Tarty
: sob wrz 10, 2016 3:06 pm
Było trochę o tartach w wegetariańskich smakowitościach, ale odrębnego wątku nie mają.
A ja zaczęłam je robić, no i coraz bardziej nam smakują.
Ciasto robię takie - na oko - szklanka mąki, jedno żółtko, jakieś 100 g masła lub margaryny, dwie łyżki śmietany, no i z 100 g sera tartego, najlepiej cheddara, ale robilam z goudą i też jest ok. Zagnieść, schłodzić, wykleić spód do tarty, najlepiej ok 25 cm, ale ja robię w 30 cm i też jest ok.
Podpiec, wyjąć.
Farsz - smażę cebulkę, wędzony boczek w małych kawałakach, na to jak już się tłuszcz wytopi wrzucam pokrojone grzyby-osttnio kozaki i prawdziwki. Przesmażam, do tego jak przestygnie dodaję jajko, śmietanę, solę, dodaję posiekany drobno lubczyk i seler(gałązki) lub natkę pietruszki. Do tego dodaję sera żółtego startego. W wersji mniej zdrowej dodałam serka topionego, miałam za mało żółtego. No i to na tartę wykładam i do piekarnika. Aż się zetnie. I jemy - wszyscy chwalą.
Inspiracja - http://www.mojewypieki.com/przepis/tart ... mi-lesnymi
A ja zaczęłam je robić, no i coraz bardziej nam smakują.
Ciasto robię takie - na oko - szklanka mąki, jedno żółtko, jakieś 100 g masła lub margaryny, dwie łyżki śmietany, no i z 100 g sera tartego, najlepiej cheddara, ale robilam z goudą i też jest ok. Zagnieść, schłodzić, wykleić spód do tarty, najlepiej ok 25 cm, ale ja robię w 30 cm i też jest ok.
Podpiec, wyjąć.
Farsz - smażę cebulkę, wędzony boczek w małych kawałakach, na to jak już się tłuszcz wytopi wrzucam pokrojone grzyby-osttnio kozaki i prawdziwki. Przesmażam, do tego jak przestygnie dodaję jajko, śmietanę, solę, dodaję posiekany drobno lubczyk i seler(gałązki) lub natkę pietruszki. Do tego dodaję sera żółtego startego. W wersji mniej zdrowej dodałam serka topionego, miałam za mało żółtego. No i to na tartę wykładam i do piekarnika. Aż się zetnie. I jemy - wszyscy chwalą.
Inspiracja - http://www.mojewypieki.com/przepis/tart ... mi-lesnymi