19] lucysia: Dasz inny smak to też okey,dasz więcej galaretki to bardziej się ściśnie.Super
[Wto 15:41] Cebulka: O! a to ciekawy patent! Ale galaretkę daje się rozumiem już po zestawieniu z ognia? Chyba żelatyny nie powinno się gotować? A proporcje na oko?
[Wto 15:45] wac: A wystarczy zwykła żelatyna i zdrowsze.
[Wto 15:52] saginata: Ale dżemy z żelfiksem,żelatyną czy galaretką nie nadają się np.do ciast.Ja część robię z żelfiźem a część takich zwykłych babcinych-cukier stopniowo-do smaku-i jak pisałam-pasteryzuję.Nigdy od tych smażonych naturalnie nie odlewam soku- są aromatyczne i p
[Wto 15:53] saginata: miało być z żelfixem-i pyszne
[Wto 15:58] Cebulka: hihi z żelfiziem też dobrze To może aż przeniosę tą dyskusje do kulinariów bo pouczająca jest wielce
Mniam!