DYNIA

Sprawdzone (i nie tylko) przepisy na smakołyki

co można zrobić z dyni

Postautor: beza » sob paź 24, 2009 5:15 pm

Chciałam Wam pokazać jakie zastosowanie może mieć dynia. A teraz akurat jest czas na taką twórczość :D ;)
http://www.pumpkinway.com/
kwiaty kwitną nawet wtedy,
gdy nikt im się nie przygląda...

Phil Bosmans
Awatar użytkownika
beza
Weterani
 
Posty: 1938
Rejestracja: wt lip 17, 2007 11:36 am

Postautor: kotkaaa » ndz paź 25, 2009 6:37 am

te ichnie dynie jakieś takie inne ,ale mordki śmieszne [diabel]
Awatar użytkownika
kotkaaa
Weterani
 
Posty: 575
Rejestracja: pn cze 04, 2007 8:02 pm

Postautor: Cebulka » ndz paź 25, 2009 8:35 pm

Z dyniami można też tak:
http://www.myfoxphilly.com/dpp/news/dpg ... 21_4153366

Różnorodność kształtów i kolorów (!) zadziwia... [shock]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: beza » pn paź 26, 2009 8:44 pm

Super [brawo]
A to są szare dynie ? [shock]
kwiaty kwitną nawet wtedy,
gdy nikt im się nie przygląda...

Phil Bosmans
Awatar użytkownika
beza
Weterani
 
Posty: 1938
Rejestracja: wt lip 17, 2007 11:36 am

Postautor: Samanta » pt paź 30, 2009 11:30 pm

Ja chyba jutro ugotuję zupę dyniową arabską a napewno upiekę ciasto albo chlebek sefardyjski - taka chałkę zółciutką.
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani
 
Posty: 1868
Rejestracja: sob paź 18, 2008 10:40 pm

Postautor: Tomuś » ndz lis 01, 2009 3:21 am

Podam przepis na zupę z dyni /nie mój kol. Olgi z Forum wedlinydomowe/
ZUPA Z DYNII

To jest wyjściowy przepis ,który dostałam od znajomej i mi podpasował .Teraz oczywiście gotuję tę zupę na oko

dynia pokrojona w kostkę ok-0,5 kg
bulion ok-1szkl
mleko ok-2szkl
masło 2 łyżki
olej 1 łyżka
średnia cebula
czosnek wg uznania ( ok 2 ząbki)
sól,pieprz do smaku .

Dynię rozgotowujemy w bulionie( może być uzyskany z kostki- trochę chemii) po czym miksujemy lub przecieramy .Szklimy na tłuszczach cebulkę i czosnek i w zależności czy ma być zupa krem czy mogą pływać kawałeczki cebulki to miksujemy lub nie . Łączymy wszystkie składniki dodając mleko ,doprawiając solą i pieprzem do smaku.Można dodać też troszkę podsmażonego boczku,siekanej natki pietruszki. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Smacznego
Tomuś
Ekoludki
 
Posty: 34
Rejestracja: pn paź 26, 2009 12:37 pm

Postautor: Samanta » ndz lis 01, 2009 5:36 pm

I figa, nie upiekłam bo nie ma dyni.
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani
 
Posty: 1868
Rejestracja: sob paź 18, 2008 10:40 pm

Postautor: mietek » pn paź 11, 2010 8:22 pm

Samanta pisze:I figa, nie upiekłam bo nie ma dyni.


A ja dynię mam i tylko nic innego jak kompot słodko - kwaśny do dziś dzeń mi smakował - bo jednak dynia to dynia ;)

A tu coś co może pomóc zutylizować nadmiar dyni.

Placki ziemiaczane przyjmą niemal wszystko, zatem i z dynią należało spróbować; jak sięm szybko okazało placek ziemiaczany pasuje do dyni, więc już tylko zostało dodać "co kto lubi" tj. zasmażona cebula , czosnek i papryka.

Przetarte ogórki kiszone i dodatek pomidora w otoczeniu jaja też smak ciekawy dają - jeszcze dodać sera żółtego na koniec i poezja placków z dyni w pełni. Ponieważ dynia nie zabardzo mi smakuje - poza wcześniej wspomnianym kompotem - to jednak w w/w zestawieniach ma swoje 5- min. - i tylko jeszcze z rybą wypada mnie te placki sprawdzić lecz z braku surowca (świeżej ryby) sprawdzę to po najbliższej wyprawie wędkarskiej.

pozdrawiam :mietek [lol]
Awatar użytkownika
mietek
Weterani
 
Posty: 1472
Rejestracja: sob gru 06, 2008 6:59 pm

Postautor: Cebulka » wt paź 12, 2010 9:40 am

mietek pisze:Przetarte ogórki kiszone i dodatek pomidora w otoczeniu jaja też smak ciekawy dają - jeszcze dodać sera żółtego na koniec i poezja placków z dyni w pełni. [lol]


Tego kawałka nie zrozumiałam - czy te ogórki i pomidory mają iść do masy? [rol]
Czy na górę jako taki sos? [lol]
Do tych placków ziemniaczanych tylko starta dynia, bez ziemniaków, tak?
Tak dopytuję, bo o mały włos nie kupiłam dziś dyni, ale stwierdziłam, że najpierw muszę mieć pomysł co z nią zrobię, kupić wolno później, a twoje pomysły brzmią smakowicie [haha]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Dania z dyni

Postautor: lucysia » czw paź 21, 2010 7:16 pm

Jako że sezon dyniowy w pełni to ja mam prośbę o jakieś przepisy na dynię.
Sama robię tylko taką delikatną w sosie słodko kwaśnym do obiadu ,a wy jakie cuda robicie z dyni??
https://docs.google.com/presentation/d/ ... p=drivesdk
*******************************************************************************
http://kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com

Obrazek
Awatar użytkownika
lucysia
Weterani
 
Posty: 3741
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:38 pm

Postautor: Cebulka » czw paź 21, 2010 7:19 pm

O! A to ciekawe - jak dokładnie robisz tą dynię Lucysiu? [skrob]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: lucysia » pt paź 22, 2010 5:07 pm

3 kg.dyni już pokrojonej w kostkę
2 litry wody
1/2l octu 6%
1 kg.cukru
goździki ,cynamon

Wrzucić wszystko do kotła(u mnie 11 l.gar) zagotować,pogotować chwilkę tak żeby zaczęły się robić szkliste.Wtedy nalewać do słoików i ...koniec [lol]
https://docs.google.com/presentation/d/ ... p=drivesdk
*******************************************************************************
http://kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com

Obrazek
Awatar użytkownika
lucysia
Weterani
 
Posty: 3741
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:38 pm

Postautor: Cebulka » ndz paź 24, 2010 10:02 am

I co? Jecie to jako sałatkę do obiadu?
Nie wychodzi zbyt słodkie jak na ten cel? :)
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: lucysia » pn paź 25, 2010 10:17 pm

My tak lubimy,ale zawsze można dodać mniej cukru.
https://docs.google.com/presentation/d/ ... p=drivesdk
*******************************************************************************
http://kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com

Obrazek
Awatar użytkownika
lucysia
Weterani
 
Posty: 3741
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:38 pm

Postautor: Tosia » wt paź 26, 2010 5:38 am

A ja znalazłam taki przepis, i był w "Kuchni u Sagi"

Składniki (2 porcje):

* 250 g makaronu łazanki
* 200 g dyni
* pół cukinii
* pół cebuli
* 4 duże pieczarki
* 2 ząbki czosnku
* 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
* kilka listków bazylii
* sól i pieprz

Makaron ugotować al dente według opisu na opakowaniu. Odcedzić.

W tym czasie cebulę i pieczarki pokroić w niewielką kostkę i podsmażyć na oliwie na dużym ogniu na złoty kolor. Zmniejszyć ogień, dodać pokrojony na drobno czosnek i przesmażyć. Dolać pół szklanki wody i dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego.

Dynię i cukinię obrać ze skórki i pokroić na spore kawałki (ok. 2 cm). Dodać do sosu, przykryć pokrywką i dusić około 10 minut albo do momentu aż dynia zmięknie (ale się nie rozgotuje). Gdy dynia jest gotowa, przyprawić sos solą i pieprzem.

Na koniec dodać ugotowany makaron oraz drobno posiekaną bazylię i wszystko wymieszać. Zdjąć z ognia, przykryć pokrywką i zostawić na 1-2 minuty, żeby składniki lepiej się połączyły.

Przed podaniem można posypać cieniutkimi płatkami parmezanu.

Smacznego!






Racuszki są proste do zrobienia i bardzo smaczne. Ja przeważnie eksperymentuję z przyprawami, ale dynia to bardzo wdzięczne warzywo i z większością smaków świetnie się komponuje.

Polecam jako przekąskę lub lekką kolację.

Składniki (na około 15 placuszków):

* 350 g dyni obranej i wypestkowanej
* 2 jajka
* 8 łyżek mąki
* kilka listków świeżej bazylii lub natki pietruszki
* 1/4 łyżeczki mielonego chilli
* 1/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
* 1/4 łyżeczki curry
* sól i pieprz
* dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
* olej do smażenia

Dynię zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Bazylię lub pietruszkę opłukać i poszatkować drobno. Dodać przyprawy, sól i pieprz i wymieszać wszystko z dynią.

Jajka ubić trzepaczką aż powstanie piana. Domieszać do dyni, dodać mąkę i wszystkie składniki połączyć. Wedle uznania doprawić i dodać koncentrat pomidorowy.

Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron, krótko, placuszki szybko nabierają złotego koloru. Odcedzić z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Podawać z ulubionym sosem: czosnkowym, słodko-kwaśnym, pomidorowym, do wyboru.
Pozdrowienia Tosia.
Awatar użytkownika
Tosia
Weterani
 
Posty: 2131
Rejestracja: ndz lip 06, 2008 10:31 am

DYNIA

Postautor: Samanta » śr wrz 28, 2011 9:22 am

Baś_22 pisze:
Cebulka pisze:Atak wogóle to mam wielką dynię i nie wiem co mam z nią zrobic - jakieś propozycje?
Podobno dla dzieci dynia jest dobra - tylko jak?

to już tylko specjalistka w tej sprawie, czyli Tuurma może dać sensowne propozycje [haha]


O, co do dyni Cebulko to jak chcesz, wrzucę tu pare przepisów. I nie tylko dla dzieci, zupa z dyni prima jest, taka pikantna albo jak kto woli łagodna , w wersji wege albo na kurczaku, co kto woli.
Marynowana dynia, dzem z dyni, ciasto z dyni. ja mam do przetworzenia dynie i od dzis zaczynam bo zupy, lody i ciasto jemy od kiedy na rynku pojawiły się pierwsze dynie.
jak o mnie chodzi to dla samych dyń chciałabym mieć ogródek
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani
 
Posty: 1868
Rejestracja: sob paź 18, 2008 10:40 pm

Postautor: Cebulka » śr wrz 28, 2011 9:29 am

Super, to na pewno coś wybiorę [tuli]

Dyniowej w tym roku nie robiłam - bo bez mleka i sera to nie dyniowa a nie mogę niestety... :(
Chyba że zrobię i sprawdzę, może jednak jadalna wyjdzie? [skrob]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: Samanta » śr wrz 28, 2011 9:45 am

Cebulka pisze:Super, to na pewno coś wybiorę [tuli]

Dyniowej w tym roku nie robiłam - bo bez mleka i sera to nie dyniowa a nie mogę niestety... :(
Chyba że zrobię i sprawdzę, może jednak jadalna wyjdzie? [skrob]

No coś Ty? Nie trzeba do dyniowej mleka a ser można ale nie ma przymusu. A zupka prima, jak wrocę do domu to wklepię więcej ale tak na szybko:
Wersja wege:na masle lub oliwie podsmażyć marchewkę pokrojoną w plasterki, dolać wrzątku, włożyć pokrojone kartofle, chcesz przyprawy to przyprawy ale ja nie daje w tym momencie. Kartofle miękkie prawie? to dodajesz pokrojona dynię. Ugotować, zmiksować, doprawić imbirem, ew. kardamonem ale Ty nie bo karmisz, sól, cukier, zagotować albo tylko mocniej podgrzać. kto może i lubi , wrzuca ser topiony smietankowy, a kto nie, to nie. Na talerzu można ozdobić smietana ale nie ma przymusu. Pokażę Ci zdjęcie z zeszłego roku jak wrócę do domu i dorzuce więcej przepisów.
a koniecznie ale to naprawde koniecznie zrób sobie taki mus w słoikach - jest neutralny, do wszystkiego się nada. A dynia ma dużo wit. A .

wersja dla mięsożerców: to samo tylko gotujesz na kurzcaku wywar a reszta j.w. A, i czosnek! Ja lubie, to dodaję na końcu, ale nie musisz.

p.s. Zobacz, tutaj zamieściłam przepis na swój mus na zimę, może być zrobiła ? Dla Małej ? http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=31946&hl=
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani
 
Posty: 1868
Rejestracja: sob paź 18, 2008 10:40 pm

Postautor: belva » śr wrz 28, 2011 12:27 pm

Cebulko dobre sa tez kluski z dyni :)

Nie zapomnij tez o pestkach. Sa bardzo zdrowe nawet przeciwrakowe.

No a dynia w occie , naszych mam i babc? :)
"Wielki sztorm pozostawił na plaży tysiące rozgwiazd. Starzec idący brzegiem morza brał rozgwiazdy do ręki i odnosił do wody. Co ty robisz, starcze? Zapytał go przechodzący obok młodzieniec - przecież tych rozgwiazd jest tutaj dziesiątki tysięcy, tak ich wszystkich nie uratujesz! Twoje staranie nie ma sensu.. Tymczasem starzec, wkładając kolejną rozgwiazdę do wody, odpowiedział: dla niej ma sens"
Awatar użytkownika
belva
Weterani
 
Posty: 3182
Rejestracja: pt maja 23, 2008 5:19 am

Postautor: tereklo » śr wrz 28, 2011 12:36 pm

Belvo, kluski z dyni? Hmmm a jak? Rzuć przepisem, proszę.
Ja to jestem mięsożerna, jakoś próbowałam na warzywkach to miałam napady na słodkości. Muszę mięsko i juz :>
Może dynię z mięskiem można połączyć?
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Postautor: Samanta » śr wrz 28, 2011 12:39 pm

Belvo dawaj te kluski z dyni, tego jeszcze nie jadłam a jak z dyni to napewno dobre.
Wieczorem nawrzucam dobrości z dynie - o ile mnie mąż do kompa dopuści [lol]
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani
 
Posty: 1868
Rejestracja: sob paź 18, 2008 10:40 pm

Postautor: tuurma » śr wrz 28, 2011 12:55 pm

Mus z dyni można zapasteryzować w słoikach lub zamrozić i wykorzystać na zupy dyniowe w terminie późniejszym. Z jednej dużej dyni da radę zrobić zapas na całą zimę jak się nie ma gigantycznego spożycia.

Dla dzieci to chyba po prostu taki mus trochę przyprawić (albo i nie) i dawać łyżką, niektóre dzieci takie paćki jedzą od 4 miesiąca. Można na pewno zmieszać - z jabłkiem, marchewką etc. W późniejszych czasach możesz dodać ugotowanego osobno kurczaka czy inne białko. Chociaż mnie się nigdy nie chciało samej robić takich papek - Bobek jadł kupne słoiki a Olga normalne zupy, tylko łagodniej przyprawione (bo słoików nie tknęła).
Awatar użytkownika
tuurma
Administrator
 
Posty: 2159
Rejestracja: pt maja 18, 2007 9:58 am

Postautor: tereklo » śr wrz 28, 2011 1:01 pm

Moje dziecię wogóle przetworów dyniowych nie chciało jeść, nawet w zestawach z innymi owocami czy warzywami. Pluł i tyle.
Cebulko, może najpierw spróbuj czy Madzia będzie jadła dynie a potem rób przetwory dla niej.
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Postautor: belva » śr wrz 28, 2011 7:39 pm

Dynie trzeba obrac i pokroic na mniejsze kawalki. Upiec w piecu do miekkosci i zrobic z niej puree . Na 500 g dyni dac okolo 100 g maki, jedno jajko i ja dodaje troche galki muszkatalowej, i jednego kartofla tez w postaci puree.
Masa bedzie bardzo miekka wiec to ciasto dyniowe kladzie sie lyzka na wrzaca wode i wyjmuje jak wyplynie na wierzch. Podobnie do kopytek.
Aby zobaczyc czy kluski nie sa za miekkie czy za twaarde ( a musza byc bardzo bardzo miekkie) mozna wyprobowac ugotowac jedna i potem ewentualnie dosypac maki.

Oczywiscie sol w wodzie musi byc tez :D

Ugotowne kluseczki delikatnie klasc na polmisek z roztopionym maslem z listkami szalwii . Podawac posypany parmezamem albo w koszyczkach z parmezanu..

Tu fotek wiele

http://www.google.com/search?hl=en&suge ... a=N&tab=wi
"Wielki sztorm pozostawił na plaży tysiące rozgwiazd. Starzec idący brzegiem morza brał rozgwiazdy do ręki i odnosił do wody. Co ty robisz, starcze? Zapytał go przechodzący obok młodzieniec - przecież tych rozgwiazd jest tutaj dziesiątki tysięcy, tak ich wszystkich nie uratujesz! Twoje staranie nie ma sensu.. Tymczasem starzec, wkładając kolejną rozgwiazdę do wody, odpowiedział: dla niej ma sens"
Awatar użytkownika
belva
Weterani
 
Posty: 3182
Rejestracja: pt maja 23, 2008 5:19 am

Postautor: tereklo » śr wrz 28, 2011 7:49 pm

Wyglądają smakowicie, mniam, mniam. Dzięki, Belvo.
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Postautor: Cebulka » pn paź 03, 2011 11:14 am

Czyli rozumiem mogę dynię pokroic w kostkę, rozgotowac, zmiksowac i takie bez dodatków pasteryzowac i jest szansa że się nie zepsuje? [haha]

Smanto - lody dyniowe? [shock] No czego to ludzie nie wymyślą [lol]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: Sz_elka » pt lut 03, 2012 12:12 pm

Samanta pisze:
Wieczorem nawrzucam dobrości z dynie - o ile mnie mąż do kompa dopuści [lol]

Post z 28 września 2011r. - Trochę Ci schodzi z tym wpisaniem przepisów na dynię ;> czas chyba małżonka wysłać na jakieś wczasy, coby miejsce przy kompie zwolnił?!!![devil]
Elka
Awatar użytkownika
Sz_elka
Weterani
 
Posty: 5359
Rejestracja: sob sty 27, 2007 8:42 pm
Lokalizacja: Katowice

Postautor: Samanta » pt lut 03, 2012 5:38 pm

Sz_elka pisze:
Samanta pisze:
Wieczorem nawrzucam dobrości z dynie - o ile mnie mąż do kompa dopuści [lol]

Post z 28 września 2011r. - Trochę Ci schodzi z tym wpisaniem przepisów na dynię ;> czas chyba małżonka wysłać na jakieś wczasy, coby miejsce przy kompie zwolnił?!!![devil]

Omatkozcórkom! ;( [lanie] całkowicie i na śmierć zapomiałam bo sporo się działo . Na poczatek coś co można zrobić od razu jak się ma mus w słoikach:

Racuszki z dyni
ok. 30 dag dyni albo mus
ok.10 dag mąki
1 jajko
pieprz i sól

cukier puder
olej lub masło klarowane do smażenia

Dynię zetrzeć na tarce jarzynowej , dodać pozostałe składniki, wymieszać. Smażyć z na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem lub polać syropem klonowym.
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani
 
Posty: 1868
Rejestracja: sob paź 18, 2008 10:40 pm

Postautor: Samanta » pt lut 03, 2012 5:52 pm

Mus z dyni
Dynię pokroić na kawałki, dodać trochę wody i dusić pod przykryciem aż się cała rozpadnie. To wsadzić w gorące słoiki i zawekować.

Mus z dyni II

0,5 kg oczyszczonej dyni
1- 2 cebule
3 - 4 jabłka
sól , pieprz
olej
Cebulę posiekać i zeszklić na oleju. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka rozdrobnić i wraz z pokrojoną na kawałki dynią dorzucić do cebuli i dodać sól . Dusić na małym ogniu pod przykryciem aż do zmięknie, ale nie musi się całkiem rozgotować, chyba że chcemy. Dodać pieprz, zagotować . To własciwie już prawie jest zupa, wystarczy dolać wrzątku i zmiksować.

Obydwa musy zamiast w słoiki, można włożyc w pojemniki i zamrozić.

Dżem z dyni i jabłek, cytrynowy lub pomarańczowy ale cytrynowy lepszy
Do garnka wrzucić oczyszczoną i pokrojoną dynię – ile masz, wlać troszkę wody – kilka łyżek. Smażyc pod przykryciem, często mieszając. Gdy dynia zaczyna być szklista, wrzucić pokrojone jabłka, najlepiej antonówki lub renety, smażyć dalej. Dodać goździki a pod koniec gotowania cukier do smaku, startą skórkę z kilku cytryn lub pomarańczy, wcisnąć sok, jeszcze pogotować. Wkładać wrzący do świeżo wyparzonych słoików, odwrócic je do góry dnem i pod kocyk.
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani
 
Posty: 1868
Rejestracja: sob paź 18, 2008 10:40 pm

Postautor: Samanta » pt lut 03, 2012 6:03 pm

Lody dyniowe
400 - 500 g musu z dyni, 250 g jogurtu naturalnego lub waniliowego, 100 g kremu waniliowego lub curdu, 1 łyżeczka cukru waniliowego, syrop klonowy.
Składniki wymieszać, osłodzić do smaku. Zamrozić w maszynce do lodów .

Deser z dyni

ok. 75 dag dojrzałej dyni, 20 dag suszonych moreli, szklanka soku jabłkowego, łyżeczka mielonego imbiru, po pół łyżeczki mielonych goździków i cynamonu, łyżka miodu;
Morele umyć, drobno posiekać, zalać w garnku sokiem jabłkowym i gotować ok. 10 min. Dynię obrać i usunąć pestki, a miąższ pokroić w kostkę. Połowę moreli wyjąć z garnka, a do pozostałych wsypać pokrojoną dynię i gotować razem jeszcze ok. 10 min. Następnie dynię i ugotowane z nią morele zmiksować, dodać imbir, goździki, cynamon i miód, wymieszać z pozostałymi morelami. Podawać np. z bitą śmietaną lub lodami.

To nawet jeszcze nie jest połowa, co ja mówię, gdzie do połowy...
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani
 
Posty: 1868
Rejestracja: sob paź 18, 2008 10:40 pm

Postautor: tereklo » pt lut 03, 2012 6:55 pm

Same smakowitości dyniowe :) Mam trochę słoików z musem, może się skuszę.. :)
Samanto :*
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Postautor: Samanta » pt lut 03, 2012 8:00 pm

tereklo pisze:Same smakowitości dyniowe :) Mam trochę słoików z musem, może się skuszę.. :)
Samanto :*

Tereniu, ja dopiero się rozkręcam z przepisami dyniowymi.... a gdzie ciasta, gdzie chleb i bułki, gdzie przetwory, nie pamiętam czy zupy wpisałam?
A budyń, a dynia pieczona, a...... [lol]
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani
 
Posty: 1868
Rejestracja: sob paź 18, 2008 10:40 pm

Następna

Wróć do Kulinaria

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 13 gości