Jadalne i zdrowe
: wt maja 21, 2013 6:27 am
Skórka z pomarańczy
Chodzi o białą, wewnętrzną część skórki, zwaną albedo. Zawiera ona bardzo dużo pektyn, które podczas trawienia wiążą niektóre metale ciężkie i regulują florę bakteryjną jelit, a także witaminę P, która odpowiada za szereg podstawowych funkcji w organizmie, jest też niezbędna do prawidłowego wchłonięcia się witamy C. Jedzenie pomarańczy z albedo pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi, reguluje trawienie. W ten sposób pomożemy organizmowi usunąć bakterii gnilne. Biała część skórki zawiera cztery razy więcej błonnika pokarmowego niż miąższ. Uczeni z Arizona Cancer Center odkryli, że D-limonen obecny w albedo ogranicza ryzyko wystąpienia złośliwego nowotworu skóry. Poza tym w albedo znajdują się przeciwutleniacze.
Wskazówka: zetrzyj na tarce skórkę pomarańczy (wcześniej umytą i osuszoną) i dodawaj ją do czego tylko chcesz. Pasuje do kurczaka, fasolki szparagowej, deserów. Skórkę możesz również dwukrotnie zagotować we wrzątku (aby pozbyć się goryczki), a następnie przygotować z niej prosty syrop, smażąc ją z dodatkiem cukru.
Łupina arbuza
Chyba nikomu z nas nie przyszło nigdy do głowy, aby zjeść całego arbuza, łącznie z łupiną. Wielka szkoda. Biała część zawiera sporą dawkę cytruliny. To cenny aminokwas, który wyzwala w organizmie argininę. Oba te związki obniżają ciśnienie krwi. Badania dowiodły, że cytrulina korzystnie wpływa na zdolności wysiłkowe. A ponieważ poprawia wytrzymałość, usprawnia krążenie i wzmacnia odporność, docenili ją przede wszystkim sportowcy. Cytrulina ma również właściwości antyoksydacyjne; chroni organizm przed groźnymi chorobami.
Wskazówka: postaraj się usunąć zieloną skórkę z arbuza i wrzuć kawałki białej łupiny do misy blendera, razem z resztą arbuza pokrojonego na cząstki. Dodaj sok z limonki, wodę mineralną, ewentualnie cukier i wszystko dokładnie zmiksuj - powstanie "aqua fresca", chłodzący napój bardzo popularny w krajach Ameryki Środkowej.
Chodzi o białą, wewnętrzną część skórki, zwaną albedo. Zawiera ona bardzo dużo pektyn, które podczas trawienia wiążą niektóre metale ciężkie i regulują florę bakteryjną jelit, a także witaminę P, która odpowiada za szereg podstawowych funkcji w organizmie, jest też niezbędna do prawidłowego wchłonięcia się witamy C. Jedzenie pomarańczy z albedo pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi, reguluje trawienie. W ten sposób pomożemy organizmowi usunąć bakterii gnilne. Biała część skórki zawiera cztery razy więcej błonnika pokarmowego niż miąższ. Uczeni z Arizona Cancer Center odkryli, że D-limonen obecny w albedo ogranicza ryzyko wystąpienia złośliwego nowotworu skóry. Poza tym w albedo znajdują się przeciwutleniacze.
Wskazówka: zetrzyj na tarce skórkę pomarańczy (wcześniej umytą i osuszoną) i dodawaj ją do czego tylko chcesz. Pasuje do kurczaka, fasolki szparagowej, deserów. Skórkę możesz również dwukrotnie zagotować we wrzątku (aby pozbyć się goryczki), a następnie przygotować z niej prosty syrop, smażąc ją z dodatkiem cukru.
Łupina arbuza
Chyba nikomu z nas nie przyszło nigdy do głowy, aby zjeść całego arbuza, łącznie z łupiną. Wielka szkoda. Biała część zawiera sporą dawkę cytruliny. To cenny aminokwas, który wyzwala w organizmie argininę. Oba te związki obniżają ciśnienie krwi. Badania dowiodły, że cytrulina korzystnie wpływa na zdolności wysiłkowe. A ponieważ poprawia wytrzymałość, usprawnia krążenie i wzmacnia odporność, docenili ją przede wszystkim sportowcy. Cytrulina ma również właściwości antyoksydacyjne; chroni organizm przed groźnymi chorobami.
Wskazówka: postaraj się usunąć zieloną skórkę z arbuza i wrzuć kawałki białej łupiny do misy blendera, razem z resztą arbuza pokrojonego na cząstki. Dodaj sok z limonki, wodę mineralną, ewentualnie cukier i wszystko dokładnie zmiksuj - powstanie "aqua fresca", chłodzący napój bardzo popularny w krajach Ameryki Środkowej.