Uff wydzieliłam nowy temat, bo tak coś czuję, że zaczniemy od chleba a dyskusja zaraz się rozwinie
Lucysiu - przybij piątkę w sprawie mielenia płatków w młynku
Właśnie parę dni temu robiłam to samo.
Mąka mąką ale trzeba też czymś zastąpić bułkę tartą (zanim będzie się miało swoją z odpowiedniego chleba) więc 'poszłam w płatki'
Jako zastąpienie bułki tartej w kotletach mielonych i pulpetach dodałam namoczonych we wrzątku płatków jęczmiennych błyskawicznych, a do panierowania użyłam płatków zmielonych w blenderze. I powiem wam że super sprawa, zwłascza w pulpetach, gdzie się jeszcze to wszystko trochę pogotowało. Kotlet mielony też super, środek OK, panierka troszkę twardawa, ale miało to swój urok, Jurek stwierdził, że spokojnie mógłby takie zjadać
Jeszcze w sprawie kupowania nietypowych mąk, rzeczywiście ceny na dziale ze zdrową żywnością powalają, ale zupełnie przypadkiem będąc na zakupach najpierw poszłam na dział z 'normalnymi' mąkami i powybierałąm co tam było w normalnych kilowych workach (żytnia, kukurydziana i ryżowa) w normalnych cenach - a potem poszłam jeszcze po kilka 'dziwadeł' na zdrową żywność.