Strona 1 z 1

Ciekawe internetowe strony - również kulinarnie!

Post: wt sty 24, 2012 10:52 pm
autor: Sz_elka
Weszłam tam przypadkiem i zasiedziałam się trochę! :D http://www.chefpaul.net/blog/?p=79

i chyba jeszcze więcej czasu tu spedzę ;D , bo ... sami zobaczcie: http://www.chefpaul.net/index/2/inspiracje.html - do zaczytania jeden krok! [haha] po co kupować nieosiągalne, jak można mieć to na kliknięcie! ;>

Tam też znalazłam informację o kontynuacji forum kulinarnego Macieja Kuronia http://www.kuron.com.pl/forum/index.php :

"Ogłoszenie June 12, 2011 on 11:54 am
Z grupą Sympatyków i Przyjaciół Maćka Kuronia, postanowiliśmy "ocalić od zapomnienia" założone przez Niego Forum
Obrazek Uważam, że Wasza pomoc jest tutaj jak najbardziej na rzeczy. Zdaję sobie sprawę, iż nadmiarem czasu (jak my wszyscy zresztą) nie grzeszycie, ale ... czy jednak ten szczególny kawałek miejsca w "cyberprzestrzeni" ma pozostać tylko w martwych archiwach ?
Spróbujmy więc może razem - ku Jego Pamięci - miejsce to na powrót ożywić.
Proszę więc Was raz jeszcze o pomoc, dziękując zarazem serdecznie tym, którzy już w tej pomocy zaczęli aktywnie uczestniczyć.
pozostając z kulinarnymi pozdrowieniami "

Post: śr sty 25, 2012 12:16 pm
autor: Sz_elka
No, nie wierzę, że jeszcze nikogo nie wzięło?!!! ;>
Chyba [skrob] ....... , że ściągacie non stop stare książki kucharskie i już całkiem wsiąkłyście w te porady sprzed wieków?!!! [haha][haha][haha]

Re: Ciekawe internetowe strony - również kulinarnie!

Post: śr sty 25, 2012 12:19 pm
autor: Baś_22
Sz_elka pisze:Weszłam tam przypadkiem i zasiedziałam się trochę! :D http://www.chefpaul.net/blog/?p=79

Elciu niech Cię dunder świśnie [lanie] jak zaczęłam czytać to po godzinie zorientowałam się, że ja raczej w pracy jestem a nie w czytelni [haha] [haha] [haha]

Ekokuchnia!

Post: sob lut 02, 2013 11:31 pm
autor: Sz_elka

Re: Ciekawe internetowe strony - również kulinarnie!

Post: sob mar 02, 2013 9:02 pm
autor: Sz_elka
W poszukiwaniu czegoś bliższego na temat sosu Worcester weszłam na stronkę otagowaną "Przyprawy" http://ewamaria030.blox.pl/tagi_b/4204/przyprawy.html i utknęłam na dłużej! 8)
Ujęcie tematu "kuchnia - kultura" dla mnie arcy ciekawe i jeszcze nieraz tam wrócę; a i na inne blogi tej autorki- pisarki Ewy Marii Slaskiej- też! :)
Jeśli kto ciekaw, to proszę bardzo:
http://ewamaria2013texts.wordpress.com/ ... nowy-blog/ - najnowszy blog
http://ewamaria030qra.blox.pl/html - poprzedni blog
http://ewamaria030.blox.pl/html - pierwotny blog
I jeszcze tutaj - coś o autorce i historii jej rodziny:
http://ewamaria2013texts.wordpress.com/

Re: Ciekawe internetowe strony - również kulinarnie!

Post: śr gru 18, 2013 10:24 am
autor: Sz_elka
Ciekawa - niedroga hurtownia wysyłkowa http://rafex.eu/# zlokalizowana koło Lublina

Re: Ciekawe internetowe strony - również kulinarnie!

Post: śr gru 18, 2013 10:52 am
autor: tereklo
Produkty marki NO NAME?

Re: Ciekawe internetowe strony - również kulinarnie!

Post: śr gru 18, 2013 10:54 am
autor: Sz_elka
RAFEX hurtownia przypraw

Właścicielem sklepu jest
RAFEX producent przypraw

Dys 269a, 21-003 Ciecierzyn,
tel.: 692 352 365
e-mail: rafex@rafex.eu

Facet nazywa sie Rafał Cyrankiewicz
RAFEX WIZYTÓWKA.doc
(87.5 KiB) Pobrany 551 razy

Re: Ciekawe internetowe strony - również kulinarnie!

Post: pn lut 23, 2015 10:33 pm
autor: Tosia
znalezione w necie



Przeczytaj


Znajdziemy je w warzywach, owocach, produktach zbożowych, nabiale, mięsie i rybach, czyli… niemal we wszystkim, co jemy. Regularne dostarczanie organizmowi metali ciężkich prowadzi do poważnych konsekwencji – zdaniem specjalistów odpowiadają za coraz powszechniejsze choroby układu moczowo-płciowego i nerwowego, niedokrwistość oraz nowotwory. Czy można ochronić się przed kadmem, rtęcią, ołowiem czy arsenem?

Metale ciężkie to grupa pierwiastków o gęstości przekraczającej 4,5 grama na centymetr sześcienny. W tym gronie znajduje się sporo mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Zaliczamy do nich przede wszystkim cynk, miedź i żelazo.

Jednak w naszym jadłospisie sporo jest niestety także metali pozbawionych pożytecznych funkcji biologicznych, w większych dawkach stających się poważnym zagrożeniem dla zdrowia. Źródłem kadmu, rtęci, ołowiu czy arsenu jest przede wszystkim pożywienie, ok. 10 proc. tych pierwiastków pobieramy z powietrza podczas oddychania.

Niebezpieczne metale przenikają do wody, żywności i atmosfery w rozmaity sposób. Przyczyniają się do tego procesy spalania paliw, nieodpowiednie składowanie i utylizacja odpadów, środki ochrony roślin i nawozy stosowane w ich uprawie, sprzęt stosowany do produkcji oraz przetwarzania żywności, a nawet opakowania, w których jest transportowana i przechowywana.

Stężenie groźnych pierwiastków wzrasta także u osób palących papierosy. Przeprowadzone kilka lat temu badania wykazały u polskich palaczy niepokojąco duże stężenie kadmu.

Niebezpieczne metale

Wspomniany już kadm jest uznawany za najbardziej szkodliwy pierwiastek dla naszego zdrowia. Jest bardzo łatwo wchłaniany przez organizm, co sprawia, że szybciej zaczyna swoją niszczycielską działalność. Powoduje zaburzenia w prawidłowym funkcjonowaniu wielu narządów wewnętrznych i mózgu. Duże stężenie kadmu sprzyja rozwojowi komórek nowotworowych, nadciśnieniu oraz schorzeniom układu oddechowego. Obniża przyswajalność wapnia, cynku czy żelaza i jest jednym z głównych sprawców osłabienia systemu odpornościowego.

W naszym organizmie kumuluje się również dużo ołowiu, który wraz pożywieniem przenika najpierw do organów wewnętrznych, po czym gromadzi się w tkance kostnej, najczęściej w stawach, zębach, we włosach oraz w wątrobie. Nadmiar tego pierwiastka powoduje m.in. zaburzenia koncentracji i przyswajania wiedzy przez młodych ludzi. Obecność ołowiu może przyczyniać się do ograniczenia aktywności ważnych enzymów, problemów z syntezą białek, uszkodzeń centralnego układu nerwowego, a także poważnego zachwiania równowagi hormonalnej, czego konsekwencją bywa zmniejszona płodność albo pojawianie się nieregularnych miesiączek.


Rtęć na zawsze pozostaje w tkankach, szkodząc m.in. układowi odpornościowemu. Nadmiar tego pierwiastka bardzo poważnie zaburza gospodarkę hormonalną – z badań wynika, że może powodować bezpłodność lub stanowić poważne zagrożenie dla płodu. Przewlekłe zatrucie rtęcią zakłóca pracę przysadki mózgowej.

Zabójcze właściwości tlenku arsenu, zwanego arszenikiem, ludzkość odkryła bardzo dawno temu. Przed wiekami ten biały proszek był chętnie wykorzystywany jako trucizna. Choć nasz organizm potrzebuje arsenu, zbyt duże jego stężenie może być bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Substancja wiąże się z czerwonymi krwinkami, a jej toksyczność z czasem rośnie, powodując uszkodzenie centralnego układu nerwowego, układu pokarmowego i oddechowego. Nadmiar arsenu w organizmie sprzyja rozwojowi nowotworów, zwłaszcza skóry, płuc i wątroby.

Jajka do kontroli

Gdzie znajdziemy metale ciężkie? Niestety, niemal wszędzie. Wysokie stężenie arsenu bywa ujawniane np. w brązowym ryżu, alkoholu, rybach morskich, a nawet wodzie pitnej. Kadm gromadzi się w warzywach korzeniowych, zwłaszcza marchewce, pietruszce i selerze. Niektóre badania wykazują podwyższony poziom tego pierwiastka w kakao i wyrobach czekoladowych, które niekiedy skrywają również sporo ołowiu.

Podwyższony poziom kadmu i ołowiu zawierają czasami także jajka, co ciekawe przede wszystkim pochodzące z chowu ściółkowego. Eksperci tłumaczą, że kury przebywające na wybiegu są bardziej narażone na wchłanianie metali ciężkich – źródłem ich emisji mogą być odpady skażające glebę czy rośliny, ścieki komunalne albo dym z palenisk domowych.

Niebezpieczne substancje znajdują się także w mięsie, mleku, a nawet miodzie. W metale ciężkie bogate są niestety również ryby, zwłaszcza morskie. Skrywają one wprawdzie mnóstwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają duże znaczenie w profilaktyce chorób układu krążenia oraz funkcjonowaniu mózgu i układu odpornościowego, ale jednocześnie dostarczają sporo kadmu, rtęci, cynku i ołowiu.

Dlatego Polskie Towarzystwo Pediatryczne zaleca kobietom w ciąży i dzieciom do 7. roku życia ograniczenie, a nawet wykluczenie z jadłospisu ryb morskich, w szczególności tuńczyka i łososia. Metale ciężkie przyjmowane przez matkę z pokarmem dostają się bowiem do organizmu płodu krwią pępowinową, po narodzeniu zaś z mlekiem mamy, mogąc w ten sposób stać się przyczyną poważnych zaburzeń rozwojowych.

Jak uniknąć problemów?

Dzieci są grupą szczególnie wrażliwą na toksyczne działanie metali ciężkich. Ich organizm szybciej wchłania zanieczyszczenia i nie dysponuje jeszcze w pełni rozwiniętymi procesami detoksykacyjnymi. Nawet śladowe ilości tych mikroelementów mogą powodować nieodwracalne zmiany, szczególnie w ośrodkowym układzie nerwowym.

Jak uniknąć wchłaniania metali ciężkich? Zadanie jest bardzo trudne. Przede wszystkim warto stosować urozmaiconą dietę, eliminować produkty szczególnie zagrożone dużym stężeniem niebezpiecznych pierwiastków i spożywać żywność pochodzącą z pewnych źródeł, na przykład upraw ekologicznych.

Zawartość metali ciężkich pomaga trochę ograniczyć dokładnie mycie i obieranie warzyw czy owoców, a także obróbka termiczna produktów – blanszowanie lub gotowanie.

Przyswajalność groźnych mikroelementów ograniczają trochę niektóre składniki pokarmowe, m.in. białka, błonnik, witaminy C, D i E, dlatego w naszym jadłospisie nie powinno zabraknąć produktów bogatych w te substancje. Badania wykazały, że odporność na kadm zwiększa również cynk oraz związki siarkowe (znajdziemy je m.in. w czosnku). Przed negatywnymi skutkami wchłaniania metali ciężkich może nas zabezpieczyć zwiększone spożywanie warzyw i owoców, zawierających antyoksydanty.
Warto również rzucić palenie papierosów.

Rafał Natorski/mmch/WP Zdrowie&Fitness

Re: Ciekawe internetowe strony - również kulinarnie!

Post: wt mar 24, 2015 9:15 pm
autor: Sz_elka
Skrobia ziemniaczana a mąka ziemniaczana [shock] :
http://smaczniemi.blogspot.com/2014/03/ ... czana.html
"Mąka a skrobia ziemniaczana
W Polsce nazwa mąka ziemniaczana, mączka ziemniaczana i skrobia ziemniaczana są używane zamiennie. Istnieje jednak duża różnica między mąką ziemniaczaną a skrobią ziemniaczaną. Nie możemy ich stosować zamiennie i produkowane są zupełnie inaczej. W Polsce nie znalazłam mąki ziemniaczanej, za każdym razem jestem odsyłana na strony ze skrobią kukurydzianą. Nie zauważyłam jej w sprzedaży.
Mąka ziemniaczana wytwarzana jest z gotowanych całych ziemniaków. Ziemniaki są odparowywane i mielone razem ze skórką. Mąką ziemniaczana jest cięższa od skrobi, stosuje się ją do wypieków, pomaga zatrzymać wilgotność, np. pieczywa. Absorbuje ona wilgoć, dzięki czemu pieczywo dłużej zachowuje świeżość. Mąka ma charakterystyczny ziemniaczany smak a konsystencją przypomina mąkę pszenną.
Skrobię ziemniaczaną natomiast pozyskuje się ze świeżych ziemniaków - rozdrabnia się je i wypłukuje skrobię. Produkt zawierający skrobię uzyskiwany z bulw pędowych ziemniaków. Proces otrzymywania polega na rozdrobnieniu świeżych, wymytych ziemniaków, wypłukiwaniu i osadzaniu skrobi z wydajnością około 12%. Uzyskany krochmalpoddawany jest czyszczeniu, suszeniu i przesianiu. Ostatecznie ma postać sypkiego, matowego proszku o barwie czysto białej, bez śladów obcych zapachów i posmaków. Ściśnięty w dłoni charakterystycznie chrzęści. (za Wikipedią). Skrobię wykorzystujemy zazwyczaj do zagęszczania sosów i zup. Ma właściwości podobne do skrobi kukurydzianej. "

Możecie też sami uzyskać mąkę ziemniaczaną :P https://chocolatepaula.wordpress.com/20 ... ato-flour/

Re: Ciekawe internetowe strony - również kulinarnie!

Post: śr mar 25, 2015 9:21 pm
autor: Cebulka
Dzięki Elu, bardzo ciekawa informacja [prosi]

Re: Ciekawe internetowe strony - również kulinarnie!

Post: śr mar 25, 2015 9:51 pm
autor: amita
Kto nie był na dukanie to się dziwi :D

Re: Ciekawe internetowe strony - również kulinarnie!

Post: czw mar 26, 2015 7:04 am
autor: Tosia
Sz_elka pisze:Możecie też sami uzyskać mąkę ziemniaczaną :P https://chocolatepaula.wordpress.com/20 ... ato-flour/


Szeluś w czasach kryzysu to sie samemu mąkę robiło, czasami reka od tarcia ziemniaków tak bolała że nie miało się już ochoty na kluski [lol]

Re: Ciekawe internetowe strony - również kulinarnie!

Post: czw mar 26, 2015 10:57 am
autor: Sz_elka
Tosia pisze:
Sz_elka pisze:Możecie też sami uzyskać mąkę ziemniaczaną :P https://chocolatepaula.wordpress.com/20 ... ato-flour/


Szeluś w czasach kryzysu to sie samemu mąkę robiło, czasami reka od tarcia ziemniaków tak bolała że nie miało się już ochoty na kluski [lol]

Ale właśnie w tym rzecz Tosiu, że otrzymywało się "krochmal" czyli skrobię ziemniaczaną, a nie mąkę! :/
I to co kupujemy w sklepie, to skrobia ziemniaczana, a mąka to zmielone całe ziemniaki, i o to właśnie chodzi w tym artykule. [hi]

Re: Ciekawe internetowe strony - również kulinarnie!

Post: czw mar 26, 2015 11:05 am
autor: Sz_elka
Ja kiedyś słyszałam, tylko o ziemniaczanym grysie, który w gastronomii stosuje się do wyrobu placków ziemniaczanych i pyz. :?
Znalazłam nawet taką stronkę w internecie :) http://polmarkus.com.pl/product/grysik-ziemniaczany/

"Grysik ziemniaczany jest produktem otrzymywanym z ziemniaków jadalnych. W procesie produkcyjnym wysuszona kostka zostaje zmielona i powstaje drobna, sypka kaszka o barwie kremowej do żółtej o typowym dla suszonych ziemniaków zapachu. Grysik ziemniaczany znajduje zastosowanie do produkcji pyz, placków ziemniaczanych, kopytek, jak również do produkcji koncentratów."

Re: Ciekawe internetowe strony - również kulinarnie!

Post: czw mar 26, 2015 12:23 pm
autor: tereklo
Są jeszcze płatki ziemniaczane. Kiedyś w workach z przeznaczeniem dla trzody chlewnej (i nie tylko), teraz sprzedawane w mniejszych opakowaniach do sporządzania potraw.
"Płatki ziemniaczane wykorzystywane są w przemyśle spożywczym do produkcji mrożonych knedli, kopytek, klusek śląskich, pyz itp. Stanowią również środek spulchniający i konserwujący w przemyśle piekarniczym. Mogą być również zagęstnikiem stosowanym przy produkcji zup, sosów, gotowych dań itp. Płatki ziemniaczane stosowane są również w przemyśle wędliniarskim, głównie w produkcji mięsa i drobiu. Wchłaniają one wodę, która widoczna jest podczas rozdrabniania mięsa. Mogą również stanowić składnik pasztetów, konserw mięsnych oraz mięsno-warzywnych."

http://www.ciam.pl/skladnik-platki-ziemniaczane

Re: Ciekawe internetowe strony - również kulinarnie!

Post: czw mar 26, 2015 11:51 pm
autor: amita
Odkąd żyję, zawsze było" mąka ziemniaczana". Ale to nic innego jak odparowany płyn z utartych ziemniaków! Jak Tosia napisała. "Kuchnia polska" podaje, że do klusek śląskich dodaje się mąkę ziemniaczaną.

Re: Ciekawe internetowe strony - również kulinarnie!

Post: pt mar 27, 2015 1:02 pm
autor: tereklo
amita pisze: "Kuchnia polska" podaje, że do klusek śląskich dodaje się mąkę ziemniaczaną.

Ot przyszła i namieszała (Szelka) [milczek] Z tą mąką ziemniaczaną to tak jak i z cukrem waniliowym. Kupujemy wanilinowy a do ciasta sypiemy waniliowy [lol].

Re: Ciekawe internetowe strony - również kulinarnie!

Post: pt mar 27, 2015 2:08 pm
autor: Sz_elka
Też byłam w szoku, jak przekonywała mnie córka, ale prawdą jest, że prostuje się wiele nazw własnych i już nie kupicie w sklepie mąki ziemniaczanej tylko skrobię ziemniaczaną, która jest częścią składową ziemniaka, ale nie jest masą ziemniaczaną! :)
Czy wyobrażacie sobie krochmalenie firan czy też pościeli rozgotowanymi ziemniakami purre?!!! [szok]
Nestle też musiała sprostować nazwę popularnego Kakao rozpuszczalnego na Napój kakaowy, bo jak się okazało proszek ten zawiera jedynie nikłą zawartość kakao. :/

Re: Ciekawe internetowe strony - również kulinarnie!

Post: sob mar 28, 2015 7:25 am
autor: tereklo

Re: Ciekawe internetowe strony - również kulinarnie!

Post: sob mar 28, 2015 1:17 pm
autor: Tosia

Re: Ciekawe internetowe strony - również kulinarnie!

Post: pn mar 30, 2015 4:44 pm
autor: zomarel

Re: Ciekawe internetowe strony - również kulinarnie!

Post: czw kwie 02, 2015 11:14 am
autor: Tosia
Zeby nie szukać znowu przepisu na mazurek i babę wielkanocną to zapisze tu adres do przepisów :D http://www.ciasta.net/mazurki.php.

Re: Ciekawe internetowe strony - również kulinarnie!

Post: wt kwie 07, 2015 8:57 am
autor: Tosia

Re: Ciekawe internetowe strony - również kulinarnie!

Post: wt kwie 07, 2015 12:53 pm
autor: Sz_elka

Re: Ciekawe internetowe strony - również kulinarnie!

Post: wt kwie 07, 2015 7:21 pm
autor: Tosia